keskiviikko 25. lokakuuta 2017

Monexin kasvihuoneen syksy

Monexin kasvihuone on lähes kesä-asussa vielä lokakuun lopulla. Huoneesta olen karsinut kasvustoa hyvin vähän toisin kuin Euro-Serren kasvihuoneesta. Ehkä suurin syy on että ei vaan ole jaksanut kun kaikki aika tuntuu menevän sadonkorjuuseen ja sen jatkojalostukseen. Monexin kasvihuoneen katto on myös täysin tukossa rocotokasvustoa. Koko harjan pituudella on lähes puoli metriä paksu tiivis rocotokasvusto joka on peräisin lähinnä rocotoamppeleista.

Kasvihuoneen tomaattipenkit ovat jo kovin ränsistyneet, vielä tuolla tosin kypsyy huonosti joitakin tomaatteja. Pakkasta pakoon huoneeseen tuli myös terasseilta hortensioita, pelargonioita ja yksi monivuotinen muratti pajukorissa.

Rocotot sen sijaan viihtyvät huoneessa jota ei pahemmin ole lämmitetty syksyllä ennenkuin yöpakkaset viime viikolla tulivat. Pohjois-sivustalta on sato pääosin kerätty, mutta valoisammalta eteläsivulta tulee edelleen jatkuvasti satoa. Kylmästä Perun Punosta kotoisin olevat Rocotot Puno Amarillo ja Puno Pica Orange ovat olleet huippusatoisia ja tekevät edelleen hedelmiä ankeista oloista huolimatta.

Rocoto Puno Pica Orangea voisin kutsua todella huippulajikkeeksi joka antaa valtavasti satoa vielä syysmyöhään, vaikka amppelista on kerätty jo useita kiloja rocotoja.

Rocoto San Pedro Orange Cuzcosta ei oikeastaan jää pekkaa pahemmaksi, loistavan makuinen ja erittäin satoisa rocoto Sacred Valleyn Cuzcosta, loppusyksyn uudet podit ovat kehittyneet erittäin suuriksi kylmissä olosuhteissa. Punolaiset ja cuzcolaiset rocotot suorastaan rakastavat rajuja lämpötilojen vaihteluita jollaisiin ne ovat kotiseuduillaan korkeilla vuorillakin tottuneet.

Rocoto Pico Mucho kasvaa huoneen etuovella isossa ruukussa lattialla. Tämä jo lähes kolmemetrinen kasvi on myös yllättänyt satoisuudellaan. Pico Mucho on jättirocoto joka myös kypsyttää hedelmiä edelleen. Vielä tällä hetkellä kypsyneet podit ovat olleet painoltaan yli 130 grammaisia.

Koska kausi sitten päättyy tässä huoneessa, todennäköisesti marraskuun aikana ja kasvustoa en enää sen enempää karsi vaan huone todennäköisesti tyhjennetään sitten kerralla, koska se on nyt niin tukossa monen kasvin kasvustosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti