sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Rocoto San Pedro Rojo

Rocotot San Pedro Rojo ja Quantash
Kun talvella kylvää kymmeniä jopa toistasataa siementä, niin aina joukossa tahtoo olla joitakin lajikkeita, joiden siemenet eivät tahdo itää tai kasvuunlähtö on jostain syystä vaikeaa. Tälle kaudelle Rocoto San Pedro Rojo on ollut vaikeimpia rocotoja ja siksi se on saanut viime kuukausina ehkä eniten kasvattajan huomiota ja sympatiaa.

Rocoto San Pedro Rojo on kotoisin Perun Cuzcosta, podi löytyi kaupungin suurimmasta kauppahallista Mercado de San Pedrosta, jonka mukaan se on myös nimensä saanut. San Pedro Rojon siemenet kylvettiin samaan aikaan muiden kanssa marraskuun lopulla, mutta itämisestä ei tullut mitään uusintakylvöjenkään myötä, kunnes lopulta heitin hajakylvönä lähes kaikki loput siemenet turpeeseen, ja sieltä sitten iti muutama siemen muistaakseni vasta tammikuun puolella. Taimet jäivät jälkeen jo heti alussa, koska kaikki muut rocotot olivat jo kasvaneet paljon isommiksi ja veivät parhaat paikat taimipöydiltä. Isoin kasvi kasvaa kotipuolessa, mutta kaikkein pienimmän taimen toin mökille turunmaan saaristoon.

Rocoto San Pedro Rojo päätyi keväällä kalliolle Rocoto Quantashin kaveriksi samaan blumat linjastoon. Paikka on erittäin haastava ja olosuhteet olleet kylmänä ja tuulisena kesäkuuna välillä ankarat, kun sade ja luoteistuuli mereltä piiskaavat kasveja.


Kasvissa ei ollut kuin muutama kukka kun sen toin touko-kesäkuun vaihteessa. Mökillä on neljä rocotoa ja tämä lajike on viihtynytkin siellä parhaiten. Kasvissa on jo pitkälti yli 20 hedelmänalkua ja enemmän kuin muissa mökkirocotoissa. Vieressä ja täysin samoissa olosuhteissa oleva Quantash tiputtaa kaikki kukat. Ehkäpä San Pedro Rojo on sitten tottunut Cuzcon rinteillä välillä ankariinkin olosuhteisiin, kun taas Quantash on todennäköisesti kasvanut lämpimämmillä vyöhykkeillä.

Kasvit ovat kuitenkin varsin hyvässä paikassa ja niiden takana on iso kivi joka kerää myös lämpöä ankeina aikoina. Aurinkoa rocotot saavat aikaisin aamulla, sekä monta tuntia iltapäivällä ja vielä viimeiset auringonsäteet ilta-auringon laskiessa heinäkuussa. Syys-lokakuussa paikka saattaa olla jo erittäin ankara kun luoteistuuli mereltä paahtaa suoraan kasveihin, voi olla että ne pitää siirtää toiseen paikkaan syksyllä. Saaristossa on kuitenkin kovin erilaiset olosuhteet kuin mantereella ja San Pedro Rojollekin voi povata pitkääkin ikää, kun välillä halla ja pakkaset tulevat vasta joulun aikoihin, mutta aika näyttää miten se tuolla viihtyy.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen tapaus. Huonon itävyyden selitys on useimmiten liian aikainen poiminta, siemenet eivät ole olleet vielä kehittyneitä, kun yhteys juuristoon on katkaistu. Itselläni oli juuri sellainen baccatum koe-idätyksessä. Juuri saattoi tulla ulos, mutta eivät jaksaneet kasvattaa lehtiä.

    Jotkut kasvithan suorastaan vaativat merituulta ja suolaista kosteutta, mutta Cuzcosta ei voi tulla sellaista lajiketta. Tuulesta pitäviä kyllä voi löytyä vuorten rinteiltä ja ne ovat tottuneet koviin vaihteluihin säässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perussa tosiaan harrastetaan tuota vihreänä keräämistä, monissa laareissa oli paljon enemmän vihreitä tarjolla kuin kypsiä. Tiedä vaikka tämäkin podi olisi kerätty puoliraakana ja kypsynyt myöhemmin. Yritin kyllä aina kerätä ne kypsimmät laareista.
      Jos podi on kerätty raakana ja kypsynyt myöhemmin niin miten siemenet voivat kehittyä ?

      Poista