tiistai 14. heinäkuuta 2015

Pikkulintuja kasvihuoneissa ja tomaattiterttujen sidontaa

Ei ole mitenkään tavatonta että lintuja eksyy kasvihuoneeseen ja onpa tuolla joskus fasaanikin temmeltänyt. Kyseinen eläin tosin on lähes kokonaan kadonnut näiltä seuduilta.
Viime viikkoina sen sijaan pikkulinnut ovat löytäneet tiensä molempiin kasvihuoneisiin. Ovet ovat ainakin päivisin aina auki joten tuonne on helppo päästä sisään, ulos pääseminen sen sijaan on paljon haastavampaa. Monexin n. 12 neliön huoneessa, jossa viljely pääasiassa tapahtuu, oli yhtenä iltana jopa neljä lintua yhtä aikaa sisällä. Huoneen perukoilla on jo viidakon tunnelma kun kaksi viiniköynnöstä ja tomaatit ovat saaneet katon jo tukkoon kasvustoillaan, siellä on lintujen hyvä lymyillä vaikka itse on huoneessa sisällä.


Surkeana lintutietäjänä en edes osaa sanoa mikä tipu tomaattioksalla lepää, ehkä joku blogin lukijoista tämän minulle kertoo ? Mikä näitä lintuja huoneisiin sitten vetää, toivottavasti hoitavat tuholaistorjuntaa niin ovat tervetulleita jatkossakin. Isot vihreät madot kun ovat saaaneet jo aikamoista tuhoa varsinkin monexin huoneessa. Chileistä nakerretaan ensin lehdet ja tomaateissa porataan reikiä jo raakilevaiheessa oleviin hedelmiin.
Chili Leek ja paprika Gourmet raadeltuina, podit onneksi säästetään viimeiseksi ja aika hyvin olen saanut nyt madot tuhottua kasveista ihan käsipelillä tai sitten Bio Bioruiskute S kasvinsuojeluaineella.

Tomaattisato tulee tänä vuonna jäämään varsin keskinkertaiseksi. Kasvit olleet huonolla hoidolla jo viikkoja ja lannoitus puutteellista. Varkaitakaan en pystynyt napsimaan taimista moneen viikkoon, pölytyksestä puhumattakaan. Madot verottaneet sitten omalta osaltaan, mutta otetaan tuolta sitten mitä pystytään.

 Amppeleista tulee satoa ihan riittävästi ja paljon on jo hedelmiä mädäntynyt ylikypsinä, mutta tämä on jokavuotinen ongelma kun tomaatteja kypsyy sankoin joukoin samalla kertaa.

Useimpien runkotomaattien terttuja on pakko sitoa naruilla kun kypsyvillä hedelmillä on niin paljon painoa, että se repii tertun rungosta rikki. Narun laittaminen on syytä tehdä ajoissa kun terttu on vielä pieni. Mitään oikeaoppista tapaa narujen sitomiseen en tiedä, vaan tuolta tertun päästä kiepautan narua sen ympärille ja sidon sen sitten runkoon. Ainakin tämä sitomistapa on toiminut minulla monta vuotta. Esimerkkikuvissa Erk -runkotomaatti joka tekee isoja hedelmiä suurissa ryppäissä, joten terttujen sitominen on ihan välttämätöntä.

Kasvihuoneen pohjois-sivulla kasvavia tomaatteja varjostaa pahasti amppelirocotot, joten satoa sieltä tulee paljon heikommin kuin eteläpenkistä.


5 kommenttia:

  1. Varpuseltahan tuo vaikuttaa.
    Ne pesivät asutuksen lähistöllä, esimerkiksi meillä naapurin autotallin kaarevan peltikaton alla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta Chilivaari. Meidän pihalla on alusta asti ollut pikkulintuja kovin vähän, rastaita lukuunottamatta jotka tulevat loppukesällä ja yrittävät ryövätä marjapensaat tyhjiksi.
      Johtunee siitä että omakoti-alue on rakennettu pellolle 2000-luvun alussa ja vieressä vanhempaa omakoti-aluetta. Nyt rupeaa olemaan jo puustokin niin isoa meilläkin että linnut löytävät tiensä tänne, mukavahan noita on seurata.

      Poista
  2. Varpunenhan tuo. Lähes päivittäinen vieras täällä kasvihuoneessa. Tulevat ja menevät. Pellolla penkkien vierustat ovat vieri vieressä niiden "kylpymonttuja". Tässä varpusia on ollut aina paljon. Nyt pihassa pyörii 20-40 varpusta, pari tikkaa, pari naakkaa, kyyhkyspari, talitinttejä, kottaraisia, muutama mustarastas. Viime kesänä laskettiin 60 varpusta pihasta. Variksiakin on ja muutama harakka. Pikkukasvarin harjalle jouduttiin laittamaan muovikulma kun varikset istuskeli harjalla ja rei'ttivät muovia rikki. Lintuja on, mutta tämä alue onkin rakennettu heti sotien jälkeen. :)

    VastaaPoista
  3. Vastaukset
    1. Näin varmaankin ja luulen että huoneissa käy koko varpusperhe poikasineen.

      Poista