sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Kasvualustoja

Tänä syksynä olen kokeillut idättää siemeniä neljässä erilaisessa kasvualustassa. Kivivillassa, Root!t idätyssienessä, Eazy Plug -kuutiossa sekä kookoksessa.
Mitään tarkempaa testiä en ole kasvualustoista tehnyt ja päätin nyt kaikkia kokeilla kun kotoa näitä löytyy. Kaikkia neljää kasvualustaa on käytetty rocotojen siemenien idättämiseen ja kaikkissa siemenet toki itävät, mutta käyttöerojakin löytyy.

Root!t idätyssieni on varsin mukava käyttää ja siinä on valmiina reikä keskellä siementä varten. Sienet ovat jo alunperin kosteita ja pitävät hyvin kosteutensa vaikka kastelu olisikin epätasaista. Siemenet ovat itäneet sienissä hyvin ja kun mateliaali on huokoista pesusienimäistä, niin juuret kasvavat hyvin sienestä ulos. Root!t sienen voi istuttaa jatkossa mihin tahansa kasvualustaan, on sitten kyse orgaanisesta tai epäorgaanisesta kasvualustasta ja se sopii hyvin vaikka isomman kivivillakuution reikään. Root!t sienet ovat toimineet hyvin mm. kovien rocotojen siemenien idätykseen. Tällä hetkellä yritän idättää myös monia isompia siemeniä näissä sienissä.

Rocoto Pico Mucho joka on idätetty Root!t sienessä pääsi nyt kasvattamaan juuristoaan Nutriculture X-Stream aerovesiviljelysysteemin, myöhemmin tuossa nyt kasvavat chilit siirretään joko kookokseen tai NFT -vesiviljelysysteemiin.  

Juuri itänyt taimi sirkkalehdillä kivivillassa. Kivivilla on vanha perinteinen tapa idättää siemen kasveilla jotka jäävät vesiviljelyyn. Myös pienessä kivivllakuutiossa on reikä jonne siemen laitetaan. Kivivillakuution kosteana pitäminen on hankalampaa kuin esim. idätyssienen ja se tahtoo kuivua nopeammin. Jos idätyslaatikossa on pelkästään kivivillakuutioita sen pohjalla voi pitää vettä jolloin kuutio pysyy märkänä koko ajan.

Rocoto San Pedro Rojo on idätetty Eazy plug -kuutiossa joka on kokoonpuristettua multaa, kookosta ja perliittiä. Eazy plug -kuutiossa on myös reikä siementä varten ja se on erittäin kätevä alusta sekä idätykseen, että alkuvaiheen taimikasvatukseen. Tuossa kasvaneet taimet siirrän jatkossa kookokseen. Eazy plug -kuution kastelussa kannattaa olla myös tarkkana ja lämpimässä lampun alla kuutio tahtoo kuivua myös aika nopeasti, varsinkin kun taimi kasvaa ja täyttää juurillaan kuution.

Kookos idätysalustana on myös erittäin toimiva ja tiettyjen huonosti itäneiden rocotolajikkeiden siemeniä olen uusintakylvänyt juuri kookokseen, kun tuonne saa monta siementä helposti samaan alustaan. Jostain syystä muissa kasvualustoissa itämättä jääneet tai huonosti itäneet Rocoto Puno Blanco Huevon -siemenet ovat itäneet tuolla nyt joukolla, kun tavoitteena oli saada vain yksi taimi. Kookos pitää myös hyvin kosteutta ja on varsin huoleton siementen kylvöalustana.

Kookosta käytin viime kautena ensimmäistä kertaa kasvualustana osassa kasvihuoneen amppelirocotoissa. Tulevana kautena kaikki amppelirocotot saavat kookoksen kasvualustaksi, niin hyvin se toimi viime kautena. Tippukastelu piti kookoksen hyvin kosteana ja juuristo oli erittäin vahvaa ja hyvävoipaista syksyllä kun kasvit menivät kompostiin, satoakin kookosamppelista tuli parhaimmillaan yli 6 kiloa. Kookosta on myös erittäin mukava käsitellä, kun se on erittäin hienojakoista ja annostelu on helppoa ruukkuihin. Mullassa ja turpeessa kun tahtoo olla aina paakkuja säkissä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti