torstai 24. elokuuta 2017

Rocotojen syksy

Tuleva syksy mennään nyt rocotojen tahtiin joiden sato tulee olemaan varmaan paras koskaan. Tomaatteja ruvetaan nyt ajamaan kasvihuoneista alas seuraavan parin viikon sisällä, kun ulkorocotoille pitää saada huoneista tilaa, kausi jatkuu niin kauan kuin on tarpeellista.

Jo tähän mennessä lähes kaikki tomaattipohjaiset rocotosäilökkeet talven varalle on tehty, vaikka satoa tulee vielä kymmeniä kiloja, lähes kaikki jättirocotot ovat vielä puskissa. Säilöntäkausi kun menee vuodesta toiseen aina samaan tahtiin. Heinä-elokuussa tehdään tomaattikastikkeet, rocotoketsupit ja aloitellaan savurocototahnojen teko, koska tomaatit kypsyvät ensimmäisinä. Syksymmällä on sitten vuorossa erilaiset hillot, jauheet ja valmistetaan rocoto rellenoja uunissa.

Talon pääty on aivan tukossa ja ulkorocotoista tulee kaikkien aikojen paras sato. Pienemmät kasvit pääsivät jo sisälle ja kuvan kolmemetristen rocotojen siirto kasvihuoneisiin on lähes mahdoton tehtävä ainakin ehjänä.Talon päädyssä olevat rocotot ovat täynnä satoa ja osan saa kerättyä ennen siirtoa. Tähän mennessä parinkymmenen kilon rocotosato on kerätty lähes pelkästään kasvihuoneista.

Euro-Serren kasvihuone on jo kohdannut muodonmuutoksen. Viime viikolla karsin keskellä olevat Monster-NFT rocotot lähes kokonaan ja muutamia jättirocotoja on vielä puskissa. Tuonne pitäisi muuttaa ainakin osa talon päädyn kasveista.

Euro-Serren kasvihuoneen amppelirocotot kypsyivät jo tosi aikaisin ja sato on jo lähes kerätty ja kasvusto karsittu. Valoa tulee taas huoneeseen ja Rocoto Rojo Ollantaytambo kypsyttelee vielä viimeisiä podeja katossa.


Kaikkein suurimmat jättirocotot ovat vielä kasveissa ja ne saavat kypsyttää rauhassa satonsa, joista varmaan suuri osa käytetään täytettyinä uunissa ja osa ehkä savustetaan jalosteita varten.

Rocoto de la selva Rojo Arequipa on ollut uskomaton jättirocotolajike, josta satoa on kerätty jo useita kiloja, mutta podia vaan kypsyy jatkuvasti lisää. En osaa edes ajatella koska tämä rocotokausi päättyy.

Rocoto Peru Rojo 

Rocoto Surquillo 1

Kaikista uusista perulaisista rocotoista tulee parempi esittely sitten kauden loppuvaiheessa, jolloin useimpien siemeniä tulee myös tarjolle muille kasvattajille.

7 kommenttia:

 1. On ne mahtavia, kyllä kannatti käydä rocotojen alkulähteillä Perussa.
  Ei voi kuin ihailla tuota kasvatusmenetelmääsi tai menetelmiäsi, kun ne kasvavat ulkona, kasvihuoneessa ja amppelissa ja kaikki onnistuu. Kerro joskus salaisuutesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä aika ainutlaatuisia lajikkeita tuli Perusta. Siemeniä kylväessä en osannut ajatella mitä tuleman pitää. Olen monesti ihmetellyt miksi tällaisia lajikkeita ei ole jo markkinoilla, varsinkin nämä uudet jättirocotot.

   En tiedä onko mitään erityisiä salaisuuksia, mutta olen kasvatuksessa pyrkinyt tietynlaiseen vakauteen ja jatkuvuuteen, joka tarkoittaa sitä että taimet saavat keskeytymättä kasvaa mahdollisimman vakaissa ja samanlaisissa olissa ettei mikään häiritse niitä. Minimoida ruukunvaihdot, muutokset kasvualustoissa jne. toki olosuhteet kasvihuoneissa ovat myös erinomaiset erityisesti rocotoille, ilmeisesti ulkonakin paremmat kuin muilla.

   Poista
 2. moro onkos sulla sitrukset miten kehityneet kesän aikana onko sulla siemenkylvöiset sitrukset vielä alkanee tuottaa satoa ??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupoista hankitut sitrukset olleet ulkona koko kesän ja vähän vaihtelevasti pärjänneet ja joitakin sitruunoja tulossa. Omat siementaimet olleet kasvihuoneessa eivätkä tee hedelmää eivätkä ole myöskään kukkineet, muuten voivat ihan hyvin. Jonkinlainen sitruspäivitys tulee varmaan vielä syksyn aikana.

   Poista
  2. okei itsellä pari sitrusta myös ne on kesät parvekeella lasitetulla talvet sisällä kasvivalon alla. olen myös meinanut ostaa kafir limen siemeniä e baysta limetin lehdet on kuulemma hyviä mausteena vaikka kyseinen kasvi ei koskaan tekisi edes hedelmiäkään meinaan sitä alkuperäistä meksikon limettiä jonka siemeniä myydään kyllä e bayssa

   Poista
 3. kateeksi käy tää sun kasvihuoneesi olen itsekkin katsellut kasvihuoneita tosiaan jos joskus hommaisi muttakun asutaan kerrostalossa niin on vähän hankala juttu olen miettinyt sitäkin saisiko jonkun seinäkasvihuoneen laitettua kun meillä on tällähetkellä melko suuri lasitettu parveke täällä niin sinne tekisi vielä lasitusten sisälle erillisen pienen hyllykön jonka esimerkiksi kattaisi 6 mm n kennolevyllä voisi hieman aikaisemmin aloittaa keväällä ja myöhemmin syksyllä viljellä esim tomaattia jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuone antaa paljon mahdollisuuksia ja ehkä se on sinullekin vielä joskus mahdollista.

   Poista