tiistai 3. heinäkuuta 2018

Sitrukset hakekummulla

Sitrukset muuttivat ulos Euro-Serren kasvihuoneen takana olevalle hakekummulle joskus toukokuun loppupuolella. Keväällä ne saivat uudet ruukut ja monet niistä kukkivatkin, mutta lopulta huonolla menestyksellä.


Mandariini Chinotto on ainoa sitrus joka lopulta lähti tekemään hedelmiä, sitruuna rupeaa nyt ulkonakin tekemään kukkia, sitrusten vaisuuteen en syytä tiedä, vaikka olosuhteet ovat mielestäni olleet niille ulkona hyvät, kastelu on ollut kunnossa ja sitruslannoitettakin ne ovat saaneet aina silloin tällöin

Kasvihuoneen takana pihan nurkassa on hakekumpu jota en ole koskaan blogissa esitellyt, koska varsinaisesti puutarhablogi tämä ei ole, mutta nyt siitä pieni esittely.
Hakekumpu sijaitsee pihan nurkassa kasvihuoneen ja rajanaapurin pensasaidan välissä. Takarajalla menee kuusiaita, joka on istutettu 2000 -luvun alkuvuosina. Hakekumpu rakennettiin vuonna 2015 samaan aikaan kuin Euro-Serren kasvihuone. Maata kasvihuoneen alta vaihdettiin varmaan pitkälti yli 20 kuutiota ja osa tuosta maasta päätyi huoneen taakse, ja tasaiselle savipohjaiselle puutarhatontille rakennettiin kasveille kumpu, joka katettiin mänty - ja kuusihakkeella. Hakkeen ja maan välissä on vielä suodatinkangas, joka jostain tulee jo näkyviin kun hake on vuosien saatossa maatunut. Voi olla että tämän kesänä aikana vielä lisätään kummulle noin kuution verran haketta.

Kummulle on kaivettu istutuspaikat lähinnä happamanmaan kasveille. Kummulla on mm. rodoja, havuja jne. sekä puutarhan marjapensaat. Kummulla on marjakasveista mm. mustaa viinimarjaa, punaista viinimarjaa, karviainen sekä pensasmustikoita. Kasvit ovat viihtyneet kummulla hyvin kuivinakin aikoina, koska hake pitää erittäin hyvin kosteutta, vaikka paikka on varsin aurinkoinen.

Karviainen Hinnonmäen keltainen tekee hyvin marjoja tänäkin vuonna.

Pensasmustikat ovat viihtyneet kummulla myös hyvin ja tekevät mukavasti marjoja. Kasveja on useita ja myös eri lajikkeita, joten pölytys on onnistunut hyvin ja pensaat marjovat.

Hakekumpu on eroteltu nurmikkoalueesta, jossa taas kasvavat isommat puut kuten luumupuu ja kolme omenapuuta. Nurmikonleikkuukin on helpompaa kun alueet on jaettu erilleen.


2 kommenttia:

  1. Minulla mandariinipuu on kukkinut vasta loppukesällä ja kasvattanut hedelmät vasta talvella. Joten toivoa on että sinullakin sitrulset kukkivat vielä kesän lopuksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan näin, olisihan noista ihan mukava saada hedelmiä.

      Poista