sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Amppelitomaatit

Tomaatit olen kylvänyt viime vuosina helmikuun loppupuolella ja pääosa tomaattien siemenistä kylvetään tänäkin vuonna samoihin aikoihin eli viikon tai kahden päästä. Kasvihuonekauden aloitus määrittelee aika pitkälle milloin tomaatit pystyn kylvämään koska sisällä tilaa on kovin rajatusti käytössä ja tomaattien kasvutahti on huomattavasti kovempi kuin esim. chileillä. Viimeistään kolmen viikon päästä itämisestä taimet pitäisi saada jo kasvihuoneeseen ettei tule ongelmia.

Kahden amppelitomaatin kanssa otin kuitenkin varaslähdön ja niille tilaa sisältä löytyy juuri ja juuri tänä vuonna, ja pitäähän ensimmäisiä tomaatteja päästä maistelemaan jo ennen kesää eli varmaankin joskus huhtikuun aikana.

Amppelitomaatit Firecracker F1 ja Tumbler F1 kasvoivat ensimmäiset kolmisen viikkoa pienessä 5x5cm taimipotissa josta ne eilen koulin maitopurkkeihin. Maitopurkeista nuo kasvit menevät sitten aikanaan suoraan amppeleihin kasvihuonessa. Todennäköisesti kasvu alkaa nyt todenteolla kun taimet saivat ison kasvualustan. Tumbler näyttää taas kyntensä nopeakasvuisena ja on selvästi isompi taimista. Maitopurkit ovat mitä parhaimpia taimipotteja varsinkin tomaateille, joiden juurilla on tuolla tilaa kasvaa. Purkit vievät lisäksi vähän tilaa, ja kun tomaatit istutetaan lopullisiin paikkoihin niin ne saa kätevästi purkeista pois juuristoa vahingoittamatta kun koko purkin voi samalla repiä sivulta auki.


Viikolla Tumbleriin tuli myös ensimmäiset kukkanuppuryppäät noin kolme viikkoa itämisestä joten ei ole vaikea arvata mitä tomaattia maistellaan taas ensimmäisenä tänä vuonna. Ensimmäiset kukat aukeavat varmaankin ensi viikon aikana.

Kasvihuone kylpee tänään jo auringossa ja huoneen sisälämpötila on jo +16, vaikka kuplamuovit on vielä päädyistä laittamatta. Vielä pitäisi jaksaa odottaa lähes kuukauden verran ennenkuin kausi alkaa todenteolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti