perjantai 14. huhtikuuta 2017

Tomaattipenkkien lämmitys

Viimeisen viikon suurin ongelma on ollut tomaatintaimien liian suuri koko. Useimmat taimet olivat jo niin suuret että ne kaatuivat jatkuvasti maitopurkeissa, joten kiirastorstaina tuli hetken mielijohteesta ajatus istuttaa osa tomaateista Monexin kasvihuoneen etelän puoleiseen kasvupenkkiin jo pääsiäisenä, tämän vuoksi penkit piti vielä lämmittää varmuuden vuoksi. Tuskinpa koskaan aikaisemmin olen tomaatteja istuttanut kasvihuoneen maapenkkeihin vielä huhtikuun puolessa välissä, yleensä istutusaika on vakiintunut huhti-toukokuun vaihteeseen.

Penkin etumaiseksi tomaattilajikkeeksi pääsi Erk, joka on kymmenen vuoden aikana valikoitunut parhaaksi isoksi runkotomaattilajikkeeksi. Vieressä on Tres Cantos, joka on myös hyvä ja suurehko runkotomaattilajike ja siemenet toin Madeiralta monta vuotta sitten. Seuraavana uutuus Orkado F1, joka on myös normaalikokoinen runkotomaattilajike. Heinz 2635 on tiivismaltoinen luumutomaatti jota olen kerran aikaisemmin kokeillut heikolla menestyksellä. Penkin päätypaikan sai Pink Charmer F1, joka on uusi runkokirsikkatomaattilajike, joka nyt tänä vuonna korvasi Sungoldin. Kirsikkatomaatit ovat yleensä menestyneet hyvin tuolla huoneen päädyssä, josta pitkän rungon voi johtaa huoneen harjalle.

Kasvihuoneen pohjalle on joskus upotettu lähes sata metriä maalämmityskaapelia. Pistin torstaina lämmityksen päälle ja vielä styrox levyt penkkien päälle. Penkkien lämmitys oli päällä runsaat puoli vuorokautta ennen tomaattien istutusta. Tomaatit istutettiin pitkäperjantaina.

Termostaatilla lämmitystä voi säätää ja nyt penkkien lämpötila on jo pitkälti yli +10 astetta, lämmitys saa olla päällä nyt parisen vuorokautta. Kasvihuoneen pohjoisenpuoleinen penkki on vielä taimikasvatuskäytössä rocotoille ja lopuille tomaateille.

Tomaatit istutin maapenkkeihin vanhan kaavan mukaan ja kuopan pohjalle tuli narua, jonka päälle taimipaakku. Narua kiedoin nyt taimen ympärille jotta saan varren suoraan. Jatkossa kun tomaatit kasvavat, niin runko sidotaan naruun tomaattiklipseillä. Kaikissa istutetuissa taimissa oli jo kukkia muodostunut, mutta ei raakileita.
Blogissa on tomaatinkasvatusohjeet parin vuoden takaa, joihin linkit vielä tässä.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2015/03/tomaatinkasvatuksen-b-c.html
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2015/05/tomaatinkasvatuksen-b-c-taimien-istutus.html

Pink Charmer F1

Ensimmäiset raakileet amppelitomaatti Terenzossa.

Euro-Serren kasvihuoneeseen menee tänä vuonna myös ensimmäistä kertaa tomaatteja kasvatukseen, lähinnä muutama amppelitomaatti, sekä Andine Cornue NFT-vesiviljelyyn.

Hyvin on viihtynyt amppelitomaatti Tumbler myös Euro-Serren huoneessa, jossa se on roikkunut huoneen katossa muutaman viikon ajan. Siemenet tuli kylvettyä aika tarkkaan kaksi kuukautta sitten.

2 kommenttia:

 1. Hienoa satoa tulossa. - Hyvää pääsiäisen aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satoa ei nyt vielä kovinkaan paljon ole tulossa, mutta toivotaan lämmintä kesää.

   Hyvää pääsiäisen aikaa myös sinulle.

   Poista