sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Starttilannoitteet

Starttilannoitteet ovat minulla aina olleet käytössä noin kolme ensimmäistä viikkoa siemenien itämisen jälkeen. Starttilannoitteita käytän kaikkien siemenistä kasvattamieni kasvien lannoituksessa. Starttilannoitteet ovat varsin fosforipainoitteisia ja niillä saadaan käynnistettyä hyvä juuriston kasvu pienellä taimella.
Rocotot idätettiin tänä talvena ensimmäisenä ja tarkoitus oli hiukan vertailla miten tuo jo vuosia käyttämäni Nutriforten starttilannoite ja Vitalinkin yksikomponenttinen PlantStart saavat kasvit kasvuun. Mitään tarkkaa vertailua lannoitteiden välillä ei pystynyt tekemään jo sen vuoksi että kaikki lajikkeet ovat erit, lisäksi hankaluuksia tuotti aikamoinen hajonta siemenien itämissajoissa. Seuraavassa esittelen kaksi kasvia jotka sain itämään samaan aikaan, epätasapainoa lisäsi vielä se että Nutriforten starttilannoitteella kasvavassa rocotossa on Atamin kookos kasvualustana ja Vitalinkin PlantStartilla kasvatetulla taimella Novarbon kylvöseos, jossa oli jo jonkinverran ravinteita mukana. Nutriforten starttilannoitteen kasvi sai hiukan väkevämpää lannoitusta.


Kuvissa vasemmalla oleva rocoto on kasvanut starttilannoitteella ja oikealla puolella oleva kasvi on saanut Vitalinkin PlantStartia. Vegetatiivinen kasvu on ollut hiukan parempaa starttilannoitteella jossa on kasvualustana siis kookosta, kasvin väri on myös hiukan tummemman vihreä. Starttilannoitteilla ei tosin ole tarkoitus vielä saada vegetatiivista kasvua vaan juuristoa vahvistettua. Ainakin vegetatiivisen kasvun osalta molemmat kasvit ovat erittäin hyviä kun ne ovat myös varsin tuuheita, Vitalink toimi myös mielestäni erittäin hyvin.

Starttilannoitteen kasvin runko
Vitalink PlantStart kasvin runko
Sanottavaa eroa ei ole myöskään kasvien rungon jämäkkyydessä. Molemmilla kasveilla oli kuvanottohetkellä ikää noin 2,5 viikkoa.

Sitten vielä viimeisenä ja tärkeimpänä kuva kasvien juuristosta. Vasemmanpuoleinen juuristo on kasvatettu Nutriforten starttilannoitteella ja oikeanpuolinen taas Vitalinkillä, kovin vaikeaa noista on eroa löytää, ehkä vasemmassa taimipaakussa juuristo on jo kasvanut pitemmälle eli ruukun pohjaan, muuten erot ovat hyvinkin marginaaliset. Ravinneliuosten väkevyydessä oli noin 0,2 mS (millisiemens) ero Nutriforten hyväksi. Molemmat lannoiteväkevyydet oli tosin tehty valmistajan antamien ohjeiden mukaan.
Koska vertailu oli varsin epätasapainoinen jo kasvualustojen perusteella niin todennäköisesti uusin sen kahden tammikuussa idätettävän chinensen kanssa. Nämä siemenet kylvetään sitten molemmat kivivillaan jossa ei luonnollisesti ole mitään ravinteita mukana.

Kyseisten vertailussa olleiden ravinteiden saatavuus tänä päivänä on hiukan epäselvää ainakin itselleni. Nutriforten nettisivuilta ei ainakaan enää löydy starttilannoitetta. Vitalinkiä taas edustaa VP-Lux.
https://www.vplux.fi/fi/category/vitalink/190
Yksikomponenttista PlantStartia en tuolta löytänyt, mutta siellä on Root Stim, jota käytetään muiden ravinteiden yhteydessä. Root Stim ravinnetta rupean itsekin kokeilemaan seuraavassa kasvatusvaiheessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti