sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Peru osa 5, Inkojen Pyhä Laakso - Sacred Valley

Inkojen Pyhä laakso - Sacred Valley
Inkojen Pyhä laakso on Perun Andeilla, ja laaksolla on pituutta n. 80 km ja leveyttä parhaimmillaan n. 50 km. Laaksoa halkoo joki Rio Vilcanotta, joka tunnetaan myös nimellä Urubamba joki. Sacred Valleyn suurin kaupunki on Cuzco, joka on vanha Inkojen pääkaupunki. Muita merkittäviä kaupunkeja laaksossa ovat mm. Chinchero, Pisac, Urubamba ja Ollantaytambo. Ollantaytambo sijaitsee laakson luoteisnurkassa, josta on vielä Urubamba –jokea myötäillen rautateitse n. 30 kilometrin matka Machu Picchulle.

Pisacin torin tuotteita
Vietimme Sacred Valleyssä kaksi vuorokautta yöpyen hostellissa Ollantaytambossa. Pisacin kaupungin yllä vuorilla oli mahtavat Inkojen aikaiset viljelyterassit sekä useita varsin hyvin säilyneitä rakennuksia. Pisacin kaupungissa käytiin pikaisesti ja sen torilla. Pisacista löysin kolme uutta rocotolajiketta, torilla oli myös paljon erilaisia perunoita myynnissä. Kaikkiaan Pyhässä laaksossa viljellään yli 2000 erilaista perunalajiketta. Olosuhteet laaksossa ja vuorilla kun ovat erittäin suotuisat perunanviljelyyn. Urubamba jäi matkalta väliin, käytiin vain syömässä kaupungin edustalla ja sieltä jatkettiin laakson päässä olleeseen pikkukaupunkiin Ollantaytamboyhin.

Inkojen varastorakennuksia ja vartiotorni vuorella
 Ollantaytambo sijaitsee kolmen vuoren juurella aivan upealla paikalla. Vuorilla on mahtavia Inkojen aikaisia rakennelmia ja mm varsin hyvin säilynyt vartiotorni erittäin korkealla. Miten nämä kaikki on tuonne vuorille rakennettu, ei vain voi käsittää. Painavimmat vuorille ylös raahatut kivipaasit kun ovat yli 17000kg painoisia. Inkojen kivityötaito on ollut käsittämättömän hienoa ja mitään side-aineita ei kivien välissä ole käytetty, vaan kivet sopivat saumattomasti  yhteen.

Salineras Ranc Marasissa
Sacred Valleyssä toinen viettämämme päivä oli vapaapäivä, ja siksi päiväksi olimme järjestäneet omatoimiretken Marasissa sijaitsevalle Salineras Ranc –hevostilalle. Kahden tunnin ratsastusretki Urubamba joen laakson huimissa maisemissa oli uskomattoman hieno kokemus. Perun kaunis luonto oli läsnä ja polun varrella niityillä oli lampaita, pässejä, laamoja ja monia muita kotieläimiä joko vapaana tai vain narulla kiinni tolpassa. Oltiin kuin aikamatkalla sata vuotta taaksepäin ja sää oli mitä parhain, kun aurinko porotti lähes pilvettömältä taivaalta.

Urubamba joen laaksossa perulaisen Paso hevosen "Tornadon" kanssa ratsastamassa
Ratsastusretken päätteeksi Meille tarjottiin ranchilla neljän ruokalajin perinteinen perulainen ateria. Kokki pisti parastaan ja se oli varmaan paras koskaan syömäni ateria. Alkupalana kun oli vielä Rocoto Relleno, joka oli minulla ollut toivomuslistalla ykkösenä. Perulainen ruoka on erittäin hyvää ja kaikki tehdään aina tuoreista aineksista. Ranchilla oli oma viljelypalsta, jossa kasvatetaan kaikki keittiön käyttämät vihannekset, juurekset, salaatit, tomaatit jne.

Ollantaytambo - Pieni viehättävä kaupunki kolmen vuoren juurella
Loppupäivä ja ilta vietettiin taas Ollantaytambossa, joka oli todella viehättävä pikkukaupunki, jossa koirat, kanat ja kukot tepastelivat vapaana siellä täällä, tuntui kuin aika olisi pysähtynyt  ”Ollantassa”. Ollantaytambossa oli myös pieni tori, jossa paikalliset viljelijät myivät tuotteitaan. Sieltä löytyi neljä uutta rocotolajiketta jotka maksoivat yhteensä yhden solen. 1 sole on n. 0,3 eur eli rocotot eivät maksaneet oikeastaan mitään, muutenkin tuotteet olivat halpoja, usein ostettiin erilaisia hedelmiä kaupunkien toreilta ja kauppahalleilta. Ilta oli lämmin ja se vietettiin Ollantaytambon pienellä keskuspuistolla kuunnellen paikallisten esittämää ohjelmaa, joka myös ilmeisesti televisioitiin. Seuraavana aamuna aikaisin lähdettiin siten kaupungin rautatieasemalta kohti Machu Picchua, matkan yhtä kohokohtaa.

Ollantaytambon keskusta
Ollantaytambon tori
Pichingoton pieni kirkko Marasissa
Viime syksyn Perun matkastamme löytyy myös yli kahdeksan sivuinen juttu kuluneella viikolla ilmestyneestä Suomen Chiliyhdistyksen "Chilin Poltteessa" -lehdestä. Juttu pitää sisällään myös 24 valokuvaa, joten varsin kattava kokonaisuus reissusta on nyt myös painettuna versiona.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti