sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Automaattinen tippukastelujärjestelmä

Monexin kasvihuone on käytännössä jo valmis kesää varten, kun huoneen tippukastelujärjestelmä on asennettu sekä kasvatuspusseissa oleville tomaateille, kuin myös huoneen amppeleille. Tippukastelujärjestelmä on jo edellisinä vuosina esitelty blogissa, mutta siihen on nyt tullut pieniä muutoksia, niin esittelen systeemin uudelleen.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2017/06/tomaattipenkkien-tippukastelujarjestelma.html
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2017/03/tippukastelujarjestelma-amppeleille-vp.html

Kasvihuoneen tippukastelujärjestelmän on toimittanut blogin pääyhteistyökumppani VP-Lux.
https://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=171/
Kasvihuoneen etukulmassa on kaksi 90 litran Flex-tankkia, joista toinen on tarkoitettu amppeleille ja toinen tomaattipenkkeihin. https://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=46/673104
Koska maapenkkien tippukastelu tulee jo nyt käyttöön, niin ulkopuolella oleva isompi tynnyri on nyt pois käytöstä, koska sisälle huoneeseen syötettävä vesi olisi vielä liian kylmää kasveille.

Täytin vesisäiliön ulkona tynnyreistä olevalla vedellä. Koska vesi oli jäistä, niin otin käyttöön vedenlämmittimen, jotta vesi saadaan nopeammin lämpimäksi ja kasvien käyttöön. Tuota Hailen vedenlämmitintä olen käyttänyt jo monen eri tankin täytön yhteydessä tänä keväänä lämmittämään vettä. Aivan ehdoton pienikokoinen laite joka vain upotetaan veteen. Tankin koosta riippuen vesi lämpenee vuorokauden sisällä n. +20 asteiseksi.
https://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=171/675

Molemmissa vesitankeissa on kätevä pienikokoinen uppopumppu Pond, joka syöttää ravinneliuosta ajastetusti runkoputkiin. Pumppu on erittäin kätevä, koska siitä puuttuu uimuri ja se imee veden ihan säiliön pohjia myöten. Pumpun teho riittää hyvin syöttämään vettä noin 1,6 metrin korkeudessa oleville amppeleille.
https://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=171/950

Runkoputkisto sekä amppeleille että tomaattipenkkeihin on 13mm paksua. Tomaattipenkkeihin menevässä runkoputkessa on lisäksi magneettiventtiili ja linjasuodatin. Sähkötoiminen magneettiventtiili avaa vedensyötön samalla kun ajastin käynnistää vedensyötön. Musta verkkolinjasuodatin kerää roskia, koska muuten herkät tippusuuttimet voivat tukkeutua ja vedensyöttö kasveille estyä.


Runkoputkissa on kasvien kohdalla haaroitin, josta vesi johdetaan kasveille 4mm paksulla kumiletkulla, letkun päässä on sitten eri tyyppisiä tippusuuttimia. Nuoli -mallinen suutin syöttää vettä syvälle juuristoon ja vihreäkorkkinen tippusuutin ruiskuttaa vettä korkista säteittäin maan pinnalle.

Tippukastelun runkoputkisto kulkee kasvihuoneen penkissä kasvusäkkien takana.

Amppeleiden runkoputkisto kulkee käytävien sivuilla ja huoneen katonrajassa.

Silloin kun automaattinen vedensyöttö otetaan käyttöön, niin Brennenstuhlin digitaalinen ajastin käynnistää pumput. Ajastimessa on 20 säädettävää ohjelmaa vuorokautta kohden. Lyhin vedensyöttöaika kasveille on 1 minuutti.

Tippukastelusuuttimia amppelirocotolle.

5 kommenttia:

 1. Näppärän oloinen systeemi. Enpä kyllä osaisi itse moista viritellä. Täytyy laittaa keväämmällä mies asialle, kun näitä kastelujärjestelmiä aletaan laittelemaan paikoilleen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kastelujärjestelmät ovat kyllä ihan välttämättömiä jos vahänkin enemmän kasvattaa kasveja, muuten saisi koko kesän kuljeskella kastelukannu kädessä. Noihin suuriin säiliöihin on myös kätevä sekoittaa kasvien tarvitsemat ravinteet, niin ei tarvitse enää erikseen lannoittaa.
   Onhan noiden kastelujärjestelmien rakentamisessa ja suunnittelemisessa oma työnsä, mutta palvelevat sitten vuosikausia. Tärkeintä on miettiä nuo letkut, liittimet, haaroittimet, tulpat jne. että ovat samaa kokoa ja sopivat yhteen. Saahan noita melko valmiitakin järjestelmiä, mutta ovat aika kalliita ja itse suunnittelemalla ja hankkimalla osat erikseen pääsee paljon halvemmalla.

   Poista
 2. Itse hommasin juuri Hydromat-nimisen tippukastelujärjestelmän. Erittäin yksinkertainen ja edullinen. Aika näyttää miten toimii, mutta minulla on hyvät odotukset järjestelmälle sillä siinä ei ole yhtään liikkuvia osia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok, sitten pitäisi olla varsin varmatoiminen järjestelmä.

   Poista
 3. Tervehdys ja pahoittelut hieman vanhempaan päivitykseen kommentoimisesta. Olisin kysellyt tuosta linjasuodattimesta ja magneettiventtiilistä että mistä hankit ja onko vinkkejä mitkä mallit riittäisivät kotikasvihuonekäyttöön? Yritin netistä selailla ja etenkin magneettiventtiilien lukuisten ominaisuuksien kanssa meni pää aivan pyörälle.

  VastaaPoista