lauantai 7. helmikuuta 2015

Kasvihuone tammikuussa

Tänään oli hyvä päivä laittaa kasvihuonetta kevätkuntoon. Ulkona oli +2 astetta lämmintä ja lämmittelin kylmää huonetta sen verran että siellä oli mukava työskennellä. Huone oli desinfioitu jo syksyllä kun kausi lopetettiin, joten nyt oli ohjelmassa lähinnä rautalankojen uusimista huoneen seinustoille ja kattoon sekä kuplamuovien levitystä. Kevätviljelyssä käytettävät kuplamuovit kun roikkuvat rautalankojen päällä. Monexin huoneen profiileihin eivät sovi nuo muoviklipsut joilla kuplamuovin saa kiinni esim. Euro-Serren ja Julianan kasvihuoneisiin.

Pari tuntia huoneessa työskennellessä tuli jo sellainen tunne että kumpa se kevät pian tulisi ja tänne saisi jo kasveja sisään, eli kasvihuonekuume on jo aluillaan, eikä se mihinkään koskaan häviä kun kerran tähän on joutunut koukkuun. Ensi vuonna taimikasvatus tapahtuu jo pääasiassa Euro-Serren Tropic -huoneessa, mutta ei tämä Monex -huone virattomaksi jää ja varmaan täälläkin viljellään jo alkukeväällä.

Huoneeseen vein väliaikaisesti uuden lämmittimen ja Thermo1 -termostaatin niin  tuolla oli mukavampi työskennellä.


Vanhat kuplamuovit olivat jo kuusi vuotta vanhat ja osittain risaiset. Nyt huone sai uudet kuplamuovit jotka hankin kesällä kun käytiin Ruotsissa. Yhdessä rullassa on 10 metriä muovia, leveys on 1,5 metriä. Kaksi rullaa riittää 12,4 neliöisen huoneen sivuille ja kattoon, molempiin päätyihin ei ihan riitä joten käytän osittain vanhoja muoveja pohjois-seinustalle. Uudet kuplamuovit tuli levitettyä huoneen pitkille sivustoille ja kattoon. Pitkittäissuunnassa menevät rautalangat pitävät muovit paikallaan. Päätymuovit asennan paikoilleen vasta vähän ennen kuin kasvihuonekausi alkaa, eli joskus maaliskuun puolenvälin paikkeilla. Huoneen perukoilla pakkaspeitteen alla on viiniköynnös Supaga talvehtimassa.

Uusi ruukutuspöytä odottaa vielä tulikastetta, lähinnä tuolla ruukutetaan pelargonit ja tomaatit ensi keväänä. Tämäkin pöytä tuli viime kesän Ruotsin matkalta mukaan.

4 kommenttia:

 1. Paljonko tuollaiset kuplamuovit eristävät? Lienevät sellaista isokuplaista mallia?
  Sähkönkulutus lienee silti aika juhlallista? :D
  Meidän pääkoppiin tuli syksystä isompi puukamina ja piipun ympärille muurattiin muuriakin. Mielenkiinnolla jään odottamaan miten se varaa ja luovuttaa lämpöä. Harsot pitäisi repiä pois seinistä ja kehittää jonkin mekanismi jolla harsot saisi sivuun tarvittaessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuplamuovin kuplat ovat 30mm kokoisia ja laminoitu kiinni molemmilta puolilta, tätä kuplamuovia ei pidä sekoittaa pakkausmuoveihin jotka on ihan eri tavaraa ja niillä lämmöneristävyys olematonta luokkaa. Myyjien mukaan lämmityskuluja n. 45 % vähemmän muoveja käytettäessä ja voisin kuvitella että aika totuudenmukaiset laskelmat. Ilman kuplamuoveja en lähtisi ainakaan helmi-maaliskuussa kasvihuonetta lämmittämään.
   Se on niin monesta asiasta kiinni kuinka suuret on lämmityskulut, itselläni on esimerkiksi huoneen harjan osa pois käytöstä kun on kuplamuovit asennettuna. Tänä vuonna on niin vähän kasveja että huonetta voisi jakaa pienempiin osiin kuplamuovilla, mutta tuskinpa ryhdyn siihen.
   Yleensä ensimmäisenä kasvihuoneeseen muuttaa rocotot ja tomaatit jolloin huoneen minilämpötilaa olen pitänyt jossain +8 - +10 asteen paikkeilla ja nämä kasvit nauttivat lämpötilan vaihteluista. Maaliskuun aurinkoisina pakkaspäivinä lämpötila huoneessa kuplamuovien sisällä on jo yli + 20 astetta ja lämmitintä tarvitaan vain iltaisin ja öisin.

   Tämä on vaan sellainen harrastus että kyllä sitä sähköä kuluu ja tuntuu että pääosin nuo kulut tulee kasvilampuista jotka palaa kuukausitolkulla talviaikaan, tänä vuonna olen tosin päässyt pienemmällä mutta tuskin jatkossa kun tulee toinen kasvihuone jonne on tarkoitus siirtää jo aikaisempaa taimikasvatusta.

   Poista
 2. Harrastus (hyvä sellainen) maksaa sen minkä maksaa. Onneksi en harrasta urheiluautoilua.
  Voisiko sieltä mistä kuplamuovit hankit tilata sitä? Olet tasan oikeassa pakkauskuplamuovien suhteen. Ei toimi.
  Olisi tarkoitus eristää päätyosasto n.10m2 tomaatteja varten. Taimet venyvät liian lämpimässä honteloiksi soiroiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko että sille olisi mikään muu este kuin rahti, ei nuo oikeastaan mitään edes paina ellei sitten tilavuuden mukaan tule liian kalliiksi. Syksyllä kun ostin lisää muoveja niin maksoi noin 20 eur/kpl, tosin osana suurenpaa kokonaisuutta. Suomessa rulla maksaa 65 eur/kpl. Sulle varmaan riittäisi pari rullaa ? Nuo kiinnitysklipsutkin varmaan sopisi sinun huoneeseen ja paketti lähes kolme kertaa halvempi ruotsissa.
   Voin tiedustella alustavasti eräältä henkilöltä.

   Poista