torstai 19. toukokuuta 2016

Kasvihuoneiden tekniikka, digitaaliset ajastimet

Jokinaika sitten kerroin uusivani Monexin kasvihuoneeseen amppeleiden tippukastelujärjestelmän ja tippukastelusuuttimet sekä amppeleihin että maapenkkeihin.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2016/04/amppeleiden-tippukastelu.html
Kaikki tippukastelusuuttimet ovat nyt vaihdettu ja tähän mennessä olen käyttänyt mekaanista ajastinta vesipumpun ohjailuun. Mekaanisella ajastimella lyhin päälläoloaika on 15 minuuttia ja tämä on turhan pitkä aika kun nuolitippusuuttiimet syöttävät vettä varsin runsaasti.
Nuolitippusuuttimessa ei veden tiputusmäärää pysty säätämään, joka vihreäkorkkisessa suuttimessa onnistuu kun vesi tulee korkista. Amppeleihin ja maapenkkeihin olen nyt asentanut molempia suuttimia.

Vedensyöttöä varten hankin kokeiluun nyt kaksi digitaalista ajastinta. Toinen on amppeleille ja toinen maapenkkeihin.
Saksalaisen brennenstuhlin ajstimessa lyhin asetettava toiminta-aika on 1 minuutti ja viikko-ohjelmia saa asetettua ajastimeen 20kpl. Minuutin aika riittää hyvin amppeleiden kasteluun pari kertaa päivässä ainakin vielä tähän aikaan vuodessa. Kesällä tarvitaan varmaan jo useampia kastelukertoja vuorokaudessa. Ajastimet ovat IP44 roiskevesisuojattuja.

Mikään uusi juttu nämä digitaaliset ajastimet eivät ole. Ensimmäisen joka taisi olla mallia "Biltema" hankin jo monta vuotta sitten. Tämän ajastimen ongelmana oli että digitaalinen ohjelma sekoaa ja tilttaa aina välillä eikä se tämän vuoksi ole luotettava. Ilmeisesti laite ei kestä kasvihuoneen kuumia ja kosteita olosuhteita. Tämän vuoksi kokeillaan nyt eri merkkisillä ajastimilla jos näihin nyt voisi luottaa. Yhden ajastimen hinta oli runsaat 13 euroa.

Euro-Serren kasvihuoneessa on ollut käytössä talven ajan BioGreen Phoenix -sähkökiertoilmalämmitin jonka esittely blogissa oli viime syksynä.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2015/10/kasvihuoneen-sahkolammittimet.html

Tähän asti laite on ollut lattialla, mutta sen voi ripustaa myös kattoon roikkumaan, jonne sen nyt laitoin lattialta tilaa viemästä. Lämmin ilmahan tahtoo nousta ylös ja siksi laitteen sijoitus lattialla on järkevämpi, mutta nyt kun kesäaika alkaa ja lämmitintä tarvitaan harvemmin niin sijoitin sen kattoon roikkumaan. Puhaltimessa voi myös kierrättää pelkkää ilmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti