lauantai 28. lokakuuta 2017

Savurocototahna - Rocotot keittiössä

Savutahna on klassinen chilikastike jo varmaan kymmenen vuoden takaa. Itse olen savutahnaa tehnyt jo ehkä seitsemän vuoden ajan ja se on ehkä suurin suosikkini chilikastikkeiden osalta, jota myös käytän eniten ympäri vuoden. Alkuperäisen reseptin chilit olen korvannut rocotoilla, joten tämä ei ole oma resepti muuta kuin rocotojen osalta. Savurocototahna on varsin paksu voimakkaasti savunmakuinen ja tahnamainen kastike joka sopii erityisesti liharuokien kanssa. Kesällä käytän savurocototahnaa usein sinapin korvikkeena grillimakkaran päällä.

Savurocototahnan valmistus alkaa luonnollisesti perattujen rocotojen kylmäsavustuksella. Samalla savustan myös kolme paprikaa. Vajaan kahden vuorokauden savustuksen jälkeen rocotot ovat valmiita käytettäväksi tahnaan.

Savurocototahnaan tarvittavat ainekset:
n. 2 kg kylmäsavustettuja rocotoja
1 kg tomaatteja
3 kpl savustettuja paprikoita
Oreganoa yksi kourallinen (mieluummin tuoretta)
Salviaa puoli kourallista (tuoretta)
1 rkl merisuolaa
1 dl etikkaa
vajaat 3dl hillosokeria
0,5 dl ruokosokeria

Erilaisia yrttejä tuoreena tai kuivattuna sekä sipulia voi tahnassa käyttää oman maun mukaan.

Valmistusohje:
10 litran kattilaan lisätään pilkotut tomaatit, paprikat  ja savurocotot. Kun seos rupeaa kattilassa kiehumaan lisään joukkoon yrtit ja suolan. Keitetään miedolla lämmöllä kunnes rocotot ovat pehmenneet, yleensä tähän menee puolisen tuntia. Kun seos on pehmennyt se soseutetaan tasaiseksi tahnaksi tehokkaalla sauvasekoittimella.
Tämän jälkeen tahnaan lisätään etikka ja sokerit. Savutahnaa keitetään vielä miedolla lämmöllä vajaat kymmenen minuuttia jonka jälkeen se on valmista purkitettavaksi. Savurocototahnaan voi myös lisätä teelusikallisen atamonia säilyvyyden parantamiseksi, mutta välttämätöntä se ei ole.
Tahna purkitetaan uunissa kuumennettuihin lasipurkkeihin joihin kierretään kiehuvassa vedessä kuumennetut kannet. Valmis tahna säilötään jääkaapissa jossa se saa tekeytyä usean viikon ennen käyttöä.

Savurocototahnaa teen joka syksy kymmeniä litroja ja se on tomaattikastikkeen ohella suosituin chilituote jota käytetään ympäri vuoden.
Vajaat 10 litraa valmista savurocototahnaa purkitettavaksi
   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti