Capsicum pubescens suvun chileillä eli rocotoilla on perulaisille
suuri merkitys varsinkin Andeilla, jossa niitä myydään joka kaupungin toreilla
ja kauppahalleissa. Ehkä yleisin chililajike on kuitenkin Aji Amarillo
C.baccatum, jota saa joka paikasta sekä tuoreena että kuivattuna.
Kasvatuslistani
rocotot on hankittu kuudesta eri kaupungista tai kylästä Perun Andeilta, sekä
pääkaupungista Limasta. Perulaisille ei ole paljoa merkitystä lajikenimillä, vaan
suurin osa pubescens suvun chileistä on vain pelkkiä rocotoja muotoon ja väriin
katsomatta. Kaikki kasvatuslistani pubet on nimetty rocotoiksi, koska maassa
tuntuu olevan sellainen käytäntö. Lähes
kaikki rocotot on hankittu podeina, ja osaan rocotoista sain nimet kauppiailta, kuten esimerkiksi Pico Mucho ja de la selva Oxapampa. Monien muiden lajikkeiden
kohdalla rocotot piti nimetä itse.
Rocoto Pico Muchoja Mercado de Surquillossa Limassa |
Ainoa järkevä tapa
nimetä rocoto oli määrittää se hankintapaikan, muodon ja värin mukaan. Nimessä
on sen vuoksi kaupungin tai sen kauppahallin eli mercadon nimi, muodon
määrittelemiseen olen pääasiassa käyttänyt Huerto UNALM:in (Universidad
Nacional Agraria La Molina) määritelmää
jos se on ollut mahdollista. Huerto UNALM määrittelee perulaiset rocotot
seuraavasti. Rocoto de huerta on yleensä pitkulainen muodoltaan ja kannan alla
on selvä kaulus, väri voi olla lähes mitä vain punaisen, oranssin ja keltaisen
sävyjä. Rocoto de la selva central on pyöreä ja erittäin suurikokoinen rocoto,
joka kasvaa alemmilla vyöhykkeillä Andeilla kuin esim. de huerta rocotot.
Punainen väri on hallitseva, mutta ainakin keltaisen värisiä podeja on
olemassa. Painoa podeilla on yleensä vähintään 140 grammaa ja suurimmat ovat
yli 200 grammaisia. Rocoto de la selva central -määritelmän mukaisia
jättirocotoja tuli suomeen seitsemän erilaista. Muut muodot ovat
UNALM:n mukaan vain rocotoja. Podin nimessä on yleensä myös väri, jonka olen antanut
espanjaksi, poikkeuksena oranssi, jonka olen antanut englanninkielellä yleisen
käytännön mukaan.
Tämän nimeämiskäytännön mukaan pystyn joskus tarkoin määrittämään
omasta kasvista sen alkuperän, varsinkin kun kaikki podit on hankinnan jälkeen
vielä kuvattu. Kaikkien näiden määritelmien mukaisia nimiä ei ole annettu listan
rocotoille, koska muuten nimestä olisi tullut liian pitkä ja ehkä sekavakin.
Omissa muistiinpanoissa nimet ovat kuitenkin täydellisiä, kuten myös nämä
kauppiaiden nimeämät rocotot, joihin en ole lisännyt näitä muita
nimimääritelmiä.
Merkittävimmät Perun rocotokaupungit ovat Arequipa,
Cuzco ja Puno, varsinkin Arequipan Mercado de San Camilossa oli suuri valikoima
juuri näitä jättirocotoja. Kaupunkihan on kuuluisa juuri rocotogastronomiasta
eli Rocoto Rellenoista, joka on täytetty rocoto. Kaupungin lähes joka
korttelista löytyy ravintola tai katukeittiö jossa myydään Rocoto Rellenoita.
Täytteenä Perulaisissa Rocoto Rellenoissa voi olla lähes mitä vain, alpakan
lihasta erilaisiin vihanneksiin. Peruna kuuluu aina Rocoto Relleno annokseen,
joka ei ole kovin tulinen, vaan suurin polte keitetään podista pois.
Rocoto Relleno Arequipan mercado de San Camilossa |
Kuluneen viikon uutiset Arequipasta kertoivat että kaupunki
on päässyt Guinnesin ennätystenkirjaan, kun sen keskusaukiolla Placa de
Armasissa kokkailtiin yli 500kg Rocoto Relleno annos, johon käytettiin yli 2400
rocotoa. Tämänkin uutisen perusteella voi sanoa että rocotojen merkitys Perulle
on valtava. Vaikka suurin merkitys rocotoilla on vuoristojen kaupungeille, niin
rocotoja löytyy myös maan pääkaupungista Limasta, ja Rocoto Relleno
ruoka-annoksia saa myös pääkaupungin huippuravintoloista.
Rocoto de la selva Lima, yksi harvoista kotiin asti selviytyneistä podeista. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti