keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Kasvatusalustojen ja taimiruukkujen pesu ja desinfiointi

Varsinkin monilla chilinkasvattajilla on kohta edessä taas uusi kasvatuskausi ja idätysten aloitukset vielä tämän vuoden puolella. Edellisenä vuonna käytetyt ruukut ja muut kasvatusalustat on syytä pestä ja desinfioida huolella ettei taimikasvatus mene pilalle. Taimipolte, homeet ja muut sienitaudit kun voivat herkästi levitä likaisista ruukuista joita ei ole pesty huolella. Itselläni ei ole koskaan ollut mitään ongelmia taimikasvatuksessa ei tautien eikä tuholaisten suhteen, osittain kyse voi olla hyvästä tuuristakin, mutta idätyksessä käytettävät ruukut pesen aina huolella ennen kylvöjen aloitusta. Tässä muutamia vinkkejä.

Yleensä pesen tarvittavat kasvatusvälineet ja ruukut ensin tavallisella mäntysuopaliuoksella. Tämän jälkeen desinfioin välineet Virkon-S desinfioimisaineella jota monet ammattiviljelijätkin käyttävät.

 
Virkonia saa joko jauheena tai tabletteina, jotka liuotetaan veteen. Vastaavalla desinfioimisaineella käsittelen myös molemmat kasvihuoneet kauden jälkeen huoneiden perusteellisen pesun jälkeen.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2016/10/kasvihuoneen-puhdistus-pesu-ja.html

Virkon-S tabletit liukenee veteen poretabletin tavoin ja kahdesta tabletista saa litran verran desinfioimisliuosta.

Kasvatusalustan ja ruukkuja liotan yleensä vuorokauden verran liuoksessa, jonka jälkeen huuhtelen ne hyvin kylmällä vedellä. Tämän jälkeen ne ovat valmiita otettavaksi käyttöön taimikasvatusta varten. Virkon desifioimisaineita ei saa tavallisista puutarhaliikkeistä vaan ne kuuluvat lähinnä maatalouskauppojen valikoimiin jossa ne ovat kaikkien saatavilla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti