maanantai 16. lokakuuta 2017

Savurocotojauhe - Rocotot keittiössä

Blogissa ei ole koskaan ollut ruokaohjeita vaikka kasvihuoneissa kasvatetaan monenlaisia hyötykasveja. Nyt blogissa alkaa sarja erilaisista chili eli rocotojalosteista nimellä Rocotot keittiössä.

Ensimmäisenä esittelen suositun savurocotojauheen valmistuksen. Savurocotojauhetta olen valmistanut jo ainakin viisi vuotta ja sitä on ollut saatavana Chilifoorumin Tori-osiolla jo usean vuoden ajan. Monet chiliharrastajat ovat jo tutustuneet tähän voimakkaasti savustettuun jauheeseen, joka ei ole hirmuisen tulinen.

Kaikki alkaa aina sadonkorjuusta. Savurocotojauheeseen käytän yleensä hieman tulisempia rocotolajikkeita. Rocotoista perataan siemenet pois, jonka jälkeen ne menee kylmäsavustuskaappiin savustumaan pariksi vuorokaudeksi. Yleensä savustan kerralla 3-4 kiloa rocotoja. Savugeneraattori savusammossa käytän yleensä omena- tai leppäpuukiekkoja, kiekko tuottaa savua noin pari tuntia ja sen jälkeen se vaihdetaan uuteen. Tänä syksynä olen kokeillut myös Bradley -savustimen omia savustuskiekkoja savun muodostamisessa kaappiin. Bradleyn kiekot ovat varsin kalliita, mutta laite syöttää niitä automaattisesti vastuksen päälle, joten laitteen savustus toimii yhtäjaksoisesti useita tunteja eli vaikka koko yön.

Savustuksen jälkeen silputut rocotot menevät kuivuriin. Termostaattiohjattua kuivuria pidän ensi noin +50 asteessa muutaman tunnin ja sen jälkeen tiputan lämpöä pikkuhiljaa aina +35 asteeseen. Koko kuivatusoperaatio on erittäin hidasta ja kestää usean vuorokauden.

Kovat ja kuivat rocotonpalasen jauhan hieman hienommiksi ensin käsin morttelilla, koska nykyinen sähkökäyttöinen kahvimylly ei pysty isoja ja kovia paloja jauhamaan hienoksi jauheeksi.

Kuusi tai seitsemän vuotta olen jo käyttänyt chilijauheiden tekoon Krupsin kahvimyllyä, jolla saa tehtyä monenlaisella karkeudella jauheita. Uusimmilla kahvimyllyillä pystyy varmaan jo jauhamaan isompiakin paloja, joissa tämä hienoja jauheita tekevä mylly menee herkästi tukkoon, muuten laite on ollut erittäin luotettava ja laadukas.

Valmista savurocotojauhetta, jossa jauheen eri värisävy tulee käytettyjen rocotojen väristä.

Valmiita savurocotojauhepusseja lähdössä asiakkaille. Jauhetta myyn 10 gramman pussissa hintaan 4 eur/kpl. Savurocotojauhetilauksia voi laittaa minulle vaikka blogin sähköpostiin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti