Savurocototahnan valmistus alkaa luonnollisesti perattujen rocotojen kylmäsavustuksella. Samalla savustan myös kolme paprikaa. Vajaan kahden vuorokauden savustuksen jälkeen rocotot ovat valmiita käytettäväksi tahnaan.
Savurocototahnaan tarvittavat ainekset:
n. 2 kg kylmäsavustettuja rocotoja
1 kg tomaatteja
3 kpl savustettuja paprikoita
Oreganoa yksi kourallinen (mieluummin tuoretta)
Salviaa puoli kourallista (tuoretta)
1 rkl merisuolaa
1 dl etikkaa
vajaat 3dl hillosokeria
0,5 dl ruokosokeria
Erilaisia yrttejä tuoreena tai kuivattuna sekä sipulia voi tahnassa käyttää oman maun mukaan.
Valmistusohje:
10 litran kattilaan lisätään pilkotut tomaatit, paprikat ja savurocotot. Kun seos rupeaa kattilassa kiehumaan lisään joukkoon yrtit ja suolan. Keitetään miedolla lämmöllä kunnes rocotot ovat pehmenneet, yleensä tähän menee puolisen tuntia. Kun seos on pehmennyt se soseutetaan tasaiseksi tahnaksi tehokkaalla sauvasekoittimella.
Tämän jälkeen tahnaan lisätään etikka ja sokerit. Savutahnaa keitetään vielä miedolla lämmöllä vajaat kymmenen minuuttia jonka jälkeen se on valmista purkitettavaksi. Savurocototahnaan voi myös lisätä teelusikallisen atamonia säilyvyyden parantamiseksi, mutta välttämätöntä se ei ole.
Tahna purkitetaan uunissa kuumennettuihin lasipurkkeihin joihin kierretään kiehuvassa vedessä kuumennetut kannet. Valmis tahna säilötään jääkaapissa jossa se saa tekeytyä usean viikon ennen käyttöä.
Savurocototahnaa teen joka syksy kymmeniä litroja ja se on tomaattikastikkeen ohella suosituin chilituote jota käytetään ympäri vuoden.
Vajaat 10 litraa valmista savurocototahnaa purkitettavaksi |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti