torstai 16. marraskuuta 2017

Painavimmat jättirocotot

Tämä chilikausi on ollut todellinen jättirocotojen kausi. Uusista perulaisista rocotoista viisi eri lajiketta teki yli 150 gr hedelmiä ja 10 eri lajiketta yli 100 gr hedelmiä. Yhdeksän näistä lajikkeista toin itse Perusta ja yksi oli saatu toisaalta.

Yhtään yli 200 gr hedelmää en saanut mistään kasvista. Tämä johtuu lähinnä siitä että itselläni kasvien vegetatiivinen kasvu on voimakasta ja ne ovat kooltaan yleensä 2-3 metrisiä, joissa silloin on myös kymmenittäin hedelmiä, tällöin painavimpien hedelmien paino jää yleensä selvästi alle 200 gramman. Kaikkiaan yli 150 gr hedelmiä kasveista tuli kuitenkin kymmenittäin.

Tässä kuvina painavimmat rocotolajikkeet.

Rocoto de la selva Lima teki vähän hedelmiä, mutta joukossa oli lopulta kaksi yli 180 gr. hedelmää.

Rocoto Surquillo 1 oli kauden rocotoista ehkä kaikkein paksulihaisin ja silloin massaa tulee myös helposti. Rocoto Surquillo teki loppukaudesta kaikkein massiivisimmat podit joista monet olivat yli 160 grammaisia.

Giant Rocoto Arequipa oli puntarissa lajikkeista kolmonen ja yli 150 gr hedelmiä tuli kymmenkunta.

Rocoto Peru Rojo oli yksi kauden yllättäjiä. Tämä lajike tuli hankittua siemeninä enkä osannut kuvitella että podit ovat jättirocotoja. Siemenpussin kuvassa oli tavallisen kokoinen ja näköinen puikula rocoto.

Rocoto Pico Mucho oli ehkä kaikkein suurin rocoto jonka ostin Perusta. Uskoisin että alkuperäinen hedelmä painoi yli 250 gr. Itse en saanut läheskään yhtä suuria, mutta yli kaksimetrinen kasvi on antanut jo parikymmentä noin 130gr hedelmää.

Rocoto Cuzco Manzano Amarillo on ollut uskomaton lajike. Tämän ei pitänyt olla eikä se myöskään ole jättirocoto, koska hedelmäliha on ohuempaa kuin monilla muilla lajikkeilla, mutta podit ovat silti olleet valtavia ja painavia. Yli 130 grammaisia hedelmiä on tullut useita ja monen muotoisia.

Rocoto de la selva Rojo Arequipa on muodoltaan ehkä erikoisin jättirocoto jotka yleensä ovat pyöreitä. Tässä lajikkeessa on myös paksu kaulus. Alunperin kategorion tämän de la selva Rojon jättirocotoksi, mutta en ole varma onko se oikeastaan jättirocoto, koska hedelmäliha on ohuempaa kuin muilla jättirocotoilla.

Rocoto de la selva Amarillo Lima on tyypillinen paksulihainen jättirocoto jonka suurin hedelmä painoi tuon 136 gr, ensi kaudella yritetään saada vielä isompia.

Rocoto de la selva Oxapampa on todellinen jättirocoto, vaikka itse en saanut tänä vuonna tuon painavampaa hedelmää. Jopa varsin keskinkertaisen kokoinen hedelmä painoi yli 130 gr. Lähes kaikki Oxapampat joita on tullut kymmenittäin ovat painaneet vähintään 110 gr.

Rocoto Quantash ylitti kuin ylittikin 100 gramman rajan mutta parempaan ei nyt pystytty.

Kausi rupeaa olemaan lopussa, mutta jättirocotoja kypsyy edelleen kasveissa. Mitä pidemmälle syksy on mennyt sitä pienemmiksi jää hedelmien koot, mutta yhä edelleen mm. Rocoto Surquillo on tehnyt satunnaisesti noin 150 gr hedelmiä. Rocoto de la selva Limasta löytyi viikko sitten vielä lähes 170 gramman hedelmä.

1 kommentti: