lauantai 14. toukokuuta 2016

Kasvihuoneiden lämpötilat toukokuussa

Edelliset kaksi viikkoa ovat olleet erittäin aurinkoiset ja vielä lämpimät molemmissa kasvihuoneissa. Tämä on näkynyt myös kaikkien kasvien kasvussa ja vihermassa huoneissa lisääntyy hyvää tahtia. Nyt alkaneet sateet tulivat sopivaan aikaan kun neljä käytössä olevaa sadevesitynnyriä olivat jo lähes tyhjentyneet parin viikon aikana. Kasvihuoneiden vedenkulutus ollut lähes 800 litraa parin viikon aikana. Ihan koko totuutta tämä ei kerro sillä monien vesiviljelylaitteiden resot ovat nyt täydempiä kuin pari viikkoa sitten.

Lämpötilojen kehitys uudessa Euro-Serren huoneessa on ollut erittäin positiivista, varsinkin kun huonetta viilentävää vihermassaa on vielä paljon vähemmän kuin sitten keskikesällä. Aurinkoa huoneet saavat nyt lähes 14 tuntia tauotta. Euro-Serren huoneen maksimilämpötilat ovat vain harvoin nousseet yli 30 asteen iltapäivisin ja keskilämpötila päivisin ollut noin +28 astetta. Kaikki huoneen kolme kattoluukkua toimivat, mutta pariovia olen pitänyt kiinni ja lukittuina päivisin ja viikonloppuisin kun ollaan poissa kotoa. Iltaisin toinen ovi on välillä ollut auki tuuletuksen tehostamisen vuoksi. Alkuviikolla oli jo ensimmäinen yö jolloin lämpötila ei laskenut alle +17 asteen eli lämmitys ei ollut enää yöllä päällä. Minimilämmitys asetettu nyt +15 asteeseen. Huone pitää erittäin hyvin lämpönsä ja vielä klo 22.00 jälkeen huoneessa on usein ollut yli +20 asteen lämpötila.

Pienemmässä Monexin huoneessakaan lämmitys ei enää ole ollut käytössä. Minimi kun on asetettu +6:een ja huoneen yölämpötila ollut viikolla noin +11-12 astetta. Päivälämpötila sensijaan on noussut ihan liikaa jos ovi on ollut kiinni päivällä, kahden kattoluukun voimin kun ei saada oikein mitään läpivetoa aikaiseksi ja huoneessa ollut jopa +35 astetta ja tämä ei välttämättä ole kovin hyvä asia kun huoneessa on lähinnä tomaatteja ja rocotoja. Jatkossa ovi avetaan aamulla joten lämpötila jää pikkaisen alle +30 asteen päiväksi joka sopii paremmin huoneen kasveille.

Lämpimät ja aurinkoiset kelit ovat näkyneet erityisesti kasvihuonekurkuissa jotka siirsin NFT vesiviljelyyn toukokuun ensimmäinen päivä. Kasvit ovat suorastaan räjähtäneet kasvuun ja samanlaista kasvua en kurkuissa ole ennen nähnyt näin lyhyessä ajassa.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2016/05/vappuperunat-kasvihuoneesta.htmlKuvissa 14 vuorokauden ero ja  kasvu kasvihuonekurkuissa.

Kurkkujen lehdet ovat jo varsin massiiviset ja lannoitesuhteet vaikuttavat onnistuneen.

Blogissa meni laskurissa 50 000 rikki jokin aika sitten ja sen kunniaksi pieni kilpailu eli mikä kasvi kyseessä ? Idätin omasta siemenestä alkukeväällä ja hyvin on lähtenyt kasvuun. Ensin oikein vastanneelle lähtee palkinnoksi siemensetti chileistä ja jostain tomaatista sekä oman mandariinikasvin siemeniä.

9 kommenttia:

 1. Olisko tuo idättämäsi kasvi avokado? Näytää ainakin lehdistä samalta, kuin oma pari vuotias avokadon taimeni.

  VastaaPoista
 2. Oikea vastaus kerrotaan sunnuntai-iltana olettaen että se on siihen mennessä kerrottu.

  VastaaPoista
 3. Koska Avocado huudettu niin heitetään Mangolla kehiin... :)

  VastaaPoista
 4. Onnea suuresta kävijämäärästä. Avocadoa minäkin veikkaisin.

  VastaaPoista
 5. Onko siis niin, että paksumpi kennorakenne pitää myös liian lämmön kurissa eikä vain pakkasen ulkona? Vai onko alemmat maksimilämmöt vain tuuletuksen ansiota?
  Kasvia en lähde arvailemaan, mutta aikoinaan kasvattamani avokadon taimi muistutti kyllä tuota kovasti. Meillä se menehtyi syksyyn, kun ei siihen aikaan ollut valojakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varma en ole asiasta, mutta käsittääkseni paksumpi kenno eristää myös auringon lämmön sisäänpääsyä jonkinverran. Suurin tekijä on kuitenkin huoneen ilmatilavuus. Tropic -malli on korotettu versio joten 40 kuutiota ilmatilavuutta jo ilman harjaa, lisäksi huoneen kattoluukut ovat isommat kuin Euro-Serren perusmalleissa ja ovat lomittain harjalla jolla varmaan myös merkitystä.

   Poista
 6. Kasvivisa oli varsin helppo ja nopeimmin oikein vastasi Puutarhamyyrä ja Avokadohan tuo taimi on. Yhteystiedot vaan blogin sähköpostiin niin saadaan palkinnot matkaan ensi viikolla.
  Kasvihan löytyi myös tuolta blogin "Eksoottiset Kasvit" -välilehdeltä.

  VastaaPoista