torstai 13. heinäkuuta 2017

Monster NFT ja epäonnistunut sadotus

Euro-Serren kasvihuoneen keskellä oleva iso vesiviljelysysteemi Monster-NFT on nyt toista vuotta käytössä. Viime vuonna tuli kasveista satoa heikosti kun kirvat iskivät chinenseihin juuri kukinta-aikaan. Tämäkään vuosi ei ole kovin onnistunut ja näin uskallan jo sanoa kun kaukalossa on viisi rocotoa. Kirvoja oli alkukeväästä, mutta se ei ole syy että satoa näyttäisi tulevan heikosti.

Peiliin katsomisen paikka, sillä otan tehdyt virheet nyt omalle kontolle. Nähdäkseni syy on se että valoa on ollut tarjolla liian vähän ja sitä rocotot tarvitsevat kaikkein eniten. Tuolla kaukalon ala-osassa on kehittynyt hedelmiä, mutta sitten on suuri yli metrin väli kun satoa ei ole tulossa käytännössä yhtään vaikka kasvit ovat valtavia ja ulottuvat jo huoneen kattoon. Haarojen välillä nivelväli voi olla yli 30 senttiä. Kasvit istutin kaukaloon jo maaliskuussa kun ne olivat varsin pieniä ja silloin oli vielä valoa tarjolla alhaalla, jonka vuoksi hedelmiä kehittyä kasvien ala-osaan.

Keväällä kasvihuoneen etelä-seinustan pöytä ja lattiat olivat täynnä rocotoja, jotka olivat vielä taimikasvatuksessa. Kasvit sain ulos vasta toukokuun lopussa. Aurinko oli keväällä vielä varsin alhaalla, joten valoa ei riittänyt tarpeeksi Monster-NFT:n kasveille, joten ne kasvoivat lähinnä pituutta. Kasvit olisi pitänyt laittaa kaukaloon vasta paljon myöhemmn, tai sitten etelä-seinustalle olisi pitänyt laittaa muita pienempiä kasveja. Toinen suuri virhe oli se että laitoin useita amppeleita kaukalon päälle. Rocoto-amppelit ovat kasvaneet hyvin ja satoakin tulee harjalla. Tomaatti-amppeli vie katosta jo yli kaksi neliötä ja sitä ei saa enää ehjänä pois, joten se vie paljon valoa ja tilaa katon harjalla.

Rocoto de la selva Oxapampa on kukkinut ja kukkii edelleen runsaasti, mutta podeja jää heikosti kiinni vaikka kasvi on jättiläinen. Sitä en tiedä kuinka paljon podeja on harjalla tulossa, kun amppelikasvit ja Monster-NFT:n kasvit ovat tuolla täysin sekaisin, harjalta voi tulla vielä jonkinverran satoa tänä vuonna.

Laitteisto toimii muuten vallan mainiosti ja vesi pysyy kirkkaana resossa maan alla. Pumput eivät tarvitse mitään huoltoa kun levää ei muodostu. Vedenkulutus oli kuluneella viikolla 100 litran luokkaa, vaikka kelit ovat olleet vaihtelevat. Se ei ole toisaalta paljon vaikka kuulostaa suurelta määrältä. Jos kasvit olisivat täynnä kehittyvää satoa voisi vedenkulutus olla lähes puolet enemmän.
Taas olisi jotain opiksi otettavaa ensi vuotta varten, jos sitten kolmas kerta toden sanoo.

Rocoto de la selva Amarillo Lima tekee hedelmää Monster NFT:ssä.

Rocoto Pico Mucho punastelee kaukalossa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti