torstai 22. maaliskuuta 2018

Tomaatit venähtivät

Oppia ikä kaikki, no tämä kulunut fraasi ei nyt tässä pitänyt paikkansa kun huolimattomuuttani päästin tomaatit venähtämään vaikka nämä asiat on opittu jo yli 10 vuotta sitten, mutta näin kuitenkin pääsi käymään.

Tomaatit venähtävät yleensä kahdesta syystä, joko valoa on liian vähän tai sitten lämpötila on liian korkea. Tomaatit siirsin varastoon alle kaksi viikkoa sitten kun ne olivat vielä alle kymmenen sentin mittaisia. Valoa on ollut tomaateille runsaasti tarjolla, mutta aikaisemmin huoneessa oli ollut jo chilejä, ja lämpötila jäi sen vuoksi liian korkeaksi. Unohdin laskea sitä alemmas +22 asteesta. Tomaatit kasvoivat vielä vauhdilla kohti lamppua, joka lämmitti niitä vielä lisää. Lopulta latvojen kohdalla oli jo +25 astetta ennen kuin reagoin asiaan. Vahinko oli silloin jo tapahtunut.
Huoneen lämpötilaa on nyt laskettu +5 astetta ja lamppuja nostettu, joten pituuskasvu on rauhoittunut. Kivivilloissa oleville tomaateille ei voi tehdä enää mitään ja ylimittaa tomaateilla on keskimäärin 10 senttiä.
Ihannnelämpötila tomaateille on päivällä noin +21 astetta ja yöllä +16-17 astetta. Varastossa tämä olisi ollut hyvin järjestettävissä, mutta ei ehkä asuintiloissa eikä välttämättä harrastekasvihuoneessakaan. Korkeista päivälämpötiloista mm. kasvihuoneissa ei välttämättä ole haittaa liiallisen pituuskasvun suhteen, jos vaan yölämpötila pysyttelee selvästi alle +20 asteessa. Kun tomaatit ovat muuttaneet minulla kasvihuoneeseen, niin lämpötila on ollut yleensä +13 - 25 asteen välillä, jolloin olosuhteet tomaateille ovat olleet varsin hyvät kaikin puolin.

Altakastelupöydällä isoissa kivivillakuutioissa olevien tomaattien juuret tulevat jo pohjasta läpi. Ensimmäiset juuret ovat jo varsin hyvän ja terveen oloiset. Kuution ympärillä oleva muovisuoja poistetaan vasta kun tomaatti on istutettu lopulliseen kasvupaikkaan NFT -kaukaloon, jossa on kansi päällä, siellä kosteissa oloissa juuristo suorastaan räjähtää kuutiosta ulos ja koko kasvin kasvu voimistuu.

Samassa huoneessa turvealustassa olevilla kasveilla on sama pituusongelma, jota nyt vähän on saatu korjattua kun tomaatin voi istuttaa turpeessa syvemmälle. Ensimmäiset kukka-aiheet alkavat muodostua pikapuoliin.

Tomaattien taimikasvatus oli tarkoitus siirtää maaliskuun aikana Monexin kasvihuoneeseen, kovat yöpakkaset ovat nyt hidastaneet kauden aloitusta pienemmässä kasvihuoneessa, mutta viimeistään pääsiäisenä huoneeseen pitäisi jo päästä, muuten ongelmat vain pahenevat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti