sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Euro-Serre Tropic Plus -perustukset

Euro-Serren Tropic Plus  -kasvihuoneen perustustyöt alkoivat pitkän odotuksen jälkeen viime tiistaina eli toukokuun 12 pvä. Kun viime talvena mietin töiden aloitusajankohtaa, niin ajattelin että joskus toukokuun puolella olisi hyvä aloittaa kun maat olisivat kuivuneet talven jäljiltä. Yleensä toukokuu on ollut varsin kuiva ja aurinkoinen kuukausi. Kulunut viikko on ollut kuitenkin kelien puolesta täydellinen katastrofi ja vettä on tullut taivaalta varmaan enemmän kuin minään muuna viikkona tänä vuonna. Töitä on pystytty tekemään vain parina päivänä jolloin aina on myös satanut, ja lähes koko takapiha on nyt yhtä savista möhnää kun vetinen maa ei ole kantanut koneen alla.
Kasvihuoneen harkkoperustus on nyt kuitenkin saatu valmiiksi, joka on pieni ihme kun ottaa huomioon työskentelyolosuhteet kuluneella viikolla.


Pintamaat kuorittu pois ja huoneen koko rupeaa jo hahmottumaan. Maakaapeli vanhaan kasvihuoneeseen ja puuvarastoon kulki juuri tulevan huoneen kaivannon poikki. Hyvin tuo ylös kaivettu kaapeli kulki mukana vahingoittumattomana eikä sitä tarvittu katkaista vaikka siihenkin olin varautunut.

Ensimmäinen harkkokerros liimattu. 6mm kierretangot saivat toimia harjateräksinä tukevoittamassa muuria. Perustuksissa käytettiin 200mm leveää harkkoa joissa on tuollaiset kolot laastia varten. Koska betonia ei työmaalla käytetty niin täytin harkkojen kolotkin uretaanilla lisälämmöneristyksen vuoksi.

Harkot kiinnitettiin kiviliimalla. Kiviliiman käyttö nopeutti töitä huomattavasti kun laastia ei tarvinnut tehdä eikä betonimyllyä tarvittu. 10 vuotta sitten en olisi uskonut että harkkomuuria voisi joskus tehdä tällä tavalla.

Harkkoperustus valmiina ja painoa tuolla n.60 cm korkealla muurilla on lähes 1350 kg. Muuri vaikuttaa erittäin tukevalta ja kiviliima toimi erinomaisesti betonilaastin korvikkeena. Päälle rakennettavan kasvihuoneen paino on n. 450 kg.

Tulevan kasvihuoneen sokkeli istui muurin päälle hyvin. Harkkomuurin ulkopuolelle liimataan Finnfoam -levyt joilla vuorataan myös huoneen pohja. Huoneen perälle tuli metrin pituinen rumpuputki upotettuna maahan. Putkeen tulee aikanaan viiniköynnös. Koska viiniköynnöksen läheisyydessä menee huoneen salaojat niin mietityttänyt on myös se, että voiko köynnöksen juuret joskus tukkia salaojat, jotka menee kuitenkin ylempänä kuin putken pohja josta köynnöksen juuret joskus kasvavat mahdollisesti ulos. Jotain tuonne salaojien alle putken kohdalle pitää varmaan varmuuden vuoksi laittaa.

3 kommenttia:

 1. Salaojaputkethan voi kääriä johonkin kankaan tapaiseen... ainakin jotkut ovat semmoista käyttäneet.

  VastaaPoista
 2. Siis etteivät juuret kasva putkien sisälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salaojat laitettiin tänään ja putken alle laitoin sitten suodatinkangasta kun en muutakaan keksinyt.

   Poista