Suurin ero kennolevyn ja akryylilevyn välillä tulee nimenomaan valonläpäisykyvyssä, akryylilevy on kuin lasi, ja se läpäisee valoa jopa lasia paremmin. Lämmöneristävyydeltään akryylimuovi on vain hieman huonompi kuin vastaavan paksuinen kennolevy. Eri katemateriaalien ominaisuuksista voi lukea Willab Gardenin sivuilta.
https://www.willabgarden.fi/lasi-vai-eristysmuovi/873
Vanha kennolevykatto |
Aikanaan valitsin huoneeseen kaikkein parhaiten lämpöä eristävän katemateriaalin koska huone on käytössä läpi vuoden. Tehokas diesellämmitin varmistaa nykyään huoneen lämpiämisen joten huone pysyy varmasti yhtä helposti lämpimänä kuin ennenkin. Yksi haitta kennolevyssä on ollut valonläpäisykyky, jonka vaikutusta kasvien kasvuun ja erityisesti satoamiseen on nyt vaikea arvioida. Toinen ehkä suurempi ongelma on ollut kosteuden tiivistyminen juuri katon kennolevyjen sisään ja sitä kautta sameampi levy. Kennolevyt kun muodostuvat peräti kuudesta kerroksesta, akryylilevyssä on vain ulko- ja sisäpinta. Huoneessa on paljon vesiviljelylaitteita jotka muodostavat kosteutta, kosteus ei ole päässyt kuivumaan levyjen sisältä kokonaan edes kesäaikaan. Akryylimuovi on paras mahdollinen katemateriaali kasvihuoneisiin ja se on myös hinnaltaan selvästi kaikkein kallein.
Levyjen vaihtaminen Euro-Serren huoneissa on tehty erittäin helpoksi kun levy ei ole missään profiilin hahlojen sisällä, vaan paksu ja tiivis kumilista pitää levyn paikallaan urassa.
Kattoluukut mukaanlukien Willab Gardenin toimittamia mittatarkkoja levyjä oli 13 kpl. Urassa oleva tiiviste oli pitänyt levyn katossa kiinni kolme vuotta ilman mitään ongelmia. Tiiviste vain vedetään pois, jonka jälkeen kattolevy nostetaan ulos, uusi levy tilalle ja tiiviste takaisin.
Kuvassa tiiviste ujutetaan uraan takaisin ja vaihdettu levy pysyy paikalla taas vuosia. Kattolevyn alapäässä on alumiinilista, jossa oleva ura estää levyn valumisen alaspäin. Kasvihuoneen kasaamisesta oli jäänyt yli useita metrejä tiivistekumeja, uusin niitä samalla vaikka vanhat tiivistekumit olivat aivan priimakunnossa.
Katelevyjen vaihdossa vaikeinta oli työskennellä tikkaiden kanssa tuolla kasvihuoneen sisällä. Huone kun oli aivan tupaten täynnä kasvustoa, jota samalla leikkasin aika runsaasti, helpompaa levyjen vaihto olisi ollut kauden päätyttyä kun huone olisi ollut tyhjä, mutta yllättävän hyvin kaikki meni eikä kovin montaa hedelmää kasveista irronnut kun tikkailla työskenneltiin kasvien välissä. Levyjen vaihto tapahtui hyvinkin helposti huoneen ulkokautta, oma haasteensa oli saada kumilista asennettua takaisin varsinkin harjan puolella, mutta yllättävän hyvin sekin onnistui. Koko homma tuli tehtyä juuri sopivasti ennen 30 asteen helteiden alkamista.
Ensimmäinen päivä meni uusien levyjen teippaamiseen autotallissa. Mukana tuli mm. alumiiniteippiä, joka tuli akryylilevyn yläpäähän, alapäähän taas hengittävää verkkoteippiä, jonka päälle tuli vielä alumiinilista joka irroitettiin vanhasta levystä.
Uusi akryylilevy on upea, se on kuin lasia ja jopa parempi valonläpäisykyvyltään, lisäksi se on erittäin vahva ja tukeva. Akryylilevyä saa vain 16mm paksuna, joten sen vaihto tähän huoneeseen oli mahdollista kun vanha levy oli samanpaksuista. Minkään muun paksuista levyä ei tähän Euro Serren Tropic -kasvihuoneeseen voi asentaa kun alumiiniprofiilit on mitoitettu 16mm levyille.
Kennolevy oli oikeastaan niin samea että siitä ei kovin hyvin läpi nähnyt. Akryylilevystä näkee sensijaan erittäin hyvin läpi. Seinät ovat vielä kennolevyä ja ei ole ihan mahdoton ajatus että harjan päätylevyt joskus vaihtaisin akryylilevyiksi. Suurin osa valosta ja auringon säteistä huoneeseen tulee juuri katon kautta, joten kattolevyjen vaihto oli ehdottomasti hyödyllisempää kuin seinälevyjen.
Meillä on varastossa kennolevyjä odottamassa kasvihuoneen tekoa. Ehkäpä aikaseksi saataisiin tänä viikonloppuna. Aika hyvä valonläpäisykyky näyttää olevan tuossa akryylilevyssä, mutta onko sitten kasvihuone liian kuuma. https://muovicenter.com/muovilevyt/
VastaaPoistaItsekin pitäisi täällä Porin suunnalla ensi kesänä saada aikaiseksi tehtyä kasvihuoneeseen katon vaihto. Tänä kesänä oli jo tarkoitus, mutta en vielä saanut aikaiseksi. Varmaan paras aika on ennen kuin mitään kasvustoa olen kerennyt istuttaa.
VastaaPoista