Tänä vuonna blogi on ollut hyvinkin chili- ja erityisesti rocotopainoitteinen johtuen viime syksynä Perusta tuomistani lähes 30 uudesta lajikkeesta, ensi vuonna tahti saattaa olla hyvinkin samantyyppinen.
Varsin ainutlaatuiset perulaiset rocotolajikkeet ovat saaneet valtavan suosion jo maailmanlaajuisesti. Satoja siemenpusseja on lähtenyt jo kymmeneen eri maahan. Kaukaisimpina paikkoina ovat olleet Havaiji, Australia ja Brasilia. Mikäs sen hienompaa kuin nähdä itse tuomien ja pääosin itse nimettyjenkin lajikkeiden leviäminen näinkin laajalti. Toki Suomessakin kymmenet harrastajat kasvattavat näitä lajikkeita ensi vuonna.
Perulaiset rocotot ovat tuoneet blogiinkin aivan uutta kansainvälistä sykettä tämän syksyn aikana. Rocotojen lajike-esittelyä on käyty lukemassa kahden kuukauden aikana jo lähes tuhat kertaa. Pelkästään Saksalaisia lukijoita on käynyt täällä parikin sataa katsomassa näitä upeita rocotolajikkeita. Viime aikoina lukijoita on tullut runsaasti mm. Yhdysvalloista, Isosta-Britanniasta, Brasiliasta ja Argentiinasta. En olisi vielä muutama kuukausi sitten osannut kuvitellakaan mitä tästä seuraa, onneksi keräsin siemeniä jo kesästä asti. Työmäärä siemenien keräämisen, kuivaamisen ja pussitusten ohella on ollut valtava tänä syksynä, kuten myös niiden lähettäminen maailman joka kolkkaan. Syksyhän on muutenkin kiireisintä aikaa tämän harrastuksen parissa suurien sadonkorjuiden ja jatkojalostusten myötä.
Ovathan nämä olleet aivan uskomattomia lajikkeita lähes kaikki. Vielä joulukuun kynnykselläkin kasveista löytyy valtavia yli 150 gr hedelmiä, jotka menee luonnollisesti Rocoto Rellenoihin.
Uusi kausi 2018 on jo aivan kynnyksellä. Vielä tämän viikon aikana olisi tarkoitus aloitella rocotojen kylvöllä vaikka kasvihuoneissa on vielä varmaan lähemmäs 10 kiloa satoa kasveissa. Tuleva kausi tuo myös paljon uusia lajikkeita, joita olen saanut useilta harrastajilta maailmalta siemenvaihtojen myötä, valitettavasti vain osa näistä mahtuu mukaan ensi kauden kasvatuslistalle jonka julkaisen blogiin vielä tämän viikon aikana.
Upeaa Jari, upeaa.
VastaaPoistaNäin Suomea viedään taas maailmankartalle.
Ilmeisesti Google-kääntäjä toimii jo jotenkin ymmärrettävästi.
Tarkistelinpa käännöksiä englanniksi ja saksaksi. Kyllä niistä selvän sai, vaikka joukkoon pujahtelikin sinne tänne Suomen sanoja kuten jättirocoto tai salsa tai ketsuppi. Jättirocoton olisi kyllä toivonut kääntyvän. Mitäpä, jos ensimmäiseen lajike-esittelyyn lisäisit sulkuihin perään selityksen eri kielillä: jättirocoto (= giant rocoto, riesenrocoto)
VastaaPoistaLainatakseni erästä brittilästä lukijaa "hieno rocotoblogi josta ei ymmärrä yhtään mitään" eli kyllä tuo Google translator toimii vähän miten sattuu. Suomalaisia vartenhan tämä blogi ja rocoto-esittely oli alunperin kirjoitettu joten näihin käännösvirheisiin ei ole kiinnitetty huomiota, mutta voisihan noita korjata, koska jättirocotoa yhdyssanana translator ei ymmärrä. Tosin suurin kiinnostus rupeaa pikkuhiljaa hiipumaan ja talven kuluessa palataan taas varmaan vanhaan päiväjärjestykseen kun vakituisia lukijoita tuskin ulkomailta asti sentään tulee.