perjantai 27. marraskuuta 2015

Kasvivalaisimet

Pitkän kasvatuskauden tarvitsevat kasvit tarvitsevat myös paljon valoa, jotta hyvän kasvun edellytykset toteutuvat. Kasvihuoneessakaan ei valoa rupea olemaan riittävästi ennenkuin joskus huhtikuussa. Varsinkin monet chililajikkeet pitää kylvää jo joulu-tammikuussa, joten kasvilamppuja tarvitaan useamman kuukauden ajan, jotta taimista tulee riittävän tukevia ja reheviä.
Ensi kasvatuskaudeksi tulee minulla kokeiluun kaksi uutta ja täysin erityyppistä kasvivalaisinta. Led- ja monimetallivalaisin, joista nyt esittely blogissa. Molemmat lamput otetaan käyttöön Euro-Serren kasvihuoneessa ja lamppuja käytetään lähinnä chilinkasvatuksessa.



MONIMETALLIVALAISIN LUMATEK 250W

Tämä on ns.osasarja eli valaisin koostuu kolmesta eri komponentista. Virtalähteestä, heijastimesta ja monimetallipolttimosta. Mitään tietotaitoa ei valaisimen toimintakuntoon laittaminen vaadi kun vaadittavat kaapelit ovat kiinteästi laitteissa ja vain kytketään toisiinsa , E40 –kantainen polttimo kierretään heijastimeen. Valaisintehoa tässä osasarjassa on 250W


Elektroninen virtalähde on Lumatek 250W ja valmistaja lupaa tälle enemmän tehoa kuin perinteisillä virtalähteillä. Kaapelit ovat valmiiksi kytkettynä tässä laitteessa. Kokeiltaessa tämä laite oli täysin äänetön, ainoastaan lampun syttyessä kuuluu pieni raksahdus heijastimesta. http://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=26/648



Heijastimena toimii malli Lumatek Aircooled. Heijastimen lasi on saranoitu ja molemmissa päissä on 150mm ilmanottoreijät, jota kautta polttimon asentaminenkin hoitui kätevästi. Lisäksi sisällä olevaa heijastinpintaa pystyy säätämään kierrettävillä ”mustilla sormiruuveilla” jotka ovat heijastimen ulkopuolella.
Virtalähteen ja heijastimen väri on varsin persoonallinen ja huomiota herättävä.


Valaisimen polttimona on keraaminen Superplant  CMH 250W, jonka ominaisuuksista enemmän informaatiota VP-Lux:n kotisivuilta.


LED VALAISIN SUPER SAGA 430W
Mitä tarkoittaa sana laatuvaikutelma ? Autotoimittajat viljelevät usein tätä sanaa arvioidessaan automalleja ja laatuvaikutelma usein yhdistetään kalleimpiin ja parempiin malleihin. Minulle tuli heti laatuvaikutelma mieleen kun käsittelin tätä Osramin valmistamaa led valaisinta, jolla painoa on peräti 7,5 kg, eli vaatii myös hyvän telineen minne tämän valaisimen voi ripustaa. 



Tässä led –valaisimessa on tehoa peräti 430W. Led kasvivalaisimissa on yleensä kolmen sävyisiä ledejä (valkoisia, punaisia ja sinisiä) ja ne palavat niissä yhtä aikaa (poikkeuksiakin toki on), jolloin valaisimen valon yleissävy on punapainoitteinen. Tässä valaisimessa voi valita, mitä värejä polttaa, joko yhtä aikaa, erikseen tai sekoittaen eri värejä. Tämä "plug and play" valaisin vaatii myös enemmän perehtymistä että siitä saa kaiken hyödyn irti.



    
Valaisimessa on käytetty sekä Creen että Osramin led siruja, tarkemmat tekniset tiedot löytyvät valaisinta myyvän VP-Lux:n kotisivuilta. http://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=6/117107

 Muutama vuosi sitten minulla oli käytössä PAR-mittari, jolla pystyi mittaamaan valaisimen PAR säteilyä mikromooleina ja mitä enemmän mikromooleja mittari näytti, sitä hyödyllisempi oli valaisimen teho kasvien kasvatukseen eli valon aallonpituudet oikeanlaiset. Tämä mittari oli MTT:ltä lainassa ja olisi ollut erittäin mielenkiintoista nyt testata näiden valaisimien PAR-säteilyä, valitettavasti tämä ei taida nyt olla mahdollista.
Edelliset kasvivalaisimet olen hankkinut n.3 vuotta sitten ja omiin lamppuihin verrattuna nämä tuntuvat erittäin tehokkailta ja kirkkailta valaisimilta. Kyllä valaisimien kehitys kulkee hurjasti eteenpäin kuten mm.autojen led-ajovaloista olemme saaneet huomata. 

Valaisinteho ja määrä ei tule varmaan loppumaan tänä talvena, sillä omia valaisimia on seuraavanlaisia:
- 220W Starlite loisteputkipaneeli.
- 120W Led valaisimia 3kpl
- 90W Ufo led valasin, ensimmäisiä ns. kiinanledejä vuodelta 2009.
- 250W ja 125W ESL –valaisin

Kerrottakoon vielä että PAR –mittauksissa LED-ufo hävisi aikanaan valotehossa pienimmälle ESL –valaisimellekin, joten tämä tulos kertoi aika paljon ainakin takavuosien kiinanledin todellisesta hyötytehosta.  

3 kommenttia: