sunnuntai 21. heinäkuuta 2019

Kasvihuoneen akryylikatto

Siitä on nyt noin vuosi kulunut kun vaihdoin Euro-Serren kasvihuoneeseen akryylikaton kennolevyjen tilalle. Koska molempien levyjen paksuus oli sama 16mm niin levyjen vaihto oli mahdollista. Syynä vaihtoon oli valonläpäisykyvyn parantaminen kasvihuoneessa. Kasvihuoneen seinät ovat edelleen 16mm polykabonaattikennolevyä.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.com/2018/08/uusi-katto.html

Muutos kasvihuoneessa on ollut merkittävä ja huone on huomattavasti valoisampi kuin ennen. Kennolevyissä ongelmana oli myös kosteuden tiivistyminen levyjen sisälle, joka sumensi levyjä ja valonläpäisyä entisestään. Suurin syy kosteuden muodostumiseen kasvihuoneessa on useat vesiviljelylaitteet. Keskikesällä kosteus on ollut minimissään kuivien ja lämpimien kelien ansiosta. Varsinkin keväisin ja syksyisin kosteutta on muodostunut levyjen sisään varsin runsaasti ja eniten juuri katon kennolevyihin.

Koska katon levyjen vaihto tehtiin viime vuonna keskikesällä, niin sen vaikutusta kasvien kasvuun oli vaikea arvioida enää viime vuonna. Tänä vuonna akryylikatto on ollut sitten käytössä koko kasvukauden ajan. Kasvihuoneessa on oikeastaan yhtä tuuheaa kuin aina ennekin. Suuri muutos on kuitenkin ollut havaittavissa erityisesti amppelirocotojen kasvussa ja sadontuotossa.



Koskaan aikaisemmin kasvihuoneen katossa olleet amppelirocotot eivät ole tuottaneet niin hyvin kuin tänä vuonna. Jopa huoneen pohjoispuolella kasvava Ollantaytambon punainen rocoto on ollut erittäin satoisa jo keväästä alkaen. Euro-Serren kasvihuoneen rocotot tuottavat tänä vuonna paljon paremmin kuin Monexin kasvihuoneen rocotot.

Myös huoneen ovella oleva Rocoto Machu Picchu on komeimpia ja tuuheampia rocotoja joita minulla on koskaan ollut. Valoa katosta tulee nyt siis lähes yhtä hyvin kuin jos katto olisi lasia. Lämmöneristävyydessä akryylilevy on vain hiukan huonompi kuin vastaavanpaksuinen kennolevy. Jälkiviisaana voi todeta että huone olisi alunperin pitänyt tilata akryylilevyille. Hintaa olisi kuitenkin tullut silloin aika paljon lisää. Ehkä jossain vaiheessa uusin myös seinälevyt akryylilevyksi, mutta sen aika ei ole kuitenkaan vielä.

2 kommenttia:

  1. Itsekin olen jo vuosia harkinnut oman kasvihuoneen rakentamista puutarhaan. Ensi kesänä aion sellaisen vihdoin laittaa ja olen kuitenkin miettinyt juurikin noita kennolevyjä kattoon. Olisi ihana saada tomaatit ja muut kasvit kunnolla kukoistamaan kun saisivat enemmän valoa ja lämpöä kuin pihassa.

    VastaaPoista
  2. On kyllä kaunis kasvihuone! Mekin olemme miettineet miehen kanssa kasvihuoneen rakentamista mökille. Akryylilevyt ovat myös olleet harkinnassa, lähinnä kestävyyden vuoksi. Mietimme parhaillaan, olisiko kätevintä tilata jonkinlainen valmispaketti, vai hankkia materiaalit, ja sitten kyhätä itse.

    https://muovicenter.com/muovilevyt/

    VastaaPoista