maanantai 29. elokuuta 2016

Kesän tomaattilajikkeista

Tomaattikausi rupeaa olemaan loppusuoralla ja pääsato on kerätty. Kasvit antavat satoa vielä syyskuun ajan joten tuoretta tomaattia kasvihuoneesta saa vielä ihan riittävästi. Erilaisiin tomaattikastikkeihin on mennyt noin 10 kiloa sadosta, suurin osa on kuitenkin käytetty tuoreena. Kirsikkatomaattejakin on pakastimessa jo lähes viisi kiloa, enemmän kuin tarpeeksi on tomaattia tänäkin kesänä saatu. Ihan liikaa on myös ylikypsinä tomaatteja pilaantunut.

Indigo Rose on ollut yksi tämän kauden uusista lajikkeista ja ehkä onnistunein kokeilu. Varsin maukkaita ja persoonallisen värisiä mustanpunaisia kirsikkatomaatteja ja se on ollut varsin satoisakin vielä. Tomaatit ovat kooltaan normaalia runkokirsikkatomaattia vähän suurempia.
Nimbus F1 on ollut myös uusista runkotomaateista hyvä valinta ja hedelmät olleet lähes virheettömiä. Heinz 2653 on erittäin runsasmaltoinen mutta turhan pienikokoinen runkotomaatti joka sopi mainiosti juuri ketsuppiin. Satoa tullut Heinzistä pohjoisseinustalla aika vaatimattomasti. Andine Cornue oli myös hyvä valinta ja runkotomaatit olleet erittäin suurikokoisia ja pitkiä luumutomaatin muotoisia. Kovin herkästi hedelmä tahtoi haljeta ennen kuin ehdin kerätä sen kasvista. Andine Cornue taisi päästä jatkoon nyt myös ensi vuodelle.
Vanhoista tutuista lajikkeista Erk oli taas satoisa ja kaikinpuolin jälleen erinomainen valinta, sopii käytettäväksi lähes kaikkeen niin tuoreena kuin kastikkeisiinkin.

Amppelikirsikkatomaatti Tumbler F1 on taas ollut mahdottoman satoisa ja ykkösvalinta amppelitomaatiksi vuodesta toiseen. Kaikista kolmesta amppelista on satoa tullut erittäin runsaasti.

Ja sitten jokavuotinen tumbler ongelma kun paljon jää tomaatteja keräämättä, kun ihan liikaa tuntuu kypsyvän samaan aikaan. Varmaan jo useampi kilo tomaattia pilaantui tänäkin vuonna ja Tumbler amppeleita olisi riittänyt parikin kappaletta. Yhdestä amppelista kun tulee monta kiloa satoa. Se on kieltämättä harmillinen tilanne kun monta kuukautta odottaa omia tomaatteja ja sitten käy näin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti