tiistai 1. tammikuuta 2019

Chilin siemenien itäminen

Kannellinen kylvölaatikko jonka alla on lämpömatto
Vuosi on taas vaihtunut ja nyt ollaan jo kauden 2019 puolella, seuraavassa hiukan juttua chilien ja erityisesti rocotojen siemenien idätysajoista.
Chilin siemenien itämisaika voi olla lähes mitä vain, vuorokaudesta useisiin kuukausiin. Vaikeimpia idätettäviä ovat harvinaiset villichilit, joiden siemenien itämisaika voi olla useita kuukausia. Yleisimpien chililajien siemenet itävät noin viikossa, kuten yleensä myös kovasiemeniset rocotot, jos ne vain ovat riittävän hyviä ja itämiskykyisiä.
Yleisimpien chililajien siemenien idätysolosuhteet ovat jotakuinkin samanlaiset. Kasvualusta saa olla tasaisen kostea ja idätyslämpötila varsin korkea eli +26 - +28 astetta, kylvölaatikon alla oleva termostaattiohjattu lämpömatto on erinomainen valinta, koska tällöin olosuhteet kylvölaatikossa pysyvät riittävän tasaisina. Kannellinen kylvölaatikko eli ns. pienoiskasvihuone on hyvä juuri tasaisten kosteusolosuhteiden vuoksi. Kun idätän siemeniä kivivillakuutiossa, niin yleensä olen ne peittänyt, valon merkityksellä itämisaikaan en tosin ole havainnut olevan pahemmin merkitystä.

Kivivillassa itävä rocotontaimi
Capsicum pubescensien eli rocotojen siemenet ovat hiukan haastavampia idätettäviä kuin tavalliset vaaleat ja pehmeämmät siemenet. Siemenet kun pitäisi olla kerätty riittävän kypsästä hedelmästä, jotta ne itäisivät mahdollisimman hyvin ja tuleva kasvikin olisi elinvoimaisempi. Rocotot olen idättänyt yleensä joulukuun alkupuolella, koska kasvit vaativat pitkän kasvatusajan jotta satoa saa riittävän aikaisin. Olin jo tottunut siihen että rocotojen siemenetkin itää noin viikossa, mutta muutamana viime vuonna näin ei ole enää ollutkaan, tänäkin joulukuuna itämisajoissa on ollut paljon hajontaa aina viikosta lähes kolmeen viikkoon. Kun olen käyttänyt omia siemeniä, niin olen pyrkinyt keräämään ne jo hieman ylikypsistä pehmeistä hedelmistä, nämä siemenet ovat yleensä erittäin hyvin itäviä ja idätysaikakin on yleensä ollut noin viikko.
Tämä on nyt kolmas kerta kun olen käyttänyt idätyksessä noita Perusta tuomiani rocotonsiemeniä, useimmissa niissä itämisaika on ollut selvästi normaalia pitempi, joka on täysin ymmärrettävää koska ostin hedelmät paikallisilta toreilta. Alkuperäiset viljelijäthän eivät olleet hedelmiä keränneet siinä mielessä että joku eurooppalainen harrastaja yrittää niiden siemeniä idättää. Olen kuitenkin halunnut pitäytyä noissa alkuperäisissä siemenissä jotta näkisin tuleeko seuraavien kasvien hedelmissä vaihtelua, näitä alkuperäisiä siemeniä kun riittää vielä vuosiksi eteenpäin. Tämä vaan ei taaskaan tullut mieleen siinä vaiheessa kun kylvin kaikkien eri lajikkeiden siemenet samana päivänä, näiden perulaisten siemenien kanssa olisi hyvin voinut ottaa ennakkoa ainakin viikon verran. Joulukuu on periaatteessa vielä hyvä aika idättää rocotoja, mutta eri aikaan itäneissä taimissa hankaluutena on niiden eri ikä. Pienet taimet kun tarvitsevat hiukan erivahvuisia ravinteita eri vaiheessa kasvua ja kasvatus olisi muutenkin tässä vaiheessa paljon helpompaa kun kaikki taimet olisivat suurinpiirtein samankokoisia ja ikäisiä. Myös muilta harrastajilta saamien rocotonsiemenien itämisaika on nyt vaihdellut viikosta lähes kolmeen. Tammikuussa en periaatteessa enää ryhdy idättämään rocotoja ehkä joitain poikkeuksia lukuunottamatta.

2 kommenttia:

  1. Tänään ohjelmassa itselläkin tuo chilin idättäminen. Tosin tavallisia chilejä vain ja nekään eivät ole hoteimmasta päästä. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähemmän kasvattelen itsekin enää mitään kauhean tulisia ja nämä rocotot ovat yleensä keskitulisia ja jotkut jopa varsin mietoja poltteeltaan, makua sitäkin enemmän.
      Jos tavalliset chilit on noita perusannuumeja niin Leek chiliä voin ainakin suositella ja se on blogissakin usein esitelty, loistava keskitulinen isohko chili täytettynä grillissä kesällä. Ancho Poblano on ilmeisesti ainoa toinen annuumi jota tänä vuonna kasvatan ja sekin on mieto ja meksikolaisen keittiön kulmakivi. Nämä tosin kylvetään vasta joskus kuukauden päästä

      Poista