sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Säilöntää ja yrttejä

Tämän vuoden ensimmäiset hillot ja kastikkeet on tehty, Jonkinverran esittelen näitäkin blogissa, koska yleensä säilökkeissä aina on mukana chilejä tai tomaattia joita kasvihuoneissa viljellään. Tänä vuonna ei paljon satoa säilötä, kun sitä ei ole paljoa huoneista tulossakaan. Pari vuotta sitten tuli noita säilökkeitä tehtyä toistasataa purkkia, niin tarvekaan ei ole kovin suuri kun paljon on vielä mm. vanhoista salsoista käyttämättä. Hilloa ja tomaattikastikkeita kuitenkin kuluu eniten ja ensimmäinen isompi tomaattisadonkorjuu päätyi nyt kastikkeen muodossa purkkeihin. Hillomarjat löytyi nyt pakastimesta kun sitäkin piti tyhjentää, rocotot hilloihin sai tuoreena kasvihuoneen amppelista.


Yrteistä en ole paljoa blogissa kirjoittanut, vaikka kaikenlaista kylvin lopputalvesta ja keväällä. Yrttien kohtalona oli kiireiden keskellä jäädä lähes täysin ilman hoitoa ja lannoitusta. Pääosa yrteistä kasvoi kylmällä lasiterassilla keväästä asti altakastelulaatikon päällä, jonne vettä lisäsin ehkä kerran viikossa. Idätys onnistui kuitenkin varsin hyvin ja ainoastaan salvia kuoli keväällä taimivaiheessa. Muut ovat jotenkuten hengissä.

Yrtit sain nyt vihdoin koulittua isompiin ruukkuihin ja nyt ne saa jatkossa lannoitettakin, joten eiköhän niistä vielä voi kasvaa tuuheita kasveja. Kesää on toivonmukaan vielä jäljellä. Yrtit pääsivät uuden Tropic-kasvihuoneen hyllyille, jossa niiden on nyt hyvä olla paremmissa oloissa kuin aikaisemmin. Hyllyillä mm. kolmea eri basilikaa, oreganoa, timjamia, rosmariinia, venäläistä rakuunaa ja minttua, jota tuli nyt kokeiltua tuohon karviaismansikkahilloonkin.

Yrtit kasvoivat ennen koulintaa ihan liian pienissä ruukuissa. Kuvan basilikan juuristo oli 5 sentin ruukussa ja minttu jopa 3 sentin ruukussa ennen ruukutusta. Juuristo oli kuitenkin varsin hyvässä kunnossa kaikilla kasveilla.

 Samalla tuli koulittua talvella idätetty estrelicia, joka on pieni alle 10 sentin kasvi ja lehtiä oli madotkin nakertaneet. Juuristo sen sijaan oli todella iso ja paksu suhteessa kasvin kokoon. Jopa ällistyttävän paksussa kunnossa.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti