keskiviikko 16. tammikuuta 2019

Taimikasvatuksen ensimmäinen kuukausi

Ensimmäiset rocotontaimet ovat nyt kuukauden ikäisiä. Taimikasvatus on sujunut ihan normaaliin tahtiin ja viime viikolla ensimmäiset kasvit rupesivat saamaan kasvulannoitteita kun starttilannoitteet jäivät pois. Kasvit kasvavat vielä pienissä 6 cm x 6 cm taimipoteissa ja ensimmäinen ruukunvaihtokin on kohta lähellä, mutta ei ihan vielä. Kasvatan pieniä taimia yleensä hiukan liian pienissä ruukuissa kuin liian isoissa, tällöin kasvin kasvu kohdistuu oikein eikä turhan aikainen juuriston leviäminen hidastuta vegetatiivista kasvua. Juuriston kasvun ja vegetatiivisen kasvun on hyvä olla tasapainossa tässä vaiheessa kautta kun kasvit ovat vasta muutaman viikon ikäisiä.

Kuvassa ruukku johon taimi seuraavaksi istutetaan, ja varmaankin se tapahtuu jo viikonloppuna. Kuvan ruukussa rocotontaimi saa kasvaa sitten lopun taimikasvatusajan, jonka jälkeen se siirretään lopulliseen ruukkuun, joko amppeliin kasvihuoneeseen tai johonkin muuhun suurempaan ruukkuun.


Rocotot haaroittuvat hyvin alhaalta, runko ja haarat ovat erittäin vahvat ja tukevat jo pienellä taimella. Loisteputkivalaisimella ja oikealla lannoituksella taimet saavat hyvät kasvun eväät ja kasvulannoitusta voidaan nyt huomattavasti lisätä lähiviikkoina sitä mukaa kun rocotot ruukutetaan suurempiin ruukkuihin.

Juuristo Novarbon kylvöseoksessa on jo erittäin runsasta, juuret ovat kauniin valkoisia ja ne muodostavat jo varsin tiiviin paketin. Mitään eroa ei tunnu olevan Atamin kookoksen ja Novarbon kasvualustan välillä tällä hetkellä.

Haaroittuminen saa aina aikaan myös ensimmäisten kukkanuppujen ilmestymisen ja nämä toki tippuvat kaikki pois. Mitään sanottavaa haittaa en ole havainnut kasvin kasvussa näin aikaisella nuppujen muodostuksella, monet chilit vaan käyttäytyvät näin.

Kaksi Kasvihuonetta -blogin ja sen pääyhteistyökumppanin VP-Luxin yhteistyö tiivistyy nyt alkuvuodesta. Blogissa tullaan jatkossa esittelemään ja testaamaan monia VP-Luxin edustamia kasvatustarvikkeita, mm. erilaisia maa-aineksia, lannoitteita, ruukkuja, vesiviljelyjärjestelmä ja kasvivalaisin joka on tarkoitettu kasvihuonekäyttöön. Nyt jos koskaan kannattaa seurata blogia kun monia uusia harvinaisia kasvejakin tulee kasvatukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti