keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Peru osa 3, Arequipa - Perun merkittävin rocotokaupunki

Arequipaan saavuttiin yöbussilla Nazcasta, josta matkaa oli 565 km. Bussi lähti kymmenen aikoihin illalla ja Arequipaan saavuimme aamulla kahdeksan aikoihin. Tämä oli ainoa etappi Perussa joka jäi näkemättä kun matkustimme yöllä. Arequipa oli myös ensimmäinen kaupunki Andeilla, ja se on noin 2300 metrin korkeudella Colga –kanjonin kupeessa, joka on maailman syvin kanjoni, syvempi kuin kuuluisa Grand Canyon Yhdysvalloissa. Arequipasta tehdään retkiä Colga –kanjonille, mutta me vietimme kaksi päivää kaupungissa totutellen korkeaan ilmanalaan, jota helpotti Coca tee, Coca teetä kun oli rajattomasti tarjolla kaikkien Andien kaupunkien hotelleissa.

Cruz del Sur -yhtiön loistobussin alakerta, jossa kelpasi matkustaa yöllä. Matkustajille oli tarjolla myös tyyny ja huopa. Penkkien selkänojat kaatuivat lähes makuasentoon.
Hotelli oli upealla paikalla ihan kaupungin keskustassa, taustalla näkyi kaupungin silhuettia koristava El Misti –tulivuori. Maaperä Arequipan seudulla on erittäin tuliperäinen ja tämä Perun toiseksi suurin kaupunki on vuosien saatossa kasvanut lähes tulivuoreen kiinni. Tiedemiesten mukaan suuri osa kaupungista on vaarassa tuhoutua, jos ja kun El Misti päättää joskus purkautua. Ilmasto Arequipassa on lähes täydellinen ympäri vuoden. Päivisin lämpötila kohoaa päälle 20 asteen ja öisin on n. +12-13 astetta, kuin Suomen kesällä parhaimmillaan. Päivällä auringossa oli jopa polttavan kuumaa toisinaan.
El Misti hotellihuoneen parvekkeelta nähtynä.

Kun pääsimme aamulla hotelliin, niin siellä ei kauaa aikaa tuhlattu, vaan lähdettiin suureen kauppahalliin San Camiloon, joka oli alle puolen tunnin kävelymatkan päässä hotellilta. Puhelimen reitityksellä San Camiloon oli helppo löytää ja yhtään harha-askelta ei matkalla otettu.  Matkalla mentiin Placa de Armasin kautta, joka on kaupungin keskustassa oleva puisto. Jokaisessa Perun suuressa kaupungissa on Placa de Armas, joka tarkoittaa asevarikkoa, sillä espanjalaiset konkistadorit säilyttivät siellä aikoinaan aseitaan ihan kaupunkien ydinkeskustassa. Arequipan Placa de Armas oli varmaan kaunein mitä näimme Perussa, monet kaupunkien talot ja kirkot on tehty valkoisesta vulkaanisesta kivestä sillaarista, josta Arequipa on saanut lempinimen White City. Kaunis ja upea kaupunki kaiken kaikkiaan.
Arequipa - Placa de Armas
Matkalla mercado de San Camiloon tajusi että nyt ollaan aivan erityisessä kaupungissa, rocotojen kaupungissa. Ravintoloita oli kaupungissa paljon ja niiden ulko-ovien ruokalistoilla ensimmäisenä maininta ruokalajista ”Rocoto Relleno”, täytetty rocoto. Rocotoja oli tarjolla joka paikassa niin hienoissa ravintoloissa kuin katukeittiöissä. Arequipa on maailmankuulu Rocoto Rellenoista, siellä kun tämä ruokalaji on joskus kehitetty. San Camilo oli suuri lähes jalkapallokentän kokoinen kauppahalli, ja sieltä löytyi valtavan kokoisia jättirocotoja, kuten olin arvellutkin. Rocoto de la selva Oxapampa on kuuluisin Perulaisen kauppanimen omaava jättirocoto, jonka löysin juuri Arequipasta. Arequipasta löysin kahden päivän aikana kaikkiaan kuusi erilaista rocotoa, joiden siemenet tuli kotiintuomisiksi. Lämpimässä ilmanalassa podit rupesivat pilantumaan todella nopeasti, joten siemeniä perkasin hedelmistä iltaisin hotellihuoneessa.
Nämä kaupunkien suuret mercadot ovat erittäin suosittuja ostospaikkoja perulaisten keskuudessa. Ruoka ja raaka-aineet ovat halpoja ja taatusti tuoreita. Runsaudenpula on melkoinen niin erilaisten vihannesten, juuresten, marjojen ja hedelmien kohdalla. Lihaa, kalaa, juustoja, leipää ja mausteita, kaikkia löytyy perulaisista mercadoista.

Rocotoja ja Aji Amarilloja San Camilossa
San Camilon hedelmätiskeillä oli tarjolla kaikki mahdolliset tropiikin hedelmät, jotka tuodaan sinne Perun Amazonilta

Ruokalistan rocoto-annoksia
Arequipassa syötiin myös matkan ensimmäinen Rocoto Relleno, joka oli jo elämys itsessään. Alpakan lihalla täytetty rocoto oli loistava ja erityisesti maito/juustokastike oli parasta mitä olin koskaan syönyt. Andien peruna kuului luonnollisesti annokseen.

Ary Guepay -ravintolan Rocoto Relleno tarjoiltiin kiviastiasta, jossa kastike kiehui vielä pöytään tuotaessa.

3 kommenttia:

  1. Hienoa.
    Makuarviosi tuosta Rellenosta? Näyttää kyllä herkulliselta ja lihaa ei ole säästelty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten tuota annosta voi muuten arvioida kuin sanalla erinomainen. Rocoto oli varsin pehmeäksi keitetty ja rocotolle ominainen maku eli ei makeutta kuten peruspaprikassa yleensä, liha oli suussa sulavaa ja luulin sitä ensin naudaksi. Mutta jos perulaisista Rocoto Rellenoista hakee tulisuutta niin siihen voi joku pettyä, polte ryöpätään varsin miedoksi, mutta kyllä sieltä lämpöä suuhun saa. Usein ruoka-annosten kera tarjotaan erillistä chilikastiketta joka voi olla todella tulista, tässä sitä ei ollut. Välillä onkin tullut mieleen että nämä supertuliset chiliateriat ovat vain chiliharrastajien omia juttuja, koska missään ravintolassa en ole kovinkaan tuliseen ruokaan törmännyt, en Suomessa enkä ulkomailla.

      Ehkä yllättävää oli myös se että kun eri puolilla Perua söin neljä erilaista rocoto rellenoa, niin kaikki ateriat olivat hyvinkin erilaisia, mutta kaikki erittäin hyviä ehkä Cuzcossa syötyä ateriaa lukuunottamatta joka oli vege annos ja tilattiin ravintolosta hotelliin, se muistutti grilliruoka-annosta ja oli jo ehtinyt vähän jäähtyäkin matkalla, hyvä sekin oli mutta ei ansaitse mainintaa erinomainen.

      Poista
    2. Intiassa olen saanut erittäin tulista ravintolaruokaa.
      Tilatessa he saattoivat kysyä, "turistille vai paikalliselle maustettua". Kun kerroin ottavani paikallisen version, hymy levisi ja palvelu parani.

      Poista