maanantai 19. maaliskuuta 2018

Sitrusten ruukutusta

Sitruuna ja appelsiini
Talvi rupeaa taas olemaan takanapäin ja sitrukset talvehtivat tämänkin talven kasvihuoneessa. Kovinkaan hyvin ne eivät ole siellä viihtyneet ja erityisesti ongelmia on ollut sitruunoiden kanssa. Uskoisin että valon puute on ollut suurin syy huonovointisuuteen, kun mitään valotusta ne eivät ole kasvihuoneessa saaneet koko talven aikana. Todennäköisesti tähän yritän saada korjauksen seuraavaa talvea varten. Osa kasveista pääsi nyt uuteen ja suurempaan ruukkuun. Yläkuvassa vasemmalla on oma siemenestä kasvatettu sitruuna, joka on yksi parhaiten kasvihuoneessa pärjänneitä.

Vasemmalla ruskeassa ruukussa on kalamondiini, joka ei lehtiään ole tiputellut. Keskellä sinisessä ruukussa on myös itse kasvatettu sitruuna, josta suuri osa lehdistä kuivui pois talven aikana. Tämäkin kasvi siirretään vielä isompaan ruukkuun. Mandariinikasvi Chinotto pääsi uuteen ja isompaan grafiitinharmaaseen ruukkuun, joka kesällä menee ulos.

Kaikkein huonoiten on pärjännyt suurin sitruuna, joka talven aikana kypsytti useita hedelmiä. Tämäkin kasvi pääsi nyt isoon ruukkuun ja lannoitus on nyt aloitettu talven jälkeen, toivon mukaan sekin nyt piristyy ja rupeaa tekemään uusia lehtiä kun kasvihuoneen päätykuplamuovitkin on purettu pois, ja valoa tulee huoneeseen jo enemmän.

Ehkä kaikkein paras kasvi on se kaikkein pienin eli Limequat, joka on koko talven kypsyttänyt hedelmiään tasaisesti silloin tällöin. Nytkin kasvissa on kolme kypsää pientä hedelmää ja yksi kehittymässä. Tämä kasvi on saanut myös jonkin verran valoa iltaisin ESL -valaisimesta, joka varmaan on syynä siihen että se on pärjännyt varsin hyvin.

3 kommenttia:

 1. Vautsi. Mielenkiintoisia kasveja 😊 Minun sitruuna oli pumeässä kellarissa talven ja yllätys oli melkoinen, kun ei lehtiään tiputtanut koko talven aikana. Ja ovat ihan vihreät...
  Maistuuko nuo hedelmät miltä verrattuna kaupasta ostettuihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin on sitruunasi sitten talven pärjännyt, ei ole sitten valosta ainakaan ollut tässä tapauksessa kiinni. Yleensä kuiva huoneilma voi saada kasvin tiputtamaan lehtiä, mutta omat sitruunat taas olleet kasvihuoneessa jossa kosteutta on kyllä ollut ehkä liikaakin talvella.
   Usein kaupan sitruunat ovat happamia, mutta omat eivät ole ainakaan happamia olleet vaan ihan mukavan kirpeitä. Muuten kyllä mehukkuudessa jäivät kauas kaupan vastaavista ja aika alamittaisina kypsyivät, joten eivät kuitenkaan mitään huikeita makuelämyksiä tarjonneet vaikka ihan kohtuuhyviä olivat.

   Poista
 2. senverran täyttyy tuosta sanoa että saataa kuitenkin olla valosta kiinni jos se kellari oli todella viileä se ehkä on auttanut lehtiä pysymään puu menee lepotilaan tai vastaavaan mutta itselläni on sitruuna sekä kalamondin ollut talven huoeenlämmössä jossa ne usein tiputelee lehtiä ja 120 wattisen 6000 k päivänvalo eslin alla sellaisen ripustettavan jossa heijastin ja lehdet on pysyneet lokakuussa puu kukki ja nyt varmaan 20 hedelmää on kypsymässä eli valo on tärkeä itse en käytä mitään niitä markettien pikkutuikkuja vaan 100-200 Wattisia isoja päivänvalo eslejä heijastimilla chilinkasvatukseen myytäviä sitruksille ja hyvin pärjäävät talven jopa kukkivat kasvavat ja tekevät hedelmää talvella sisällä

  VastaaPoista