tiistai 16. heinäkuuta 2019

Amethyst Jewel - runkotomaatti

Amethyst Jewel on keskikokoisia hedelmiä tekevä runkotomaatti. Tomaatti on varsin kiinteä ja sopusuhtainen sekä erittäin kaunis väritykseltään. Tomaatti on vaaleamman punainen ja hedelmän yläosassa on tummaa väritystä ja raidoitusta. Siemenet ovat TomatoEdenin valikoimista.
https://tomatoeden.com/?35,amethyst-jewel

Amethyst Jewel on rakenteeltaan siis varsin kiinteä ja mehukas. Tomaatin maku sen sijaan oli minulle pieni pettymys. Se ei oikein maistunut miltään vaikka sitä ei nyt huonoksikaan voi sanoa. Makuun liittyvä ongelma saattaa hyvin liittyä tomaatin kasvupaikkaan joka on Monexin kasvihuoneen pohjoissivusta, jonka alaosiin ei aurinkoa enää ole tullut, sieltä nämä ensimmäiset tomaatit ovat nyt kypsyneet. Tämä lajike pitäisi ehdottomasti kasvattaa uudelleen hyvässä paikassa, jossa aurinko kypsyttää mehukkaat tomaatit, maku voi olla silloin paljonkin parempi, siksi tämän makuarvion voi nyt jättää lähes huomioimatta.

Vaikka kasvupaikka on nyt ollut tälle lajikkeelle aika huono, niin tomaatteja on tullut ihan kohtuullisesti ja ne ovat myös kypsyneet varsin aikaisin. Amethyst Jewelin tomaatit ovat kärsineet pahasti vihannesyökkösten toukista, jotka ovat monia tomaatteja nakertaneet pilalle.

Vihannesyökkösten toukat ovat nyt olleet monivuotinen vitsaus Monexin kasvihuoneessa ja liian myöhään heräsin keväällä kun perhoset pääsivät munimaan tuuheaan kasvustoon. Koska huoneessa on suuret multapenkit, niin vihannesyökkönen pääsee talvehtimaan huoneessa vaikka sen puhdistaisi ja desinfioisi kuinka hyvin kauden päätteeksi.
Toukat ovat olleet ongelmana huoneessa nyt jo monta vuotta, todennäköisesti pitää miettiä multapenkkien poistamista huoneesta kokonaan ja siirtyä pelkästään astiakasvatukseen, joissa huoneen kasvit ovat nyt pääasiassa muutenkin olleet parin vuoden ajan. Kasvihuoneen perällä on viiniköynnös Supaga, joka on joskus istutettu multapenkkiin, eikä sitä voi enää kaivaa ylös tuhoamatta kasvia. Viiniköynnökselle pitää kuitenkin jättää multapenkki tuonne huoneen perälle, mutta eristää se jotenkin, jos yökkönen talvehtii jossain siellä. Vihannesyökkösen perhosesta ei itsessään ole haittaa, mutta sen suuret vihreät ja ruskeat toukat saavat pahaa tuhoa aikaan niin chilien kuin tomaattien kasvustossa ja hedelmissä. Erityisesti tomaatit vat olleet toukkien mieleen.
Hyviä vinkkejä otetaan vastaan miten tätä vitsausta vastaan voisi taistella.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa pahalta tuholaiselta. Saisiko sellaisesta kuvaa niin tietää jos tulee omaan kasvihuoneeseen. Minulla on maapohjainen kasvihuone, se jäätyy talvella joka taas taitaa ehkäistä tuholaisia. pesen huoneen keväisin fairylla ja etikalla eikä toistaiseksi ole ollut ongelmaa tuholaisista. kerran tuli lahjaksi saadun tomaatin seassa ötököitä mutta onneksi tomaatti oli amppelissa ja sain sen heivattua ajoissa pihalle eikä ötökät levinneet muihin tomaatteihin. Olisiko maan kattamisesta apua, muovilla tai jollain vastaavalla jonka läpi ötökät eivät pääse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan olisi paikallaan tehdä ihan oma postaus blogiin tästä tuholaisesta vaikka siitä on joskus vuosia sitten mainittu. En ole varmaan koskaan edes kuvaa ottanut tuosta toukasta joka on todella inhottava otus ja tuhoaa pahimmillaan sekä kasvuston että sadon. Maan kattamisesta saattaisi olla apua koska nuo talvihorroksesta heräävät perhoset pitäisi saada hävitettyä. Biologista torjuntaakin on olemassa mutta vain perhosen munia loisivia eliöitä. Toukat pitää joko noukkia ja liiskata tai sitten myrkyillä tuhota ja siihen ei voi ryhtyä kun satoa on jo kasveissa.

      Poista