lauantai 2. helmikuuta 2019

Huacatay - Andien yrtti

Huacatay Tagetes minuta on Etelä-Amerikan Andeilta kotoisin oleva yrtti, jota myös pääasiassa kasvatetaan siellä. Itse sain kipinän kokeilla huacatayn kasvatusta kun tilasin syksyllä Ranskasta erilaisia perulaisia elintarvikkeita, mukaan tuli hankittua myös huacataysta tehtyä vihreää jauhetta. Jauhe ei itsessään kovin ihmeelliseltä maistu, mutta jauhelihan mausteena se on tuonut makuun jotain uutta ja erilaista jota on vaikea kuvailla.

Huacatayta kutsutaan myös nimellä perulainen musta minttu. Perussa huacatayta käytetäänkin pääasiassa juuri tuoreena kun kasvin vihreät lehdet murskataan ja siitä tehdään vihreää tahnaa tai kastiketta, hiukan samaan tapaan kuin meillä tehdään pestokastiketta.
Huacatayn tuoreessa lehdessä sanotaan olevan makua basilikasta, rakuunasta, mintusta ja limestä. Huacataysta tehty tahna näytteleekin erittäin suurta roolia perulaisessa gastronomiassa joka on nykyään erittäin arvostettua maailmalla. Itse varmaankin kokeilen sekoittaan huacatayta oliiviöljyyn ja tehdä siitä kastiketta sitten kun satoa joskus saan.

Huacatay on ilmeisesti jotain sukua samettikukille kuten latinankielisestä nimestä Tagetes voi päätellä. Samettikukkia kasvatan itsekin joka kevät ja huacatayn siemenetkin olivat hyvin samanlaisia kuin samettikukilla, vain jonkin verran pienempiä. Huacatayn siemeniä tilasin Espanjasta ja aika heikkoa tuntuu saatavuus olevan Euroopassa, siitä voikin päätellä että kyseessä on varsin harvinainen kasvi tällä mantereella. Muutaman euron pussissa oli sata siementä joten siemeniä riittää nyt vuosiksi eteenpäin. Huacatay vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta kasvilta ja odotukset ovat varsin korkealla koska se on niin merkittävä yrtti Perussa.

Huacatayn siemenet itivät erittäin hyvin jo alle viikossa ja normaalissa huoneenlämmössä. Kasvista tulee varsin tuuhea ja pensasmainen jolla korkeutta on noin puoli metriä. Siemenet olivat erittäin helppo idättää ja taimikasvatus lähti nyt erittäin hyvin liikkeelle tällä eksoottisella Andien yrtillä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti