sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Uusi kausi 2018

Uusi kasvatuskausi on alkanut kun perjantaina kylvettiin ensi kauden rocotot ja samalla myös Aji Charapita. Kasvatuslistan chilien osalta lisäsin tuonne omaan välilehteen, jotkut muutokset ja lisäykset ovat vielä mahdollisia. Paria lajiketta vielä odotellaan maailmalta, mutta ne kylvetään vasta ensi vuonna.
Chilit 2018

Rocotot tulivat nyt kylvettyä joulukuun ensimmäisenä päivänä, lajikkeita on kaikkiaan 26 kpl ja muutama lisäys on mahdollista, todennäköisesti kokeilen kylvää jonkun lajikkeet vielä tammi-helmikuun vaihteessa. Vastoin normaalia käytäntöä pari kasvia kokeilen säilyttää talven yli viileässä kasvihuoneessa. Chinenset kylvän tammikuun alkupuolella, baccatumit ja annuumit mahdollisesti jossain vaiheessa helmikuussa, ennen tomaatteja kuitenkin. Tomaattilajikkeet menevät nyt myös aikalailla uusiksi, mutta tomaattien kasvatuslistan lisään vasta kun idätysaika lähestyy.

Kasvatuslistan rocotoista noin puolet on viime vuonna Perusta tuomiani lajikkeita, toinen puoli perulaisista on nyt tauolla ja tilalle tulleet lajikkeet on saatu eri kasvattajilta. Rocoto Cuzco Manzano Amarilloa lukuunottamatta kaikki perulaiset lajikkeet kylvin alkuperäisistä siemenistä.

Yksi ensi kauden mielenkiintoisimpia uusia lajikkeita on Locoto Cochabamba Boliviasta. Lajikkeen siemenet ovat alkuperäisiä Cochabambasta ja tämä pubescens pitäisi jäädä kypsyessään vihreäksi, joka tekee siitä erityisen mielenkiintoisen, mutta aika näyttää onko näin.

2 kommenttia:

 1. Olisko mahdollista saada jotain ultimaattista rocoton kasvatusopasta? Itse yritin tänävuonna yhtä rocotoa kasvattaa joka kyllä pysyi hengissä ja kukki kerran alkukesätä mutta yhtään podia ei saatu. Itsenäisyyspäivänä lähtee varmaan idätysalustalle Red Peruvian Rocoto ja Montufar niin olisi mukava saada vähän pointtereita kasvatukseen että saisi edes muutaman maistiaisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonkinlaisen rocotonkasvatusoppaan voisi kyllä blogiin tehdä talven aikana.

   Lyhykäisesti voisi sanoa että taimikasvatus ei sen kummemmin poikkea minkään muun chililajin kasvatuksen osalta muuta kuin että se kestää kauemmin jonka vuoksi joulukuu on hyvä aika aloittaa idätys. Jos et kerran yhtään podia saanut niin olisi hyvä jos kertoisit millaisissa olosuhteissa rocotosi kasvaa. Jos taimet ovat hyvässä kunnossa keväällä niin kukinnan ja podien muodostuksen stimuloimiseksi yö - ja päivälämpötilojen vaihtelu on välttämätöntä, myöskin kuumissa ja kosteissa olosuhteissa voi sadotuksen kanssa olla ongelmia koska kyse on vuoristokasvista. Kerrostalo ja sisäkasvatuksessa voi olla ongelmia koska olosuhteen rocotolle ovat liian stabiilit.

   Poista