keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Peru osa 7, Cuzco - Inkojen vanha pääkaupunki

Cuzco
Inkoilla oli Perussa ja Etelä-Amerikassa mahtava valtio vielä 1500-luvulla. Inkojen valtakunta oli suurempi kuin yksikään eurooppalainen valtio siihen aikaan. Inkojen valtakunnan nimi oli Tahuantisuyo- neljän ilmansuunnan valtakunta, valtakunnan hallitsijana oli Inka, ylhäinen herra. Cuzco oli valtakunnan pääkaupunki, jonne kaikki tiet valtakunnasta tulivat. Cuzco oli inkoille maailman napa, jossa palvottiin temppeleissä aurinkoa ja äiti maata. Inkojen aikaisesta Cuzcosta ei ole paljon mitään jäljellä. Espanjalaiset konkistadorit Pizzarron johdolla pistivät valtakunnalle päätepisteen vuonna 1532. Cuzco tuhottiin ja ryöstettiin, kultaista puutarhaa ei enää ole.  

Espanjalaiset rakensivat omia talojaan Inkojen muurien päälle.
Nykyistä Cuzcoa leimaa siirtomaavallan aikaiset rakennukset katolisia kirkkoja myöten. Inkojen aikaisia muureja on vielä kaupungissa jäljellä jonkin verran. Cuzcon vanha kaupunki on Unescon maailmanperintökohde ja kulissien sisällä varsin moderni kaupunki, joka on Perun kolmanneksi suurin. Hampurilaisketju McDonaldsin tulo sallittiin kaupunkiin, mutta vain sillä ehdolla että kaikki riekkuvat valomainokset loistavat poissaolollaan.

Casa Boutique Tika Wasi ja polkupyörän päälle rakennettu Coca tee piste
Hotellimme Cuzcossa sijaitsi vanhan kaupungin rinteessä, josta oli vajaan puolen tunnin kävelymatka Placa de Armasille. Hotellin nimi oli Tika Wasi, joka on ketsuaa, inkojen kieltä ja se tarkoittaa kukkataloa. Vaikka hotelli oli keskustassa, niin sen keskellä oli pieni idyllinen puutarha jossa oli mukava istua illan hämärtyessä ja nauttia Coca teetä.

12 -kulmainen kivi muurissa. Yksi maailmanihme tämäkin jota tullaan katsomaan Cuzcoon ympäri maailmaa.

  Meillä oli aikaa tutustua Cuzcoon yhden kokonaisen vuorokauden ajan. Suuri osa Cuzcon vanhan kaupungin kaduista on todella kapeita nupukivikatuja ja ne ovat siirtomaavallan ajalta. Hyvä kun yksi auto mahtui kadulla ajamaan, siinä sitten peruuteltiin kun toinen auto tuli vastaan, liikenne Perussa oli muutenkin yhtä kaaosta varsinkin Limassa. Perulaisen paikallisoppaan kanssa tehtiin neljän tunnin kävelykierros Cuzcossa. Oppaan kanssa käytiin mm. kaupungin suurimmassa katolisessa kirkossa, Inka museo Coricanchassa  ja kierroksen päätepisteenä oli Mercado de San Pedro, joka on kaupungin ykköskauppahalli. 

Mercado de San Pedro

Kukkia San Pedrossa
Mercado de San Pedro on suuri kauppahalli, jossa tarjolla on vähän kaikkea maan ja taivaan välillä aina shamanismia myöten, grillattua marsuakin oli San Pedrossa tarjolla. Yllätyksekseni rocotoja oli tuolta jopa vaikea löytää. Neljä erilaista ja eriväristä rocotoa sain kuitenkin Cuzcosta kasaan. Oppaan mukaan chilit ja monet muut tuotteet tulevat Cuzcoon ihan lähiseutujen viljelijöiltä. Perussa oli marraskuun alussa vasta kevät aluillaan kuivan talven jälkeen. Rocototarjonta olisi saattanut olla huomattavasti parempi vaikka puoli vuotta myöhemmin.

Chilejä San Pedrossa

Cuzcolaisia rocotoja
Cuzcossa olisi ollut myös toinen kauppahalli Wanchaqin kaupunginosassa. Kun koko päivä oli kävelty vanhassa Cuzcossa, olin niin poikki, etten enää illalla jaksanut lähteä Mercado de Wanchaqiin, jonne olisi ollut yli puolen tunnin kävelymatka hotellilta. Oppaan mukaan se olisi ollut lähinnä hedelmätori, mutta tiedä sitten mitä sieltä olisi voinut löytyä. Vähän jäi kuitenkin harmittamaan että tämä ainutlaatuinen tilaisuus jäi käyttämättä, ehkä sitten ensi kerralla jos sellainen vielä joskus tulee. Cuzco oli kyllä hieno kaupunki, ja sen vanha kaupunki oli laaksossa jota ympäröivät vuoret jonne myös kaupunki osittain levittäytyi. Erityisesti iltavalaistuksessa kaupunki oli vaikuttava kun keskellä kaupunkia oli suuri katolinen kirkko ja Placa de Armas. Silti Cuzcosta jäin jotain kaipaamaan ja yksi lisäpäivä olisi ollut vielä paikallaan, matkan lopussa kun oltiin jo varsin väsyneitä jatkuvasta matkustamisesta.

Mausteita, siemeniä ja suolaa inkojen vanhoilta suolakaivoksilta Marasista.
Cuzcosta lähdettiin lentokoneella Limaan seuraavana aamupäivänä. Cuzcon lentokenttä oli keskellä kaupunkia, ei tosin vanhassa kaupungissa, lentäen matka Andien yli kesti vain tunnin verran. Tämä ainutlaatuinen kahden viikon kierros Perussa oli nyt tulossa kohti loppua. Matkatarinat Perusta ovat nyt tulleet päätökseen ja tämä oli viimeinen osa seitsemänosaisesta sarjasta.

Paistettua marsua myytiin kadulla.

Shamanismia San Pedrossa

2 kommenttia:

  1. Kiitos,
    kiinnostavaa on ollut näin sivusta seuraajallekin. Oli tuossa paikan päällä varmasti ihmeteltävää. Tuollaiset matkat ovat aina liian lyhyitä, niin paljon jää näkemättä ja kokematta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mielenkiinnosta ja kommentista. Kyllä se niin vaan on että kaksi viikkoa oli ihan minimi tämän tyyppiselle matkalle jossa oli niin paljon nähtävää ja koettavaa. Kaikkea ei edes pystynyt suodattamaan paikan päällä, vaan vasta kotimaassa kuvia ja videoita katsoessa tuli tajuttua missä milloinkin oli käyty. Matkaan olisi saanut vielä kolmannen lisäviikon joka olisi pitänyt sisällään mm. ylimääräisen päivän Cuzcossa ja retken Amazonille mm.Iquitosiin, mutta siihen ei nyt ollut mahdollista mm. töiden ja lomien takia.

      Kiinnostus Perua ja erityisesti maan historiaa ja kulttuuria kohtaan on lisääntynyt entisestään matkan jälkeen eli pysyvät jäljet taisi jättää mieleen tämä retki.

      Poista