torstai 1. joulukuuta 2016

Perulaiset rocotot

Capsicum pubescens suvun chileillä eli rocotoilla on perulaisille suuri merkitys varsinkin Andeilla, jossa niitä myydään joka kaupungin toreilla ja kauppahalleissa. Ehkä yleisin chililajike on kuitenkin Aji Amarillo C.baccatum, jota saa joka paikasta sekä tuoreena että kuivattuna. 

Kasvatuslistani rocotot on hankittu kuudesta eri kaupungista tai kylästä Perun Andeilta, sekä pääkaupungista Limasta. Perulaisille ei ole paljoa merkitystä lajikenimillä, vaan suurin osa pubescens suvun chileistä on vain pelkkiä rocotoja muotoon ja väriin katsomatta. Kaikki kasvatuslistani pubet on nimetty rocotoiksi, koska maassa tuntuu olevan sellainen käytäntö.  Lähes kaikki rocotot on hankittu podeina, ja osaan rocotoista sain nimet kauppiailta, kuten esimerkiksi Pico Mucho ja de la selva Oxapampa. Monien muiden lajikkeiden kohdalla rocotot piti nimetä itse.

Rocoto Pico Muchoja Mercado de Surquillossa Limassa
Ainoa järkevä tapa nimetä rocoto oli määrittää se hankintapaikan, muodon ja värin mukaan. Nimessä on sen vuoksi kaupungin tai sen kauppahallin eli mercadon nimi, muodon määrittelemiseen olen pääasiassa käyttänyt Huerto UNALM:in (Universidad Nacional  Agraria La Molina) määritelmää jos se on ollut mahdollista. Huerto UNALM määrittelee perulaiset rocotot seuraavasti. Rocoto de huerta on yleensä pitkulainen muodoltaan ja kannan alla on selvä kaulus, väri voi olla lähes mitä vain punaisen, oranssin ja keltaisen sävyjä. Rocoto de la selva central on pyöreä ja erittäin suurikokoinen rocoto, joka kasvaa alemmilla vyöhykkeillä Andeilla kuin esim. de huerta rocotot. Punainen väri on hallitseva, mutta ainakin keltaisen värisiä podeja on olemassa. Painoa podeilla on yleensä vähintään 140 grammaa ja suurimmat ovat yli 200 grammaisia. Rocoto de la selva central -määritelmän mukaisia jättirocotoja tuli suomeen seitsemän erilaista. Muut muodot ovat UNALM:n mukaan vain rocotoja. Podin nimessä on yleensä myös väri, jonka olen antanut espanjaksi, poikkeuksena oranssi, jonka olen antanut englanninkielellä yleisen käytännön mukaan.

Tämän nimeämiskäytännön mukaan pystyn joskus tarkoin määrittämään omasta kasvista sen alkuperän, varsinkin kun kaikki podit on hankinnan jälkeen vielä kuvattu. Kaikkien näiden määritelmien mukaisia nimiä ei ole annettu listan rocotoille, koska muuten nimestä olisi tullut liian pitkä ja ehkä sekavakin. Omissa muistiinpanoissa nimet ovat kuitenkin täydellisiä, kuten myös nämä kauppiaiden nimeämät rocotot, joihin en ole lisännyt näitä muita nimimääritelmiä.

Merkittävimmät Perun rocotokaupungit ovat Arequipa, Cuzco ja Puno, varsinkin Arequipan Mercado de San Camilossa oli suuri valikoima juuri näitä jättirocotoja. Kaupunkihan on kuuluisa juuri rocotogastronomiasta eli Rocoto Rellenoista, joka on täytetty rocoto. Kaupungin lähes joka korttelista löytyy ravintola tai katukeittiö jossa myydään Rocoto Rellenoita. Täytteenä Perulaisissa Rocoto Rellenoissa voi olla lähes mitä vain, alpakan lihasta erilaisiin vihanneksiin. Peruna kuuluu aina Rocoto Relleno annokseen, joka ei ole kovin tulinen, vaan suurin polte keitetään podista pois.

Rocoto Relleno Arequipan mercado de San Camilossa
Kuluneen viikon uutiset Arequipasta kertoivat että kaupunki on päässyt Guinnesin ennätystenkirjaan, kun sen keskusaukiolla Placa de Armasissa kokkailtiin yli 500kg Rocoto Relleno annos, johon käytettiin yli 2400 rocotoa. Tämänkin uutisen perusteella voi sanoa että rocotojen merkitys Perulle on valtava. Vaikka suurin merkitys rocotoilla on vuoristojen kaupungeille, niin rocotoja löytyy myös maan pääkaupungista Limasta, ja Rocoto Relleno ruoka-annoksia saa myös pääkaupungin huippuravintoloista.

Rocoto de la selva Lima, yksi harvoista kotiin asti selviytyneistä podeista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti