keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Rocotot ja Mossgrow

Mossgrowssa kasvava rocoto
Novarbo Mossgrow on uusi sammalpohjainen kasvualusta joka minulle tuli ensimmäistä kertaa kokeiluun alkuvuodesta. Tässä väliaikakatsausta miten Mossgrow on toiminut rocotoilla nyt kun se on ollut käytössä kolmisen kuukautta. Novarbon kasvualustoista oli blogissa esittely tammikuussa.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.com/2019/01/novarbon-kasvualustat.html

Alunperin minua hieman arvelutti kasvualustan PH 6,5 - 7. Turpeessa aiemmin kasvatetuilla kasveilla kun PH on ollut noin 5,5, joka ainakin lähtökohtaisesti sopisi paremmin paprikakasville. Tuolla Mossgrown korkeammalla PH:lla ei ole ollut mitään merkitystä kasvien kasvuun, hyvinvointiin ja sadonmuodostukseen. Kaikki rocotot ovat viihtyneet suorastaan erinomaisesti tässä sammalpohjaisessa kasvualustassa kuten myös kaikki muutkin kasvit jotka kasvavat Mossgrowssa. Korkeampi PH johtuu siitä että Mossgrow on kompostilannoitettua.

Jotkut Mossgrowssa kasvavat rocotot tekevät runsaasti jo satoa ja toiset tulevat jäljessä ja vasta kukkivat runsaasti. Tämä ero johtuu lähinnä lajike-eroista, kaikki Mossgrowssa kasvavat rocotot kun ovat eri lajikkeita ja kasvit ovat hyvinkin yksilöllisiä.


Mossgrowssa kasvavia rocotoja on molempien kasvihuoneiden amppeleissa joilla on ollut käytössä automaattinen tippukastelu jo monta viikkoa. Samassa linjassa on myös rocotoja joilla kasvualustana on turvetta tai kookosta. Tähän mennessä tehtyjen havaintojen perusteella Mossgrow rocotot pidättävät kosteutta selvästi kaikkein parhaiten. Muutamina kuumina päivinä kasteluväli on ollut liian suuri ja monet rocotot ovat jo nuokkuneet kuivuudesta, mutta viimeisenä kuivuudesta kärsii aina Mossgrowssa kasvavat rocotot. Mossgrow kasvualusta sisältää sammaleen lisäksi turvetta ja multaa. Käsiteltävyydeltään se on selvästi miellyttävämpää turpeeseen verrattuna, joka pussista tai paalista otettuna on yleensä aina kuivaa klimppiä jota pitää käsin möyhentää ja kostuttaa. Mossgrow on hienojakoista ja kosteaa kasvualustaa joka ei ole kuivunut edes pussissa joka on ollut avattuna monta viikkoa.

Tarkemman analyysin mm. juuriston kasvusta saan vasta syksyllä kun kasvit poistetaan amppeleista ja muista ruukuista, mutta tähän astisen kokemuksen perusteella olen jo vakavasti harkitsemassa että tulevaisuudessa lähes kaikki maa-ainesalustassa kasvatettavat kasvit kasvatetaan Mossgrowssa, erityisesti tuo kastelun helppous on ollut erittäin positiivinen asia ja tietysti myös erinomainen kasvu.

Novarbo Mossgrow on ammattilaisille suunnattu tuote, mutta kaikille kuluttajille sitä on nyt saatavana VP-Luxilta.
https://www.vplux.fi/fi/product/kasvualusta-luomu-mossgrow-50l-novarbo/10288

Helmikuussa idätetty rocoto Mossgrowssa.

Mossgrow on pinnaltakin vielä kostea vaikka kastelusta on jo monta tuntia kuumassa kasvihuoneessa.

Jättirocoto Mossgrowssa ja blumat tippukastelu toimii kasvualustassa täysin moitteetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti