torstai 9. heinäkuuta 2015

Eksoottiset kasvit

Viime talvena yritin idätellä kaikenlaisia vähän harvinaisempien kasvien siemeniä. Ajatuksena oli että uuteen kasvihuoneeseen saisi jotain vähän eksoottisempaakin kasvatettavaa. Koko idätysprojekti meni suurelta osin pieleen enkä kovin montaa kasvia saanut aikaiseksi. Ehkä suurin syy oli minussa ja olisi pitänyt perehtyä vähän tarkemmin eri kasvien vaatimiin idätysoloihin. Kaikki ei mene samalla tavalla kuin chilien ja tomaattien kanssa. Toisena syynä oli varmasti heikkolaatuiset siemenet joita tilasin mm. Belizestä, esim. keltaisen jalapenon siemenet olivat jo osittain ruskeita, eikä mikään itänyt. En kuitenkaan luovuta vielä ja varmaan ensi syksynä tai talvena kokeillaan samoilla siemenillä uudelleen ja paremmilla tiedoilla toivonmukaan.


Jaltomata Procumbens (creepin false holly) https://en.wikipedia.org/wiki/Jaltomata_procumbens

Näin kertoo wikipedia kasvista jolla ei taida olla mitään suomenkielistä nimeä. Lamoava marjakasvi, joka esiintyy Arizonasta väli-amerikkaan ja aina etelä-amerikan pohjoisosiin. Mitään wikipediaa parempaa tietoa ei minulla ole tästä kasvista jonka siemenet sain helmikuussa ja itäminen tapahtui saman kuun lopulla. Jaltomatan kasvatus onnistui lopulta parhaiten näistä eksoottisemmista kasveista ja ensimmäiset marjat kypsyivät juhannusviikolla.



 Kasvi on itsessään mielenkiintoisen näköinen ja muistuttaa viinimarjaa lamoavilla pitkillä oksillaan. Oksat ovat varsin heiverröiset ja kukkia tulee aina pienissä ryppäissä. Marjat kehittyvät valkovihreistä kukista varsin nopeasti.

Jaltomatan marja on lihaisa ja täynnä pehmeitä siemeniä jotka ei haittaa syömistä samalla tavalla kuin esim. viinirypäleissä. Marjat ovat kooltaan ja ulkonäöltäänkin kuin mustikoita, tumman purppuraisia tai lähes mustia kypsinä. Maku eksoottisen miellyttävä ja varsin mieto, mitään hapokkuutta noista ei löydy.


Carica Papaya eli villi papay
Tämän papayan siemenet tulivat väli-amerikan Belizestä ja idätys onnistui vasta toukokuun puolessa välissä, kovinkaan korkealla eivät odotukset ole papayan suhteen kun kasvi on ollut surkealla hoidolla juuri kiireimpään aikaan. Lähinnä tuo on saanut vettä silloin tällöin että pysyy hengissä.

 Kasvi on pieni n.10 sentin korkuinen, mutta varsin terhakan oloinen kaikinpuolin. Jos kasvin saisi tuosta kasvamaan vielä jonkin verran kesän aikana ja pidettyä hengissä talven niin hyvä olisi. Ehkä kauniin viherkasvin tuosta voisi joskus saada.

Carica Papayan idätin juurrutussienessä eikä sitä ole vielä siirretty toiseen kasvualustaan tai ruukkuun, mutta pitänee tehdä pikapuolin ja päättää mihin sen laittaa kasvamaan. NFT-vesiviljely voisi olla kiehtova vaihtoehto tuolle mutta siirto tuskin onnistuu lähiaikoina kun käveleminenkin hoituu vielä kyynärsauvoilla eli kaikki tekeminen on hyvin vaikeaa. Juuristo on kuitenkin kasvanut hyvin ja on terveenoloinen.

3 kommenttia:

  1. Itse sain Malesiasta klitoriskukan siemeniä, joka ilmeisesti tunnetaan nimellä siniherne. Muutama iti, mutta sitten jossakin kohtaa taimien elinvoima hiipui ja taimet kuolivat. Samasta paikasta sain myös karvaskurkkua, mutta postin rullaamat siemenet eivät itäneet yksikään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se taitaa olla aina riskaapelia kun maailmalta tulee siemeniä. Ei tiedä millaista käsittelyä saa matkalla ja ehkä lentokoneen ruumassakin voi tulla jotain kylmäkäsittelyä.

      Poista
    2. Sinihernehän tuohon piti kirjoittaa. :D Joo, postitus on kova ja harrastelijoilta saadut siemenet voivat olla muutenkin huonoja. Tämän siemenlähteen siemenet tuntuivat muutenkin olevan otettu raaoista siemenistä. Ei onneksi maksanut mitään, vaihtokauppa.

      Poista