maanantai 9. marraskuuta 2015

Idätyksiä

Kausi 2016 on periaatteessa alkanut vaikka mitään ei ole itänyt. Idätyksessä tällä hetkellä eksoottisempia ja hitaammin itäviä lajeja.

Pitahaya
Coffea arabica
Maya medicine plant
Calathea Ornata
Pitangas
Piper nigrum
Oliivi
Sitruuna 
Kumkvatti
Greippi "White Marsh"
Snow Banana
Pomelo
Blood Orange
Greek Olive
Indian Black Pepper
Appelsiini
9 kommenttia:

 1. Kaikenlaista sinäkin kokeilet. Ihan uteliaisuudesta kysäisen, millaisia ovat pippurin siemenet?
  Viime keväänä tilasin heräteostoksena jonkun siementilauksen hännille myös piper nigrumia. Olisihan se metkaa kasvatella omat pippurit. Sain mustapippureita, tai ainakin ne näyttivät siltä, mutta eihän mustapippuri idä, se on käsitelty ja raakana kypsytetty. Punaiset saattaisivat itääkin. Minun pippurini homehtuivat lautalle, kuten olettaa saattoikin. Tunsin tulleeni petetyksi, mutta ei se paljon harmittanut. Alun perin olin epäillyt siinä vedätystä ja sitähän se oli.
  Voisi niitä jostakin laadukkaasta siemenkaupasta saada oikeitakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän niinkuin heräteostoksena nämäkin pippurit on tilattu. Viime talvena metsästin passifloran siemeniä ja Belizestä tuli samalla tilattua piper nigrum joka ei koskaan itänyt ja nyt kokeilen taas. Samanlaisia mustanharmaita pippureita ovat kuin kaupan pippuritkin eli tuskinpa sitten koskaan itää.
   Nyt olen taas metsästänyt lähinnä sitrusten siemeniä ja Kroatiasta Seeds-Gallerysta tuli samalla Intian pippurit.
   http://www.seeds-gallery.com/en/long-pepper-seeds-indian-long-pepper.html
   Intian pippurit on sitten täysin erilaisia ja ihan pieniä vaivaisia mustia jyväsiä ja eilen vasta meni multaan.

   Pippurihan on köynnöskasvi ja tietääkseni Aasiassa niitä kasvatetaan tiilistä rakennetuissa torneissa. Jos tuonne asti edes koskaan päästään niin pitää sitten oku tiilitorni varmaan kasvihuoneeseenkin joskus kyhätä.

   Poista
 2. Ei siinä tiiliä tarvita, ne kiipeilevät puun runkoa tai pensaita pitkin.
  Olen siis ollut niin kaukana kuin pippuri kasvaa, eli Intian Keralassa. Olen siellä poiminutkin pippureita, mutta ne poimitaan raakana, vihreänä ja sitten kypsytetään mustaksi tai käytetään vihreänä. Kypsä pippuri on punainen ja siitä saadaan valkopippuri kuorimalla.

  Pippureita ei suinkaan kasvanut plantaaseilla, vaan talojen takapihoilla ja joutomailla. Sieltä niitä kerättiin pieniä määriä ja veneellä liikkuva ostaja kuljetti niitä säkeissä paikallisia kanavia pitkin joelle ja sieltä merenrantakaupunkiin, josta ne lastattiin ulkomaille. Pienistä puroista kasvoi tonneja ja kontillisia. Näin ne on jo vuosituhansia tehneet. Vaan oli se pippuri eri makuista kasvuseudullaan. Siksi minä lankesin tilaamaan siemeniä.

  VastaaPoista
 3. Siis voiko kaupan valkopippuri olla itävää siementä ?

  VastaaPoista
 4. Enpä usko, kaipa se on kuorittu rajuilla menetelmillä, kuumalla, fermentoimalla tai kemikaaleilla. Se kuitenkin olisi lähinnä kypsää pippuria, joten sitä kannattaisi kokeilla ennen kuin mustapippuria.
  Rosepippuri on täysin eri kasvi, enemmän puumainen ja sitä on jotkut onnistuneet idättämään ja sitä voi käyttää koristekasvina.

  VastaaPoista
 5. Jos en värin muista niin pippuri alkaa satoamaan vasta vuosien päästä (oliko jopa 10-15) eli joutuu varmaan pitämään lämpöjä päällä kasvihuoneessa...

  VastaaPoista
 6. Tsemppiä todella tarvitaan kun nuo eivät ole helpoimmasta päästä idätettäviä ja tänään nousikin ensimmäinen sitruunan taimi sirkoille eikä mennyt kuin vajaat kolme viikkoa.

  VastaaPoista