Tumbler amppelikirsikkatomaatti on erittäin satoisa ja herkullinen, tänä vuonna amppeleita on kolme kappaletta.
Ehkä mainitsemisenarvoisin yrtti on Ranskalainen Rakuuna. Ranskalaisessa Rakuunassa on erittäin hienostunut maku ja se sopii varmasti lähes kaikkiin ruokiin. Ranskalaista Rakuunaa ei pidä sekoittaa vastaavaan venäläiseen rakuunaan joka on täysin turhanpäiväinen kasvi ja maistuu lähinnä heinältä. Ranskalaista Rakuunaa ei voi lisätä siemenestä vaan taimi on ostettava. Kuvan kasvi on hankittu keväällä jostain markkinoilta ja tuosta otetaan pistokkaita tulevaisuudessa. Olen myös kasvattanut pari venäläistä rakuunaa siemenestä tänä vuonna, mutta taitavat joutaa kompostiin kun tätä parempaa yrttiä on nyt päässyt maistamaan.
Varmaankin kaikkein eniten odotan aina ensimmäisten chilien kypsymistä, ja lähinnä Capsicum Pubescens - lajin eli tuttavallisemmin rocotojen kypsymistä. Viime itsenäisyyspäivänä multaan laitetusta siemenestä on pitkä matka satoavaan kasviin. Tuoreita rocotoja käytetään kesällä lähes kaikilla mahdollisilla tavoilla, Leivän päällä, moniin ruokiin, jäätelöön, puuroon ja tietysti täytettynä grillissä. Koskaan aikaisemmin ei ollut tullut mieleen yhdistää chiliä ja raparperia. Kasvimaalla meillä kasvaa iso raparperipuska ja nyt kokeilin rocotosilppua kirpeään raparperikiisseliin ja tämä yhdistelmä toimi vallan mainiosti.
Raparperikiisseliä Santa Natalia -rocotosilpulla. Chilin polte katosi lähes kokonaan kiisselissä ja kirpeät maut täydensivät mukavasti toisiaan. Suosittelen kokeilemaan jos raparperia löytyy pihalta.
Ensimmäiset Santa Nataliat kypsyivät ja hedelmät ovat ihan mukavankokoisia. Isompi painoi 73gr ja uskoisin että amppelista voisi tulla 4-5 kg satoa tänä vuonna. Rocoton hedelmä on parhaimmillaan kun se on hieman ylikypsä, varsinkin jos sen nauttii tuoreeltaan. Hedelmä irtoaa tällöin helposti kannastaan joka jää kasviin kiinni. Kuvan oikeanpuoleisessa hedelmässä näkyy kannan jättämä kolo.
Halkaistu ylikypsä rocoto on mehevä ja hieman pehmeä. Santa Natalia on tyypillinen punainen omenarocoto eli varsin mieto poltteeltaan, ehkä yllättävänkin mieto. Maku oli ihan hyvä ja tyypillinen punaiselle rocotolle eli ei niin voimakas maku kuin tulisemmissa keltaisissa Canario tyypin rocotoissa. Santa Natalia on hyvin samantyyppinen kuin esim. Manzano Rojo ja varmaan kasvattelen näitä jatkossakin, vaikka potkua olisin odottanut enemmänkin. Vasta ensimmäinen hedelmä on kuitenkin maistettu, joten poltetta voi löytyä vielä huomattavasti enemmän muista hedelmistä, Voi olla että tämä ensimmäinen alinna kasvanut yksilö oli kypsynyt hieman varjossa, sillä saman kasvin auringossa kypsyvä hedelmä voi olla selvästi varjossa kypsyvää tulisempi. Mikään sääntö tämä ei kuitenkaan ole sillä mm. chinenseissä varjossa kypsyneet hedelmät voi päinvastoin olla jopa tulisempia kuin auringossa kypsyneet.
Ranskalainen rakuuna ei taida talvehtia ainakaan pohjoisemmassa Suomessa?
VastaaPoistaTakavuosina kasvatin venäläistä seinustalla ja se selvisi monet vuodet peittelemättä. Sitä käytettiin runsaasti, esimerkiksi kalaa uunissa rakuunapedillä tai vatsa rakuunalla täytettynä. Ranskalaista taitaa riittää vähempikin.
Pitää varmaan koittaa talvettaa tuo rakuuna vaikka sisällä sen aikaa kun kasvihuone on poissa käytöstä. Ilmeisesti sinulla ei ollut niin dramaattinen tuo ranskalaisen ja venäläisen makuero ? minusta vaan tuntuu että aivan erilaisia kasveja ovat maultaan minun yksilöni vaikka ulkonäkö ei oikeastaan poikkea toisistaan.
Poista