tiistai 11. marraskuuta 2014

Viljelykausi päättyi

Viljelykausi 2014 päättyi viime lauantaina kun tyhjensin kasvihuoneen lopuista satokasveista ja keräsin loppusadon pois. Huone tuli samalla myös pestyä ja desinfioitua. Tänään sumutin vielä kasvihuoneen rakenteisiin yhden erän Virkonia ja nyt huone saa kuivua. Jossain vaiheessa huoneeseen tulee styrox levyt ja talven aikana viritän huoneeseen uudet kuplamuovit jotka tuli Ruotsista hankittua viime kesänä. Kuplamuovien rautalankavirityksiä pitää kuitenkin vielä korjailla talven aikana.

Pääasialliset satokasvit olivat tuttuun tapaan tomaatit ja chilit, joista laskinkin osittain noita satokiloja. Tänä vuonna panostin taas tomaatteihin ja satoa tuli arvion mukaan yli 50 kg. Tomaattikastikkeisiin ja salsoihin tuosta määrästä meni noin puolet. Tomaattia tuli tarpeisiin nähden ihan liikaa ja ensi vuonna vähennetään kasvien määrää.

Chilisatoa punnitsin vasta syyskuun lopusta lähtien ja punnittua satoa tuli runsaat 20 kg. Osa sadosta tuli talon päädyssa olevista seinänvieruskaapeista ja loput kasvihuoneesta. Toukokuusta syyskuuhun syötiin hienosti satoneet Jalapeno ja Leek tyhjäksi ja niistä tuli ainakin 2-3 kg per kasvi joten arvio vuoden kokonaischilisadosta on jossain 25 kg yläpuolella, joten ihan riittävästi tuli kun kasvejakin oli alta kymmenen.

 Viimeinen sadonkorjuu lauantailta ja tuossa kuvassa rocotoja vajaat 3 kiloa ja lähes kaikki vihreitä. Kuva kertoo pitkälti tämän kauden ongelmista rocotojen suhteen. Satoa tuli n. 10 kg ja 1/3 jäi kypsymättä kasveissa. Riittävästi tuli silti podeja ja mm. 2 kiloa meni suoraan savustimesta pakastimeen kun mitään en niistä viitsinyt tehdä kun kaikkea säilökettä on vielä yllinkyllin edellisvuosien suurien satojen johdosta. Ensi vuonna pitää taas ottaa vähän vakavammin tuo rocotokasvatus koska vasemmalla kädellä hutiloiden lopputulos on heikko.

Tämän kauden sadon suhteen mainittavaa on myös ulkona kasvanut viiniköynnös Zilga, joka antoi marjoja n.16,5 kg. Tuntuu siltä että joka toinen vuosi tuo köynnös antaa hyvän sadon.

Kausi on siis päättynyt ja muutama villichili jää talvetukseen, entäpä miten nyt sitten jatkossa ?
Uudet idätykset alkavat jo tällä viikolla eksoottisempien kasvien osalta. Chilien suhteen rocotot ovat vuorossa joskus joulukuun alussa. NFT-vesiviljelyyn menevät muut chilit ehkä joskus helmikuussa, tomaatit helmi-maaliskuun vaihteessa jne. mutta tämä kausi on nyt taputeltu ja olo on aika helpottunut kun ei enää tarvitse katsella kasvihuoneen perään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti