lauantai 20. tammikuuta 2018

Rocoto Relleno - Rocotot keittiössä

Rocoto Relleno eli täytetty rocoto on perulainen kansallisruoka, joka on erityisesti Arequipalaisen keittiön tuote. Arequipa on Perun toiseksi suurin kaupunki ja yksi latinalaisen amerikan kulinarismin huippukaupunkeja Perun pääkaupungin Liman ohella. Arequipassa on valtavasti huippuluokan ravintoloita ja lähes kaikkien ravintoloiden ruokalistalle kuuluu Rocoto Relleno. Täytettyjä rocotoja löytyy Arequipassa myös monista katukeittiöistä ja kaupungin suuresta kauppahallista.
Toki Rocoto Rellenoja saa myös monissa muissa Perun kaupungeissa. Perun matkalla rellenoja nautimme Arequipan ohella myös Limassa, Cuzcossa ja Marasissa.

Rocoto Rellenoiden valmistusta perulaisittain pääsin harjoittelemaan viime syksynä toden teolla kun kasvatuksessa oli aitoja perulaisia jättirocotoja joita myös perulaiset käyttää pääosin rellenoissa. Jättirocotot eroavat monista aikaisemmin kasvattamistani rocotoista erityisesti hedelmälihan paksuuden suhteen, toki rocoton fyysinen koko on myös suurempi kuin monissa perusrocotoissa.

Koska jättirocoton hedelmäliha on paksua, niin niiden keittäminen on yleensä välttämätöntä jotta niistä saa meheviä ja suussasulavia, keitettäessä myös hedelmien polte lievenee ja rocoton maku tulee paremmin esiin. Kasveista kerätyt rocotot pestään ensin, tämän jälkeen hedelmän hattu leikataan auki. Siemenkota kaivetaan hedelmän sisältä pois, ja sen jälkeen rocotoja keitetään kiehuvassa vedessä jonne on lisätty hieman suolaa. Keittoaika on vain kolme-neljä minuuttia eli sen verran että hedelmä kypsyy, ettei se rupea halkeamaan. Aito perulainen inkojen suolakaivosten suola eli Marasin suola on erinomainen valinta suolaksi kaikkeen ruuanlaittoon.

Kun rocotot on keitetty niin ne siirretään siivilään jotta keitinveden saa mahdollisimman hyvin valutettua hedelmistä pois. Tämän jälkeen päästään täyttämään noita suuria ja paksulihaisia hedelmiä. Juusto on yksi tärkeimmistä täytteistä rocotossa, muuten täytteenä voi käyttää oikeastaan lähes mitä vain.

Kuvan täyte on chili con carne -tyyppinen mausteinen jauheliha jossa on mm.papuja ja oliiveja. Täytteenä olen kokeillut myös kanaa, riisiä, hedelmiä mm.ananasta ja erilaisia vihanneksia. Omasta mielestäni rocoton täytteeksi sopii parhaiten jauheliha tai naudanlihasuikale tyyppinen täyte. Cuzcossa nautin Rocoto Rellenon joka oli täysin vegeannos, rocoton sisällä oli mm. herneitä, papua, porkkanaa ja riisiä eli jokainen voi täyttää rocoton miten haluaa. Arequipassa rocoton sisällä oli mm. Alpakan lihaa.

Ennen kuin kansi rocotoon painetaan kiinni niin väliin tulee juustoa. Juustona voi käyttää lähes mitä vain, vaikka savustettua juustoa ja juustoraastetta.

Tämän jälkeen vuokaan laitetut rocotot menevät uuniin noin 10 minuutiksi. Uunin lämpötila saa olla noin 180 astetta. Uunissa on tarkoitus vain sulattaa tuo juusto kullankeltaiseksi ja rapeaksi tuohon kannen alle. Rocotot ja täytteet on jo kypsennetty ennen uuniin laittoa.

Valmis Rocoto Relleno ateria lautasella. Perulaiseen Rocoto Relleno ateriaan kuuluu aina peruna. Peruna voi olla ateriassa lähes missä muodossa tahansa. Kuvassa on pieniä cuzcolaisia perunoita joita tuli kasvatettua viime kesänä. Rocoto Relleno ateria on erittäin täyttävä ja suuri, koska rocotot ovat paksulihaisia ja suuria, lähes 200 gr. rocotoihin mahtuu myös täytettä runsaasti. Viime syksyn aikana valmistin lähes 100 Rocoto Rellenoa perulaisista jättirocotoista joita oli ensimmäistä vuotta kasvatuksessa. Rocoton keittoaika on hyvinkin tarkka että hedelmä ei jää raa aksi, toisaalta se ei saa myöskään pehmetä liikaa. Jos rocotoja ei keitä ollenkaan vaan laittaa suoraan uuniin, niin paksulihaiset hedelmät jää lähes varmuudella osittain raaoiksi, joka ei ole perulaisen Rocoto Rellenon tarkoitus. Rocotojen poltetta voi lieventää enemmän liottamalla perattuja rocoja maidossa vuorokauden verran. Aidossa perulaisessa Rocoto Rellenossa on hyvin vaimea polte ja siellä se pyritään ryöppäämään hedelmästä pääosin pois, varmaan myös osittain sen vuoksi että näitä rocotoja tarjoillaan monissa turistiravintoloissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti