torstai 26. helmikuuta 2015

Pelargonien koulintaa

Pelargonit itivät aika tarkalleen viisi viikkoa sitten ja eilen oli aika koulia ne kylvölaatikosta omiin ruukkuihin. Täytyy olla varsin tyytyväinen pelargonien kasvuun ja lannoitus oli avainsana hyviin taimiin. Jo idätysvaiheessa siemenet saivat pikkuannoksen starttilannosta eli fosforia ja sillä lannoitin kasveja ainakin kaksi ensimmäistä viikkoa, kasvit eivät ole saaneet pelkkää vettä missään vaiheessa. Sen jälkeen siirryin tavalliseen Ferticare Combi 1 -lannoitteeseen ja magnesiumlisääkin taimet saaneet jonkin verran. Lannoitus ollut verrattain voimakasta ja ainakin minulle yllätys että tämä toimi näinkin hyvin pelargoneille. Viikonloppuna taimet menevät todennäköisesti kasvihuoneeseen jatkamaan kasvua, jossa ei välttämättä enää lisävaloa tarjota.


Idätyslaatikko oli jo ihan tukossa kun taimet olivat reheviä ja hyvin haaroittuneet. Käytin kylvössä Parasenen altakastelulaatikkoa jonka kennosto on styroxia joten multakin pysyy lämpimänä tuolla. Ostin noita laatikoita useita muutama vuosi sitten kun oli erään puutarhamyymälän loppuunmyynnissä ja samat laatikot toimineet erittäin hyvin myös tomaateilla ja chileillä.

 Juuristo pääsee kasvamaan tuolta pohjasta altakastelumattoon ja olisin odottanut isompaakin juurimasssaa tuolla pohjalla. Laatikkoa täytyy nostella matosta irti päivittäin, muuten juuret takertuvat mattoon kiinni.

Taimet haaroittuneet ja tehneet lehtivarsia jo ihan tyvestä asti.

Koulitut taimet 90mm pyöreissä ruukuissaan. En tiedä olisiko nuo pitänyt istuttaa isompiin ruukkuihin mutta tykkään kasvattaa yleensäkin kasveja taimivaiheessa mieluummin alimittaisissa ruukuissa ja vähän niin kuin pakottaa niitä kasvamaan juuritilaa pihtaamalla.

Jossain vaiheessa kun kasvit tuosta kasvavat niin tarkoitus on latvoa noita että saadaan tuuheita kasveja ja ottaa samalla pistokkaita, että saadaan taas lisää kasveja. Latvomisajankohta on minulle melkoinen mysteeri mutta katsotaan miten kasvien kanssa menetellään.

4 kommenttia:

 1. Hienoja taimia sinulla, tosi hienoja :) Ihan hyvän kokoiset ruukut nuo on, pelargoni ei muutenkaan tarvitse kovin suurta ruukkua. Noissa on kasvunvaraakin vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia vaan, en ole ennen kukkien kanssa onnistunut noin hyvin vaikka kaikenlaista olen vuoisen saatossa kasvatellut. Hyvä tietää että ruukun koko on sopiva ja ne valikoitui käyttöön lähinnä siksi että niitä oli runsaasti tarjolla varastossa.

   Poista
 2. Waude, pelargonin alut ovat varsin upeita. Jatkossa pystyt ruukkukoolla säätelemään pelargonin kokoa. Mitä suuremman kukan haluat niin sitä suurempaan ruukkuun istuta se. Tosin pikkuhiljaa, ja kääpiöpelargonithan on ihan toinen juttu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä vinkkejä pelargoni asiantuntijalta. Katsotaan nyt miten noiden käy sillä onhan tuosta vielä pitkä matka kukkivaksi kasviksi. Todennäköisesti pelargonit kuitenkin täyttävät ulkoterassin tänä kesänä. Onkos vielä antaa vinkkiä millaiseen multaseokseen nuo kannattaa laittaa sitten kun pääsevät lopullisiin ruukkuihin ?

   Poista