tiistai 22. elokuuta 2017

Tomaatti Sibirian yllätti

Erinomaisen tomaattikauden yksi positiivisimmista yllättäjistä on ollut lajike Sibirian. Sibiriania en ollut koskaan kasvattanut ja se on ollut ainoa tomaattilajike joka on kasvanut ulkona. Kylmänä kesänä se on viihtynyt erittäin hyvin talon läntisellä päätyseinustalla rocotojen välissä. Satoa Sibirian on antanut tasaisesti jo heinäkuun puolivälistä ja ulkotomaatiksi sitä on tullut erittäin runsaasti. Sibirianissa on vielä tuollainen suuri rypäs kypsiä jotka odottaa poimimista.

Sibirianin hedelmät ovat erittäin hyviä ja kiinteitä. Tomaateissa ei ole ollut mitään laatuvirheitäkään joka siinä suhteessa muistuttaa kasvihuonelajike Erkkiä. Tomaatin koko on keskikokoinen tai hiukan pienempi.

Itse kasvi ei ole kovin suureksi kasvanut ja lähes ilman leikkaamista siitä on tullut tuollainen puskamainen. Myös pieneen kokoonsa nähden satoa on tullut erittäin hyvin. Kasvissa on vielä monta raakiletta kypsymässä ja se olisi varsin helppo siirtää kasvihuoneeseen ennen kuin halla uhkaa. Tomaatti Sibirian tuli nyt varmaan jäädäkseen minun lajikevalikoimaan ja voin sitä lämpimästi suositella ulkokasvatukseen kylmänäkin kesänä.

3 kommenttia:

  1. Sibiria Hyötykasviyhdistykseltä on ollut vuosia suosikkitomaattini ulkokasvatuksessa ja nyt piti valita Espanjasta Sibirian, kun kotimainen myynti loppui. Samalta tuo vaikuttaa.
    Onkohan Turun ja Tampereen säissä noin paljon eroa, että sain kypsiä omasta Sibirianista vasta viime viikolla. Se oli kolme viikkoa myöhemmin kuin normaalikesinä. Kylmää ja sateista on ollut. Sinä varmaan aloitit esikasvatuksen aikaisemmin ja meillä ulos vienti viivästyi viikkoja, kun toukokuun lopulla ja kesäkuun alussa oli hallaöitä tai ainakin niiden uhkaa.
    Maistelimme eilen neljää erilaista vierekkäin kypsynyttä tomaattia ja kyllä Sibirian voitti maullaan 4-0.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Espanjasta taitaa minunkin Sibiria olla kotoisin. En osaa sanoa säiden eroista, mutta esikasvatus varmaan myös vaikuttaa aika paljon. Ulos Sibiria taisi muuttaa toukokuun lopulla ja siemen kylvetty helmikuun lopulla ja vaikka taimikasvatus oli ensin Sibirianilla hitaampaa kuin muilla tomaateilla niin esikasvatus ennen ulos siirtoa tapahtui kuitenkin kasvihuoneessa (huhti-toukokuussa) jossa olosuhteet tomaateille kuitenkin aika suotuisat ja paremmat kuin ihan asuintiloissa.

      Poista
  2. Täytyykin pistää nimi ylös ensi kesää varten :)

    VastaaPoista