maanantai 8. heinäkuuta 2019

Aji Piura C.baccatum

Aji Piura on varsin mielenkiintoinen baccatum -lajin chili Perusta. Aji Piura on minulla ensimmäistä kertaa kasvatuksessa, Aji Piuran hedelmät ovat varsin tyypillisen chilin näköisiä, suoria, kapeita ja helakan punaisia, hedelmät jäävät kuitenkin varsin pienikokoisiksi. Aji Piura on nimetty perulaisen Piuran kaupungin mukaan. Piuran kaupunki sijaitsee Pohjois-Perussa lähellä Tyynen Valtameren rannikkoa. Chili on todennäköisesti löydetty Piuran seudulta josta se on nimensäkin saanut. Piura oli ensimmäinen kaupunki jonka espanjalaiset Etelä-Amerikkaan perustivat 1500-luvulla.

Aji Piura kasvaa minulla Euro-Serren kasvihuoneessa monen muun chilin keskellä varsin lämpimissä oloissa kuten alkuperäinenkin lajike päiväntasaajan seudulla. Kasvi vaikuttaa varsin satoisalta ja hedelmiä muodostuu nyt jatkuvalla syötöllä vaikka huoneessa on nyt jo varsin täyttä ja valoakin saatavilla rajoitetusti. Autopotissa kasvavalla kasvilla on kokoa noin 1,7 metriä ja se on erittäin tuuhea.

Aji Piuran hedelmä on maultaan erinomainen ja sen suhteen se on yllättänyt positiivisesti. Baccatumiksi se on varsin tulinen ja makukin on voimakas. Piuran hedelmiä voi kuitenkin siivuttaa vaikka leivän päälle. Syksymmällä kokeilen hyvin todennäköisesti kylmäsavustaa Aji Piuran antamaa satoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti