tiistai 7. toukokuuta 2019

Yrtit ja salaatit

Yrtit ja salaatit ovat peruskasveja joita kasvatan joka vuosi. Tänä vuonna on joitain erikoisempiakin kasveja, mutta pääasiassa kasvatuksessa on kuitenkin varsin tavanomaisia lajikkeita. Vesiviljelyssä on nyt mm. tilliä, basilikaa ja kahta eri salaattia.

Pääsiäisen aikoihin kylvettyjä yrttejä. Basilikaa, oreganoa ja minttua.

Basilika on parhaimmillaan ihan nuorena, jolloin yrtin aromit ovat parhaimmillaan. Kukinnan jälkeen basilikan maku on jo varsin mautonta. Basilikan kuivaaminenkin on melko kyseenalaista ja suuri osa aromeista on jo kuivattaessa kadonnut.

Ranskalainen Rakuuna on erittäin hienostunut monikäyttöinen yrtti jota kasvatan vuodesta toiseen. Ranskalaista rakuunaa ei voi lisätä siemenestä kuten venäläistä rakuunaa, joka on lähinnä mautonta heinää ranskalaisen rinnalla. Ranskalaisen rakuunan taimen olen ostanut jokusen vuosi sitten ja se talvehtii lähes rankana kasvihuoneessa joka talvi. Lämpö ja valo saa kasvin hurjaan kasvuun joka kevät ja se tahtoo venähtää aina liian suureksi joka kesä.



Huacatay on tämän vuoden yrteistä sitten jonkinlainen erikoisuus ja se on kotoisin Etelä-Amerikasta, täällä sitä ei pahemmin kasvateta. Huacatayssa on jännittävä ja voimakas aromi ja tätä yrttiä olen käyttänyt mm. pizzoihin ja jauhelihan maustamiseen. Huacatay on erittäin voimakaskasvuinen ja suurikokoinen yrtti jonka lehden ova liuskaiset.

Ledano on keräsalaatti jota kasvatan ensimmäistä kertaa. Ledano on varsin voimakaskasvuinen ja suurikokoinen salaatti

Aficion on lehtisalaatti joka kasvaa myös erittäin suureksi eikä tarvitse kovin suurta ruukkua.

Frillice on jääsalaatti jota kasvatan lähes joka vuosi. Frillice on myös erittäin yleinen ammattiviljelijöiden kasvattama lajike, jota tapaa monissa kaupoissa. Frillicen hyvänä puolena on rapeat, kiinteät ja hyvänmakuiset lehdet sekä säilyvyys. Huonona puolena on hidaskasvuisuus ja se on varmaankin hitaimmin kasvavia salaatteja mitä tiedän. Vaikka salaatti on muuten laadukas niin ammattiviljelypuolella Frillicelle haetaan korvaajaa nopeammin kasvavista jääsalaateista, joilla on muuten vastaavat ominaisuudet kuin Frillicellä.

2 kommenttia:

  1. Kiva postaus, just mulle sopiva, kun mulla on eka kerran kasvihuone ja sitä miettii mitä sitä kasvattais, Ei sen puoleen onhan noita kasvatettavia pilvin pimein, mutta mitkä muutamat valihteis niistä monista omaan kasvihuoneeseen. Siksi tämä oli hyvä postaus, tuli ainakin muutamia esimerkkejä.
    Minä tykkään etsiä uusia blogeja, joissa en ole vielä pakosti käynyt. Silloin voi löytää tosi kivan blogin ja blogin takaa aivan ihanan ihmisen. Liityin sinun blogi lukijoihin ja liitin sinun blogin minun lukuluetteloon ,näin minun on helpompi seurata sinun blogia.
    Tuleppas käymään kylässä aurinkokujallakin.
    Oikein mukavaa loppuviikkoa sulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja mukava kuulla jos tämä postaus oli hyödyllinen ja erityisen mukava kuulla jos tämän tyyppinen blogi kiinnostaa, minun blogi kun poikkeaa varsin paljon ihan peruspuutarhablogeista jo monien kasvien ja yksityiskohtaisempien kasviesittelyjenkin kohdalla.

      Kiitos kutsusta ja varmasti tullaan vierailulle ja oikein mukavaa loppuviikkoa sinullekin ja kiitos vielä täsätä piristävästä kommentista, kommentteja kun ei minulle pahemmin tule niin en myöskään tiedä onko postauksetkaan kiinnostavia.

      Poista