Tämän kesän satokausi on päässyt täyteen vauhtiin ja yli puolen vuoden uurastus palkitaan nyt, tosin laakereilla ei voi levätä kesälomallakaan, koska sato pitää säilöä, jatkojalostaa ja käsitellä. Savustin käy nyt yötäpäivää chilejä maustaen ja keittiössä päivät kuluu salsoja, hilloja ja kurkkusäilökkeitä tehden. Satoa tulee kasvihuoneesta runsain mitoin mm. kurkuista, tomaateista, chileistä, paprikoista, viinirypäleistä ja yrteistä, joita olen lähinnä kuivannut viime viikkoina.
Chilejä on kerätty nyt useampi kilo jo viikossa heinäkuun puolenvälin jälkeen. Suurin osa chileistä menee nyt kylmäsavustuksen kautta jauheeksi, jotka tulee tarjolle myös muille harrastajille syksymmällä. Lisäksi chilejä menee erilaisiin salsoihin ja mm.chilitahnaksi, joka on varsin oivallinen ja helppo tapa säilöä isoja baccatumeja.
Sugar Rush |
Myös normaaleja paprikoita kypsyy nyt hyvin. Sweetbite Yummu on erittäin makea makupaprika.
Kasvihuonekurkkua tulee todella paljon. Kolme kurkkua NFT:ssä oli ihan liikaa ja satoa tullut toukokuun alusta lähtien kymmeniä kiloja. Myös naapurit, sukulaiset ja työkaverit ovat kyllästetty kurkuilla. Kurkkujen muodostus on siirtynyt kasvihuoneen seinustalta kattolle jossa kurkut roikkuvat jo chilipuskien sisällä ja keskellä käytävää. Loppua kurkkujen sadotukselle ei ole näkyvissä, vaikka lannoituskin on minimaalista ja hyvin epämääräistä. Tekisi mieli sanoa että kasveja ei saa tapettua vesiviljelyssä edes huonolla hoidolla.
Muutaman avomaakurkun myötä kurkkua tuli nyt säilöttyä viiden kilon edestä etikkaliemeen, jossa mausteena myös monet chililajikkeet. Chilikurkut ovat suurta herkkua vielä satokauden jälkeen.
Monexin kasvihuoneesta tomaattia on tullut toistakymmentä kiloa. Tänä vuonna on kasvatuksessa myös useita isokokoisia lajikkeita. Tomaattisatoa on verottanut viime vuoden tapaan myös vihannesyökkösen vihreät toukat, jotka ovat nakertaneet lehtien lisäksi myös hedelmiä. Tuholaiset on toistaiseksi saatu kuriin.
Andine Cornue F1 on suurikokoinen runkotomaatti joka on myös satoisa |
Gigantomo F1 on jättiläistomaatti |
Eksootika |
Merlot aitoviiniköynnös antoi satoa 2 kg. Viiniä ei vielä noista tehdä, mutta tertut ja rypäleet olivat erittäin suuria. Maku on hienostunut ja pehmeä ja voittaa maussa mm. ulkoköynnös Zilgan mennen tullen. Tämä lajike oli oiva valinta kasvihuoneeseen. Chardonnay antoi vain pari rypäleterttua tänä vuonna joka oli pettymys. Ilmeisesti kasvi jäi ruukussa chilien ja Merlotin varjoon.
Supaga tekee nyt ensimmäistä kertaa varsin runsaan sadon, joka vielä on pääosin kypsymättä. Kasvi on joko neljä tai viisi vuotta sitten istutettu Monexin kasvihuoneen maapenkkiin.
Sinullahan viinisato on aikaisessa, eihän ne Ranskassakaan vielä kypsy.
VastaaPoistaMeillä Zilga avomaalla ei tänä vuonna menestynyt, satoa on vain vähän tulossa ja sekin on myöhässä. Joskus niitä on kerätty ämpärillä, ei nyt.
Olosuhteet alkukeväästä asti lämpimät ja tasaiset kotikasvihuoneessa niin Merlot varmaan kypsyykin aikaisemmin kuin oikeilla viinirinteillä. Toisaalta maku ja aromi kehittyvät varmaan vielä paremmaksi pitkässä kypsytyksessä ja vaihtelevissa lämpötiloissa joihin ei kasvihuoneoloissa taas päästä.
PoistaTuo Zilga on mielenkiintoinen tapaus ja joka toinen vuosi se tekee täällä hyvän sadon. Nyt olisi taas parempi vuosi tiedossa ja syksyllä päästään varmaankin taas mehuja keittämään ja ensimmäiset tertut kypsyvätkin jo hyvää vauhtia. Viime vuosi oli taas ihan surkea ja muutamat tertut jäivät kokonaan hallan vietäväksi kun kiinnostus marjoihin lopahti.
Mulla Zilga tekee satoa vaan vaikeaa kerätä kun joka toisessa tertussa on ampiainen.
VastaaPoistaOnko tuo Merlot kuinka suuri? Suojasitko talveksi ja miten?
Koosta en oikeastaan osaa sanoa kun se on tuolla chilien keskellä puristuksissa mutta kyllä se jo katossa ainakin on eli noin 2,5 metriä korkea. Ei ollut suojattuna talvella, mutta ei tuolla kasvihuoneessa pakkastakaan ollut.
Poista