sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

Paras kylvöseos kesäkukille

Sana paras lupaa jo aika paljon. Nyt oli aika kylvää kesäkukkia ja kvinoaa kasvihuoneessa ja käyttämäni kylvömulta oli kyllä parasta mitä olen koskaan käyttänyt. Sitä oli suorastaan ilo laittaa pieniin kylvölokerikkoihin.

Siemenet menivät siis varsin pieniin styrox kylvölokerikkoihin, hyvänä puolena on kuitenkin se että tuonne mahtuu paljon taimia kasvamaan. Käyttämäni kasvualusta oli Novarbo kylvöseosta.

Novarbo kylvöseos on erittäin hienojakoista ja ilmavaa "multaa". Se on turpeen ja hiekan seosta jota on lannoitettu kompostoidulla broilerinlannalla, lisäksi kylvöseoksessa on Gliocladium hyötymikrobeja. Kasvualusta soveltuu myös Luomu viljelyyn. Novarbo kylvöseoksen PH on varsin korkea 6,5 - 7,0, joten sen soveltuvuus esimerkiksi tomaatin ja paprikakasvin taimikasvatukseen askarruttaa, kokeeksi koulin yhden chilin ja tomaatin tähän kylvöseokseen. Yleensä chileille ja tomaateille käyttämäni turpeen PH on ollut 5,5 - 6,0.

Mikä sitten on Novarbo ? Kyse on Biolaniin kuuluvasta yrityksestä joka valmistaa ja markkinoi monia erilaisia kasvualustoja, lannoitteita ja mm. kasvihuonetekniikkaa ammattiviljelijöille. Se että tuote on valmistettu ammattikäyttöön, huomaa heti kylvöseosta hypistellessä sormien välissä, todella laadukkaan tuntuista tuotetta, joka poikkeaa selvästi mm. Biolanin nimellä myytävistä markettien peruspussimullista, joissa on mukana kaikenlaista möhnää, kokkareita ja nöyhtää. Myöhemmin keväällä minulle tulee käyttöön myös toinen Novarbon kasvualusta.
Kylvöihin ja vihannesten astiakasvatukseen kasvihuoneissa ja pihalla pyrin käyttämään vain erittäin laadukkaita tuotteita, tähän mennessä lähinnä Kekkilää, ja nyt myös Novarbota. Ammattilaisten tuotteet eivät ole yhtään kalliimpia kuin harrastajille tarkoitetut perusbiolanit, saatavuus on vaan rajoitetumpaa ja myyntimäärä saattaa vaan olla ihan liian suuri normaalille kuluttajalle. Toki keväällä kannetaan meidän talouteen myös normipussimultia puutarhamyymälöistä, mutta nämä mullat käytetään ulkokukkaruukkuihin ja parvekelaatikoihin kesäkukille.

Samettikukkia plugboxissa, tässäkin kylvöalustana Novarbo kylvöseos.

Euro-Serren kasvihuoneen 5 metriä pitkä viljelypöytä täyttyy kohta esikasvatettavista taimista.

Salaattia ja basilikaa altakastelulevyllä kasvihuoneen hyllyllä, satoa odotellessa.

Kasvihuoneen maskotti ja toinen apulaispuutarhuri. Mikäs tuolla on ollessa kun pääsiäispyhinä huoneessa on ollut jo täysi kesä ja lämpöä riittää.

6 kommenttia:

 1. Komia katti sinulla ja sopii tuoliin varsin hyvin.
  Pystytkö itse istuutumaan, jos valtias on paikalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuo tuoli taitaa olla kissoja varten. Minulla on huoneessa 300 litran avaamaton turvepaali joka käy penkistä niin itsekin voi joskus istahtaa.

   Poista
 2. Sopiiko kysyä mitä kautta olet hankkinut aikaisemmin näkyneitä Kekkilän professional kasvualustoja tai sitten näitä Novarbon tuotteita? Aikaisemmin kyselin jostain, mutta vaativat että on puutarha-alan yritys jotta toimittaisivat. Ja sellaista ei aivan vielä ole valitettavasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kummalliselta, pitää olla yritys että saa ostaa multaa, liittyykö sitten laskutukseen ettei käteismaksua jossain hyväksytä vai muuten en ymmärrä. Saataavuus on minusta ollut ongelmallisempaa kun joka paikassa noita ei ole. Hankkija ainakin myy Kekkilän Professional -sarjaa.
   Novarbo saattaa olla vielä hankalampaa löytää. Järvenkylän puutarha Sauvossa ainakin myy jotain tuotteita yksittäinkin ja sieltä itse hankin. Luulisi että näitä ammattituotteita voisi kysyä maatalousliikkeistä ympäri Suomea jos vaan on valikoimissa, ihmettelen jos eivät myy jokaiselle siinä tapauksessa.

   Poista
 3. Kyllä on hienot systeemit sulla, ihan ammattilaismeininkiä. Ja ihanaa, kun sulla on jo ihan kesä siellä! Kissakin nauttii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jaa puitteet on varsin hyvin kunnossa, mutta ollaan kuitenkin kaukana ammattilaismeiningistä. Meillä on kaksi Birma sisäkissaa ja he ovat nyt viihtyneet kasvihuoneessakin kun siellä on ollut kesä auringon paistaessa, ulkona on vielä liian talvista ja kylmää kisuille. Siitä fiksuja kissoja etteivät koskaan koske kasveihin, joskus jotain pieniä vahinkoja on sattunut kun on pitänyt hyppiä pöydille tutkimaan mitä siellä kasvatetaan.

   Poista