sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Scotch Bonneteja ja muita chilejä

Chilikausi on sujunut varsin vaihtelevasti tänä vuonna ja ongelmiakin on ollut ihan tarpeeksi. Viimeisin ongelma on kirvat jotka tuntuu leviävän vauhdilla kasvista toiseen Euro-Serren kasvihuoneessa. Biologinen torjunta ei ole toiminut eikä Neem öljy, jota olen ilmeisesti ruiskinut kasveille liian harvakseltaan.
Muutama viikko sitten tuli kokeiluun VerdaProtect, putkilo joka sisältää useita erilaisia vainokaisia jotka loisivat kirvoihin, nyt on kokeilussa harsokorennon toukat eikä niitäkään ole vielä ollut näkyvissä kirvoja popsimassa.
Alkukausi oli hankala ja monien chinenselajikkeiden siemenet itivät huonosti tai ei ollenkaan, lisäksi kasvatus liian kylmässä kasvihuoneessa ei toiminut ja sisällä oli liian vähän tilaa käytössä kun lajikkeita on nyt 40 ja kasveja vielä paljon lisää.

Nyt on vihdoin kesä alkanut myös kasvihuoneessa ja chilit ovat viihtyneet hyvin ja kasvu alkanut todenteolla myös monissa lajikkeissa joiden taimikasvatus sujui huonosti.

Tänä vuonna on kokeilussa useita erilaisia Scotch Bonnet variaatioita ja vain yksi lajike on kasvanut hyvin.


Bahama Mama C.Chinense on yksi Scotch Bonnet joka tottelee myös nimeä Martinique Peppers ja Jamaican Hot. Tämä kasvi on kasvanut bonneteista parhaiten ja podeja tulee suuren pöheikön sisällä useita.

Scotch Bonnet MOA C.Chinense on se aito versio eli Ministry of Acriculture Jamaicasta. Heikko startti ja kasvi on ainakin triplannut kokonsa kuluneella viikolla ja kasvaa lähinnä leveyssuuntaan.

Scotch Bonnet TFM C.Chinense on kolmas variaatio joka kasvanut yhtä huonosti kuin MOA alkuvaiheessa. True Form ja tätä lajiketta olen kasvattanut myös neljä vuotta sitten ja podit olivat aidon Scotch Bonnetin näköisiä ja vielä hyvän makuisia, pääsi tänä vuonna uudelleen vertailuun ja siemenien ja taimikasvatuksen kanssa ollut suuria ongelmia. Kaikki kolme Bonnetia ovat Monster NFT -vesiviljelyssä.

Vezanka C.Annuum on yksi mielenkiintoisimmista uutuuksista ja on Serbialainen perinnechili jonka pitäisi tehdä isoja pitkiä podeja. Ensimmäiset podit ovat jo muodostumassa kasvissa joka on autopotissa kookoksessa ja on kapea ja pitkä muodoltaan, mittaa jo metrin verran ja tämä mennee talonpäätykaappiin kesällä.

Serrano C.Annuum pääsi mukaan taas monen vuoden jälkeen ja loistavan makuinen annuumi tuorekäyttöön ja vaikka leivän päälle siivutettuna eikä kovin tulinen. Alkuperä Meksikosta ja podeja tulee vesiviljelykasvissa nyt useita.

2 kommenttia:

 1. "Muutama viikko sitten tuli kokeiluun VerdaProtect, putkilo joka sisältää useita erilaisia vainokaisia jotka loisivat kirvoihin, nyt on kokeilussa harsokorennon toukat eikä niitäkään ole vielä ollut näkyvissä kirvoja popsimassa."

  Harsokorennon toukat ovat kyllä huomaamattomia, vaikka niitä olisi kasvustossa paljon niin harvoin osuu ainakaan nuoruusvaihe silmiin. Kun ovat lähes valmiita koteloitumaan pulskina syöntikoneina niin silloin niitä alkaa havaitsemaan. Ne myös vaeltelee aika laajalle alueelle ja kannibaaleja kun ovat niin pientä hävikkiäkin tapahtunee kasvustossa. Vainokaisia oli omaan kasvustoon ilmaantunut ja muumioita ilmeisesti kauemminkin jo ollut, en ollut huomannut vain ihmetellyt että mikäs kotelo ilmaantunut lehdelle. Vainokaisissa oli enempi ehkäisevä ja harsokorennon toukat saastuntavaiheeseen.

  Itse olen tykästyny hämähäkkeihin mitkä tekevät verkkonsa kasvin juurelle, tippuvat kirvat lehtiä puistellessa päätyvät lounaslistalle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei ole toukkia näkynyt mutta minun silmillä ei ole ihme vaikka ei löytyisikään, mielestäni kirvakanta pysynyt viime ajat kurissa eikä ole pahentunut. Pitää nyt seurata tarkkaan miten tilanne kehittyy.

   Poista