torstai 10. tammikuuta 2019

Black Rose -ruusuprojekti siemenestä

Yksi tulevan kasvatuskauden erikoisimmista projekteista on ruusujen idättäminen siemenestä. Englannista tuli pussillinen Black Rose -ruusun siemeniä, jotka nyt meni koeidätykseen. Itävyysprosentiksi luvataan jopa alle 30% joten jää nähtäväksi tuleeko tästä mitään, ruusua en ole koskaan kokeillut kasvattaa siemenestä.

Ensimmäisessä vaiheessa siemeniä liotetaan runsaan tunnin ajan vedessä johon lisäsin noin teelusikallisen vetyperoksidia. Vetyperoksidikäsittelyllä pyritään ehkäisemään siementen homehtuminen kylmäkäsittelyn aikana, toisaalta pieni home saattaa myös auttaa kuoren rikkoutumisessa ja siemenen itämisessä eli hiukan ristiriitainen asia.

Siemeniä kylvin kahteen eri kylvöseokseen. Vasemmalla on turve/vermikuliittiseos ja oikealla Novarbon kylvöseos. Tämän jälkeen ruukut menivät muovipussin sisään ja jääkaappiin kylmäkäsittelyyn 10-12 viikon ajaksi, jonka jälkeen siemenet itää jos itää. Itämistä voi ilmeisesti tapahtua jo jääkaapissa.

Nämä siemenet kulkevat vain nimellä Black Rose eli musta ruusu, tarkempaa lajikenimeä ei ole. Käsittääkseni ihan mustaa ruusua ei ole olemassakaan vaan jotain vähän sinnepäin ja tuskinpa tämänkään kasvin kukasta tulisi ihan mustaa. Oleellista tässä ei ole nyt väri vaan se saanko ruusua edes itämään. Se on jo saavutus minulle jos jonkinlaisia kasveja saisin siemenistä aikaan. Tämä ei ole ainoa hiukan erikoinen projekti tulevaan kauteen vaan lisää on tulossa talven mittaa. Jos jatkopäivitystä kevään aikana ei tähän projektiin kuulu niin jokainen arvaa miten tässä kävi.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen projekti. Tuosta vetyperoksidi käsittelystä en ollutkaan ennen kuullut. Oletko koskaan testannut onko sillä vaikutusta verrokkisiemeniin nähden? Itsellä tuo kylmäkäsittely on aina se hankalin juttu ja yleensä kylmäkäsittelyn vaativien siemenien itäminen ei onnistu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vetyperoksiidia en ole koskaan ennen käyttänyt siementen idätyksessä, muihin kasvatusjuttuihin sitä on käytetty ja siksi sitä löytyi varastostakin. Olen kyllä kuullut eräältä siementoimittajalta että suosittelee vetyperoksiidin käyttöä chilin siementen idätyksessä. Kylmäkäsittelyä olen joskus kokeillut huonolla menestyksellä tosin jaloritarinkannukset taisin lähes 20 vuotta sitten saada onnistumaan kylmäkäsittelyn kautta.

      Poista